Jelentés az elmeosztályról

Hogy ma cirkuszon élünk, és egyre kevésbé kenyéren és vízen, ezt bizonyítja egyebek mellett az országszerte lezajlott tüntetéshullám, ahol futballhuligánok osztották a pofonokat, vagy Mátyás király lett a hibás az országban eluralkodott áldatlan állapotokért. Messzemenően kirajzolódik egyesek elméjének beállítottsága abból például, hogy már a hóhullást is az államelnök nyakába kell varrni. És az is jelzésértékű, hogy a hatóságok által üldözött, a fogda kapuján alig kilépett képviselő csak úgy né, átül a hatalom padjaiból az ellenzékébe. Hogy fér össze a fejében a demokrata-liberalizmus a konzervativizmussal, csak ő tudja.

És akkor mit szóljunk ahhoz, hogy a miniszterelnököt saját pártemberei csinálták ki – persze miatta senki sem fog könnyeket hullajtani. Egy gyanús vigyorú tisztecske hallatja hangját talpig egyenruhában a tüntetők között, mindenféle katonai szabályzatot, törvényt megsértve, ettől egyszeriből hős lesz. Később katonai juntában is elkezdett gondolkodni (aki nem emlékszik: Pinochet is alulról kezdte Chilében, majd tábornokként halomra ölte marxista ellenségeit). Mire a szakik kiderítették, hogy hősünk kicsit elmebeteg, addigra megjárta Románia összes tévéstúdióját, ahol elmondhatta búját-baját, beteg ötleteit mindenkinek, akinek éppen be volt kapcsolva a készüléke.

A garzonban született televízió tulajdonosa ma párttulajdonos, államelnökségre pályázik, ha befutó lenne, Románia következő kormánya valószínűleg az őt körülvevő gengszterekből, alkoholistákból állna. (Apropó: kész röhej, és valószínűleg premier, hogy a csalással és zsarolással vádolt varázslónőket vizsgáló ügyészt, csúszópénz elfogadásáért, szintén a hűvösre vágták).

A munka szabotálására adta a fejét a parlamenti ellenzék. Persze csak annyira tiltakoznak a hatalom ellen, hogy attól még fussa fizetésre, külföldi utakra, üléspénzre – ha nem is dolgoznak –, albérletre, szállodára és minden egyébre, ami a képviselettel jár. Mert, ugye, annyira hülye a csőcselék, hogy elhiszi, mindez az ő érdekében történik… Semmiféle demokrácia nem teremtette meg azt a parlamentet, ahol ülősztrájkkal értek volna el bármilyen eredményt a párbeszéd helyett. Vezéreik eddig is messze elkerülték munkahelyüket, most csupán a lógást legitimálták egy (szerintük) a népre üdvös húzással.

És ez még mind semmi ahhoz képest, hogy alig nyírtuk ki a tölgyet, ismét diktatúrában ébredtünk fel! Mindezt mondják azok, akik napestig pofázhatnak a médiában, az Európai Parlamentben, a városi tereken, a ringlispílen, a homokozóban, vagy bárhol, ahol kedvük szottyan. Ebből is látható, mekkora az a bizonyos állatkert…

Churchill mondotta, és nem árt néha felidézni: „A demokrácia a kormányzás legrosszabb formája, de jobbat még nem találtak ki”. Antonescuék és Victor „Le Base” Pontáék fejében azonnal összekeverednek a fogalmak, mihelyt ebben a „borzalmas diktatúrában” sztrájkra adják fejüket, megtagadják a munkát, amire választóik hatalmazták fel, nyíltan lehülyézik a kormánypárti politikusokat, a kormányfőt meg az államelnököt (halljátok-e Ceausescu, Kádár, Honecker, Kim Ir Szen, ti, akik kismiskák voltatok a mai román diktátorokhoz képest).

Végül is ne panaszkodjunk, az elmeosztályon nagy vidámság van, így hát rajta, vigadjunk bátran mi is. Aki meg fél, hogy belehal a röhögésbe, menjen egy-két házzal odébb, ahol eperszedésből is össze lehet hozni egy kocsira, házra valót.

Mert, hogy ezt nálunk hogyan lehet elérni, még az ülősztrájkoló elnyomottak sem tudják elmagyarázni a népnek…

 

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s