Csokiba öntött főváros

grand place 2Csokiba öntött főváros

 

Brüsszel szűk utcácskáiban esőszag és illatorgia terjengett. Belgium fővárosának szíve éttermekkel, édesség és ajándékboltokkal van körbe bástyázva. A Grand Place macskaköveiről elindulva minden út a kocsmák és a csecsebecsék világába vezet. Vagy a csokoládé varázslatos birodalmába – mindenkinek ízlése szerint. Ebben a világvárosban tízméterenként botlunk bele egy – egy ínyencbolt csodálatosan elrendezett kirakatába.

Amióta a spanyol hódítók, Cortezzel az élen, 1519-ben Mexikó területére érkeztek, és Montezuma azték uralkodó xocoatlal kínálta őket, a csokoládé elindult világhódító útjára. Először csak itták a forró masszát, de idővel annyira népszerűvé vált, hogy a Francia Akadémia 1687-ben azzal töltötte drága idejét, hogy tudományosan is meghatározta az optimális csokoládéreceptet. 1842-től, az angoloknak köszönhetően, nem csak szürcsöljük, majszoljuk is a csokit.

Alapanyagát a dél-amerikai kakaófa, a Theobroma cacao magja képezi. Az elnevezés jelentése „Istenek eledele”, és ha belegondolunk, mennyi jótékony hatása van a csokinak, a név tökéletesen illik gazdájára. Azon túl, hogy egyes komponenseinek hatása a marihuánával is felveszi a versenyt (ám teljes mértékben legális!), kevesen tudják, hogy a csokoládé például köhögéscsillapítóként is használható.

Belgiumban régi hagyománya van a csokoládé gyártásának. I. Leopold uralkodása alatt (a XVIII. század végén, a XIX. század elején) több tucat csokoládégyár működött Belgium területén. Az igazán finom és eredetinek mondott finomság mind a mai napig kakaóvajból készül. Közel 2000 belgiumi manufaktúrában, általában hagyományos módszerekkel készülnek a finomabbnál finomabb, világhíres belga édességek. Az ipari forradalom alatt az ország neve összefonódott a minőségi csokoládé nevével. A XX. század elejétől készítik a „pralinét”, ami forradalmasította az iparágat. A mesterek titkos receptek alapján gyártják termékeiket, íz – és formaviláguk kifogyhatatlan az ötletekből.

A Planet Chocolat, ahol a turisták élőben követhetik a csokoládé gyártási folyamatát, Brüsszel régi fertályán, a központtól két lépésre található. Mai kifejezéssel élve, a tulajdonosok workshop-ot tartanak a kíváncsiskodóknak, kóstolóval együtt. Amolyan stand-up comedy ez a javából, értékes információkkal fűszerezve.

Az üzlet szomszédságában megtekinthető az 1617 óta folyamatosan vizelő kicsiny Manneken Pis (Brüsszel egyik jelképe, a pisilő emberkét ábrázoló, mindössze 58 centiméter magas szobrocska). A közeli boltokban eredeti méretben, csokoládéba öntve is megvásárolható.

Csúszós macskaköveken ballagva, szűk utcácskákban kanyarogva, az emberfia elkábul az illatoktól. Brüsszel látványváros, és élményszámba megy a csokoládékkal teletömött kirakatok megszemlélése.

Ha pénzünk is van, akár a négyszáz esztendős Manekenn Pisbe is belekóstolhatunk. És a fogunk sem törik bele…

Advertisements
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Csokiba öntött főváros bejegyzéshez

  1. Bódi Sándor szerint:

    Még olvasni is jóleső érzés róla. Nálam a pálinka után közvetlenül a csoki következik a sorban.
    üdv. bs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s