A Színész mennybemenetele

A Dráma erőteljes volt, megfeszítő és embert próbáló. Bár közel százszor előadták, a művészeket minden alkalommal megviselte a játék. Fizikai és szellemi kihívás volt, elsősorban a már nem fiatal Színésznek, aki úgy idomult a szerephez, mint a fák az őszhöz, a szerelem a tavaszhoz és az elmúlás a télhez. Neki már régen nem játék volt a fellépés: élete volt az, a szereppel kelt, vele feküdt, őt becézte, szinte szeretkezett azzal a másikkal, akit megformált, akinek a bőrébe bújt.

A művészek az utolsó előadásra készültek. A Dráma kifutotta magát, már csak néhányan lézengtek egy-egy előadáson, a produkciónak – elsősorban anyagi okok miatt – lejárt az ideje.

A Hírlapíró ünnepként élte meg az utolsó játéknapot. Nyakkendőt is kötött erre az alkalomra, ami igazán nem volt szokása. Jóval a kezdés előtt érkezett, bár a terem kongott az ürességtől, és csak a jegyszedő üdvözölte barátsággal.

Elsősorban a Színészt akarta látni. Azt, akit évtizedek óta figyelt, akiről százával ontotta az évek során a dicsérő kritikákat, akit oly régóta látott játszani, hogy úgy érezte, szinte együtt öregedtek meg. Már – már azt gondolta, illene együtt is meghalniuk.

Amikor a függöny legördült, és az itt-ott felcsattanó taps is elhalkult, a Hírlapíró rohant gratulálni a Színésznek. Kettesével szedte a lépcsőfokokat, úgy érezte, le kell borulnia hőse nagysága előtt.

Amikor belépett a kicsinyke öltözőbe, a Színész már lemosta magáról másik énjét, és fáradtan könyökölt egy halom szövegkönyvön.

– Tudja – nézett fel szomorkásan -, magának elmondhatom írócskám, minden áldott este meghalok egy kicsit ebben a szerepben. És hát most, ez az utolsó produkció megölt…Ha nem haragszik, ledőlök egy kicsit ide a díványra…

A mentő pillanatok alatt érkezett, de az orvosok már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

 

 

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s