Hunor lett Béla

Kezdetben vala a zűrzavar. De, nem sokáig.

Uralkodásának 18. évében, Béla, saját képmására és hasonlatosságára, megteremtette Hunort. Hogy uralkodjon. És látá Béla, hogy ez jó, és elégedetten dőlt hátra. És látá Csaba is, László is, György is, Attila is, és a nagy sokadalom is, hogy ez jó.

Csak Péter és Gergely nem látá, hogy ez jó. De rájuk senki sem volt kíváncsi. Őket és véleményüket elsodorta a többi tanítvány demokratikus szavazata.

Hatalmát, kalapját és pennáját Béla átruházta követőjére. Ezt is jónak látá.

Az epigon irodát építetett a mesternek. Sokadik irodával gyarapodott Béla. Onnan száll majd alá megfenyíteni a dorbézolókat, az engedhetetleneket az örök fő magyar. 

Amire hármat kukorékolt a váradi kakas, Péter megtagadta Hunort. Megmondta: soha nem lesz belőle atyaúristen, abból már van egy, őrá angyalok vigyáznak majd, hogy ne térjen le a kijelölt útról. László angyal és Béla angyal. És sok más kisebb angyalka…

Ekkor Hunor elmondá a hegyi beszédét. Így szóla vala: „A megújulást akarom, de a régi dolgok megőrzésével, amelyeket meg fogok újítani, ám megtartjuk őket régi formájukban, csak megújítva, úgy ahogy voltak”. A nép éljenzett és ünnepelt. És jöttek a háromkirályok is – az Emil, a Victor és a Crin – megérinteni és elcsábítani a kisdedet. Hunor, aki Béla, hajthatatlan maradt vala.  

 

Hegyek eldugott völgyeiben, hervadó tulipánok mellett hallottam sírni az őzeket, a kecskéket, a teheneket és az ökröket. Háziorvosukat lecsábította a politika.

De sóhajtanak a filozófusok is – követőjük örökre hátat fordított a gondolkodás művészetének.  

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s