Csocsovics és az Unió

Raden Csocsovics egy Timok-völgyi, Istentől elfelejtett faluban él, és születésétől fogva azt hitte magáról, hogy szerb. Főleg Tito idején, amikor a nagy jugó maszlagban mindenki az is volt.

A Tito utáni időkben, az okosabbak szóltak neki, hogy ő tulajdonképpen román, és hogy túl a Dunán van ám neki anyaországa… Őszintén szólva Csocsovics úgy emlékezetett, anyja is, országa is csecsemőkorában magára hagyta, nem csinált ebből nagy ügyet, és soha nem is boncolgatta etnikai hovatartozását.

Néha, amikor az újvidéki adókon román filmet látott, Csocsovicsban bizseregni kezdett valami a gyomra táján. Többnyire a pálinka volt az, de titokban úgy érezte, ő különb másoknál. Azt soha nem tudta eldönteni, kevesebb, vagy több… De bárhogy is tette-vette a maga egyszerű módján a dolgokat, jól érezte magát a százfelé szakadt Jugoszláv birodalomban.

Egyszer aztán delegáció látogatott az anyaországból a Timok-völgyi falucskába. Kérdezték, ki itt a román és a vlach, erre Csocsovics bátortalanul jelezte, hogy ő. Behívták a kocsma hátsó helyiségébe, ahol elmondták neki, mennyire el van nyomja, hogy sört is csak szerb nemzetiszínű pohárba adnak, meg hogy a padok a parkban szerb nemzeti színűre vannak festve, az egységes és oszthatatlan szerb állam hallani sem akar a vlachokról, még iskolát sem engedélyez számukra, és így tovább. De íme, ők, a román baráti nép küldöttei, most itt vannak felvilágosító körúton, mert bezzeg Romániában egyforma joga van mindenkinek, főleg hülyének lenni, nemzetiségtől függetlenül mindenkit pap temet el, lám-lám, micsoda kisebbségszerető a román nép. Mondta erre Csocsovics, ő is éppen elég hülye, de ezért még nem bántotta senki, főleg a szerbek nem, meg hát őt is pap temeti majd…Állj! – mondta a román küldött – magát Csocsovics nagyon is eltapossák a szerbek, ne ugráljon itt nekünk, mi ezt Bukarestben jobban tudjuk, panaszait jegyzőkönyve vesszük, meglátja a baráti szerb nép, hogy Európai Uniót nem pipál…Panasza nem nagyon volt emberünknek, bizonygatta, hogy szerb szomszédaival felhőtlen a  viszonya, a legjobb barátja is az, a felesége fele ilyen, fele olyan, semmi baja senkivel. Ekkor rászólt a másik bőrkabátos: pofa be Csocsovicskám, ha nem tudnád, most megmondjuk, te egy elnyomott vlach vagy a nagy szerb tengerben, mint kissemmizett másodrendű polgár ide meg oda vetődsz, jogaidtól meg vagy fosztva, ettől meg már egészen magad alatt vagy.

Csocsovics könnyes szemmel nézett az anyaországi megmentőkre. Álmodni sem mert erről a gazemberségről, hogy tudniillik őt ennyire kisemmizik a belgrádiak. Bátortalanul tiltakozott ugyan, nem akart ő a nagyok dolgába keveredni, azt sem tudja mi fán terem az Unió, ő dolgozni akar, enni, inni és szépasszonyokkal szemezni. Az anyaországiak türelmetlenül leintették, ők jobban tudják, mi kell a szerbiai vlachoknak, Csocsovics meg ne pofázzon, mert itt égető nemzetközi problémákról van szó.

Hiába mondta Európa, tudnak ők olyan kisebbségről, amelyik tényleg el van nyomva, Bukarest a szerencsétlen Csocsoviccsal példázódott előttük. Akinek elhaló, egyre gyöngébben tiltakozó hangja a Timok-völgyéből nem hallatszott el Brüsszelig.

A szerbeknek blama volt ez a javából, a románok meg büszkén húzták ki magukat, hiszen náluk, a kisebbségben élőknek minden földi és égi jog meg van adva, ott bizony senki nem hallotta, hogy ki az országból a magyarokkal, az oszthatatlan nemzetállamban együtt harcolnak az autonómiáért, egyetemük is lesz, csak kérni kell szépen, amúgy meg egyre-másra épülnek nekik templomok és iskolák.

Ezt meg csak a vak magyarok nem látják mindig így….

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s