A Kormányzó esete a nagybaconi tarka tehénnel

crop

 

Ujjongott Székelyföld és Észak-Erdély elgyötört népe 1940 őszén: Trianon gyalázatát némileg lemosta a II. Bécsi-döntés, elcsatolt területeket ölelhetett keblére újra az anyaország.

Fehér paripáján a Kormányzó is bevonult Erdély nagyobb városaiba, és miközben Sepsiszentgyörgy legelőkellőbb fogadójában megpihent, az erdővidéki Nagybaconba maga Horthy hadvezére, a hely szülötte, Nagybaconi Nagy Vilmos érkezett a magyar hadak élén, hogy jelenlétével is megszentelje a harci zászlót a falu ünneplőbe öltözött főterén. Kivonult oda a helység apraja-nagyja, ki tudja mikor ültek ennél nagyobb örömnapot a  székely atyafiak, örökre el szerette volna temetni a lehullott rabbilincset Csaba királyfi büszke népe. Langyos őszi nap volt – írják a krónikák -, tán még Toldi is megirigyelte volna a tüzesen sütő Nap sugarát. Csak a nagybetegek, a halált várók maradtak otthon, különben minden baconi ház kiürült, tolongott a nép, hogy esztendőkig várt csodát lásson: magyar katonák szalutáltak a piros-fehér-zöld lobogó alatt!

Kelemenék családja azokban az években négy generációt ölelt át: Dénes bácsi, az egykori gazdatiszt megszökte már a kilencvent, dédunokája, a copfos, örökmozgó kisördög Violka alig volt négy éves. Dénes tata sok-sok hálát mondott aznap az ég felé, régen lemondott arról, hogy legénykori csizmája ismét magyar földet taposson. Az imádott dédunoka, Violka már olyan nagy volt, hogy meg tudta mutatni újain, hány esztendős, és ha jókedvűen ébredt, egész áldott nap be nem állt a szája.

Bár ezekben a viharos időkben még az ekevasból kardot kovácsoltak a jóemberek Erdélyben, és sorjában katonának állott minden épkézláb góbé, eme piros betűs napon majd’ kétezer nagybaconi lélek éljenezte a tábornokot és a díszlépésben bevonuló katonákat. A legtöbb ováció persze a Kormányzót illette, aki a szentgyörgyi fogadó csendjében is átérezte a székelyek szeretetét, örömét, megbecsülését.

Kétezer nagybaconi torokból tört elő az „Éljen”, magyarságukat az idők viharában is féltve őrző emberek érezték úgy, hogy nem éltek hiába, hisz évtizedek várakozása, a jöttmentek uralma sem törte meg hitüket a magyar honban és a Kormányzóban.

A kis Violka jó ideig kipirult arccal, az első sorból figyelte az ünneplést, de a sokadalom öröme és lelkesedése hamarosan a csöppségre is átragadt. Éppen a Himnusz végére ért a felhevült tömeg, amikor Violka torkaszakadtából rázendített: „Éljen Bojti! Éljen Bojti! Éljen Bojti!”

Bojti a Kelemenék tarka tehene volt.

Violka kissé bonyolultnak érezte kimondani a Horthy nevet, nem is tudhatta igazán, kiről és minek szól a felhajtás, ám Bojtival, a tejet adó tarkával jól megvoltak, mondhatni együtt nőttek fel, no meg a két név a kislány fülében kitűnően összecsengett. És zengte Nagybacon, hogy „Éljen Horthy!”, és csilingelte vékony de erős hangján Violka, hogy „Éljen Bojti!”, sőt, immáron néhányan a sokaságból is önkéntelenül félrekiabáltak olykor, és teli torokból éljenezték Kelemenék tehenét.

Amikor leáldozott a Nap, a fáradt és boldog nagybaconi közösség otthonai felé vette útját, a katonák is tovavonultak kelet felé. Még itt-ott a nép ajkán felharsogott egy „Éljen Horthy!”, Violka is hozzátette a maga „Éljen Bojti!” kiáltását, és az asszonynép pirulva kegyezett, hogy tudniillik ennél szebb katonákat Nagybacon még nem látott.

Jóval később, már odahaza, az ünnepire terített asztal előtt, egy sámlira állva, kissé rekedten már az erőfeszítéstől Violka továbbra is lelkesen éltette Bojtit, a család tarka tehenét, és ennek Dénes dédpapa szigorúra erőltetett, mégis mosolygós tekintetet sem vethetett véget. De véget vetett a zajongásnak a jól eső fáradság, bár álmában Violka kivont karddal és maszatos arccal, talpig ünneplőben még mindig a tehenüket magasztalta.

Lám, bár a történelem nem jegyzi, így lett ama jelentős napon Nagybaconban egyszerre megünnepelve Horthy kormányzó és Kelemenék Bojti nevű tarka tehene…

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s