Jó éjszakát, Románia!

 

Nem a nyugalom országa ez. És nem a becsületé. Nem a szorgalomé és nem a tudásé. Soha nem menekültem kisebbségi létem elől, de egyre erősebben kínoz a kérdés: miért? Ha megkér fiatal barátom, egyetlen okot mondjak, ami maradásra késztetheti, elfordulok és hallgatok. Negyven éve csak a remény éltet bennünket: hogy itt és most álljuk még a sarat. Ám az életünk véges. Látom generációm legjobbjait kihalni körülöttem, és megint megkérdem: miért? Nincsen válasza sem istennek, sem embernek. Nincs eredménye a kiáltásnak és a hallgatásnak. Mellettem nevet a friss házas, és nem tudom nyugodt lélekkel azt mondani neki: itt az időtök, vigadjatok, mert lesz még szőlő, s lágy kenyér. Nem akarok zsákbamacskát árulni egy hazug világban.

2012. június 27-én este, amikor a miniszterelnök kijelentette, hogy a könyöke sem fáj az alkotmánybírák határozata miatt, Romániában lezárult – talán csak időlegesen – a jogállam című fejezet. Egyszeriben megszűnt annak az intézménynek a súlya, amely a jog érvényesítését hivatott ellenőrizni, és amelynél elméletileg csak a Jóisten van magasabban.

De új fejezet is kezdődött: a fénymásolóval a zsebben, ürességgel a fejben, késsel a fogak között című.

Félelmetes, ördögi terv életbeléptetésének vagyunk szemtanúi: a kormányfő plágiumügyét vizsgáló bizottságot ülésezése közben oszlatják fel, mielőtt még döntést hozhatna. Victor Ponta kormánya – minden szabályt felrúgva – eltávolítja a törvényhozás két házának elnökét, majd kirúgja a számára kényelmetlen nép ügyvédjét, az egyetlent, aki megkérdőjelezhet egy kormányrendeletet. Kitalált ürügyek alapján – aminek semmi köze az alkotmányba foglaltakhoz – kezdeményezik az államelnök felfüggesztését. Megszüntetik az alkotmánybíróság ezzel kapcsolatos ellenőrzési jogát.  A Hivatalos Közlönyt saját hatáskörébe vonja a kormány, faliújságot csinálva belőle, ahol – akár a mesékben – az este kitalált kormányrendeletek reggelre már leírva is megjelennek. Arra törekednek, hogy leváltsák az alkotmánybíróság tagjait, és a maguk képükre alakítsák a testületet. A köztévé és -rádió vezetőit kirúgják. A törvényeket saját kényükre alkotják, vagy áthágják azokat, utána pedig változtatnak rajtuk, káoszba lökve az országot. Mindeközben a külügyminiszter – egyetemi professzor, főintellektuel – úgy hazudik, mint a vízfolyás, csak hogy megvédje kenyéradóit. Remélhetőleg saját diákjai köpik majd szembe. És nem maradt ki a buliból az élő kövületként kapaszkodni próbáló magyar csendestárs sem.

A felsoroltak fényében újabb fejezet – a demokrácia nevezetű – kezd a végére érni. Vagy legalábbis teljes bénultságban vegetál.

Európa szempontjából az ország az oldalvonalon túlra került. A sokat emlegetett néppel két hónapja senki sem törődik. A botrányok miatt az euró hatalmasat ugrott, ami a nyomor elmélyülését vetíti előre. Külföld figyelmeztet: ami önöknél van, az nem Európa. Amit ők eddig valamiért nem is akartak tudni: nem is volt soha. A nácizmus kezdeteihez kezdik hasonlítani a Romániában történteket – joggal.

Még nem érkezett el a barna ingesek ideje, de ránk köszöntöttek a nagy mellényűek napjai. Mert bizony az arrogancia, az önkény, a kapzsiság, a gátlástalanság vezeti az országot. Újszerű, fehérgalléros maffia van kialakulóban. A keresztapák pedig még nagyon fiatalok. A kormányfő és klikkje jubilál: a munkakerülő – a parlament üléseinek egy százalékán vett részt! – vidéki tanárt sikerült az állam legmagasabb tisztségébe juttatni.

Jó éjszakát, Románia!

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Jó éjszakát, Románia! bejegyzéshez

 1. Zsuzsa Kulcsár szerint:

  ehhez sajnos nem értek mert nem otthon élek,

 2. Székely Júlia szerint:

  Elkezdtem olvasni a blogodat és nagyon jók a bejegyzések! Bár tőled nem is képzeletem mást jót. 🙂

  Puszi: Székely (Botár) Juli

 3. Székely Júlia szerint:

  Bocs a helyesírási hibákért! Igyekszem fejlődni! A lényeg, hogy tőled csakis jó beírásokat vártam!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s