Tavasz

„Kelj fel testvér,
s szüless velem újjá!”
(Pablo Neruda)

Az ablakomon megtörő napsugár virágzó kaktuszomat simogatja. Hamarabb pirkad, talán vidámabban rázzuk le magunkról az álmok néha zűrzavaros képét.
Ismét tavasz, megint a megújulás ideje. Új csodára, lelkekben bujdosó örömök kitörésére várunk. Nemsokára fecskék játszadoznak a Szamos fölött, téli semmittevésükből felébredt legyekre vadászva. A tékozló fiú is hazatér, visszahívja a megáradt folyó, a zöldellő rét, a büszke tölgy.
A tél monoton színét ezer színes rügy zúzza darabokra, langyos szellő simogatja arcomat, indulásra biztat. Menni kellene minél messzébb, új köntösbe bújni, levedleni a régi szokásokat, megszabadulni a régi bűnöktől, a megbánt vagy elfelejtett szenvedélyektől. Az ember – bár korántsem tökéletes – állandó megújulásra született. Akárcsak a természet.
Életünket végigkíséri az évszakok változása. Embere válogatja, ki képes kilépni régi énjéből, s a természettel együtt változni. Mert az önmegismerés az egyetlen esély a túléléshez. Aki gyökeret ereszt, aki mint agyaglábú óriás topog egy helyben, elveszti végül önmagát. És magunkra találni ismét, tisztán, mint az újszülött csengő sírása – nagy feladat.
Álmok, vágyak bújnak elő szüntelen, mint sarjadó fű az olvadó hó alól. Vágyak, álmok göröngyös útján elindul a képzelet, hogy napfényben fürödve kilépjen agyunk leghátsó rejtekéből, és önálló életet kezdjen. Könnyű az indulás, nehéz a megmérettetés, és kegyetlen lehet a rá nem találás igazi örömünkre: a szeretetre. Ha úgy érezzük, minden veszve van, pihenjünk le a szomorúfűz alatt, nézzük a vízen a szitakötők táncát, a halak vidám ficánkolását, és szippantsunk bele a tavaszi szélben szálló égetett avar füstjébe. Rájövünk: mily parányiak vagyunk mi, halandók, s mekkora hatalma van vészesen gyorsan múló létünkben az évszakoknak.
Üzenetet hozott a szellő: érkezel. De réges-rég tudom már: parttalan szívemben többé nem lelsz már helyet. Még rügybomláskor sem.
Tavasz van. Lerázom magamról fáradtságba vesző álmaim zűrzavaros képeit, s csendet könyörgök a természetnek.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. BlueTravel szerint:

    Gartula, nagyon szep! varjuk a kovetkezo cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s