A lóvá tett rókafalviak esete Bangóval

Bangót csuridesz cigánycsaládba csöppentette a gólya, ám esze kimondottan csavaros volt. Mondták is a szomszéd purdék, ha alkalma lett volna Bangónak, akár a havat is rájuk sózta volna az eszkimókra.

Bangó, mint minden gádzsó, aki ad magára valamit, rühellte a csóróságot, ám számára a munka egészen elvont fogalom volt. A tanulás pedig fölösleges időtöltés. Ám a sok szappanopera hatására Bangó is csicskás ruhákra, szép kocsira, tornyos házra vágyott.

Rókafalván a naplemente vörösen izzó alkonyba szenderült, amikor a helybéli ispán összehívta a falu tanácsát, hogy sürgető ügyben döntsenek. Történt ugyanis, hogy a tehénpásztor részegen leesett az egyik atyafi csűrjének a tetejéről, és nyakát szegte. Árván maradt háromszáz tehén, az ügy megoldása halaszthatatlanná vált.

Maguk közül a rókafalviak nem találtak embert, ezer más dolga akadt kicsinek nagynak. Csillag bácsi, az öreg kovács legénykorából ismerte Bangó apját, a nagybajszú Lajcsit, aki vándorhegedűsként kereste mindennapi betevőjét. Egy szó mint száz, az öreg Csillag szólt Lajcsinak, aki a gyülekezet elé rendelte füstös képű fiát, mert az a naplopástól kezdett már eltunyulni.

Bangó megörült a lehetőségnek.

A rókafalviak megkönnyebbültek, hogy embert találtak teheneiknek.

Az ispán büszkén húzta ki magát karosszékében.

Másnap, annak rendje s módja szerint Bangó megjelent az ispán előtt. Még aznap éjjel szerződést tákolt össze a cigány, és reggel beállított a falu előkellőségéhez:

–         Nagyságos uram, kérem olvassa el, keveset kérek, nem akarom megmángálni magukat, a lové a meló arányában van.

–         Mutasd az irományt fiam – mondta az elöljáró, és átfutotta Bangó hevenyészettnek tűnő írását.

A purdé valóban nem kért sokat: minden állat után egy elfogadható összeget, cigarettát, kétszeri étkeztetést és – szerényen – egy negyed liter pálinkát napjára. Záradékként még odafirkantotta a szerződés végére, ha valamelyik nap, betegség vagy sürgős teendői miatt  nem tud kimenni a tehenekkel a legelőre, egy falubéli atyafi fogja helyettesíteni. Kézfogással megpecsételték a szerződést, Bangó zsebkendőjébe csavarta a pénzt, az ispán elégedetten tért nyugovóra.

Május első napján a cigány munkába állt. Estére, ahogyan az elő van írva, beterelte az állatokat gazdáikhoz.

Másnap is minden rendbe ment, fellélegeztek a rókafalviak, hogy lám, minden szóbeszéd ellenére a Bangó gyerek böcsülettel végzi dolgát.

Harmadnap sem volt gond, mintha a tarka tehenek is vidámabban lóbálták volna farkukat.

Negyednap Bangó beteget jelentett.

A szerződés értelmében egy helybéli gazda kellett helyettesítse a cigányt. Nosza, kiment az állatokkal a harangozó, neki estig nem akadt dolga a faluban. Másnap a korcsmáros legeltette a teheneket, harmadnap pedig a boltos. Bagó pedig otthon gyógyította magát. Lehetőleg pálinkával és vörös borral.

A falubeliek kezdték furcsállni Bagó hosszan tartó betegségét, az ispán már-már tajtékozott dühében, de az írás az írás volt, Rókafalván nem volt szokás megszegni az adott szót, pláné, ha az betűbe is ki volt öntve.

Egy hónap elteltével, amikor Bagó még mindig gyengélkedett, többen is sürgették az elöljárót, perelje be a cigányt. De az ispán előtt ott volt az írás, amin saját neve és kézjegye szerepelt.

A második hónap végén botokkal indultak a falusiak tehénpásztoruk lakhelye felé, de Bagó ekkor már – július lévén – a tengerparton nyaralt. Az augusztust is ott vészelte át, szeptemberben Párizsba látogatott a rókafalviak pénzén. Eközben a falu fiai sorra kimentek a tehenekkel a mezőre. Minden nap más. Mire deres lett a határ, már a gyerekekre is sor került.

Csillag bácsi, az öreg kovács, később úgy emlékezett, a szezon elmúltával, amikor a rókafalviak dühe is elpárolgott, jót nevettek, később évekig nevettek az agyafúrt Bangó húzásán, de attól kezdve cigányt még hegedülni sem hívtak a falujukba…

Kategória: Bentről kifele | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s