Ötven éve gördülő kövek

“Amikor apám meghalt, elhamvasztottam és felszippantottam” – ilyen és ehhez hasonló kijelentésekkel hökkentette meg a világot Keith Richards, a Rolling Stones oszlopos tagja. Nem is beszélve arról, hogy a gitáros – aki jövõre tölti a hetvenet – nemrégiben egy banánfáról esett fejre, majd agymûtéten esett át. Noha gyakorlatilag egész karrierjüket végigitták és -kábítószerezték, vígan élnek és zenélnek a banda tagjai. Az, hogy még életben vannak, elég nagy fejtörést okoz az orvostudománynak. De hát nem ezért szeretjük õket.

Két fenegyerek találkozásából született a félévszázados házasság: Mick Jagger és Keith Richards együtt jártak iskolába, majd egy szép ködös napon ismét összefutottak egy állomás peronján, és elhatározták, hogy világhírûek lesznek. Csatlakozott hozzájuk Brian Jones gitáros, és 1962. július 12-én – a londoni Marque Clubb ajtaján keresztül – besétáltak a rocktörténelembe. Nevüket egy totális véletlennek köszönhetik: Brian „lopta” egy Muddy Waters-albumról, melyen az elsõ dal címe Rollin’ stone volt, és amikor be kellett mutatni az együttest, éppen erre a számra esett a tekintete. Nevük szó szerinti fordításban ugyan gördülõ köveket jelent, de az angol szlengben a nyughatatlan emberekre is használják a kifejezést. Mivel a név kötelez, Jaggerék soha nem untatták sem magukat, sem pedig rajongóikat: turnéztak látástól vakulásig, idõspórlás céljából egy teherautóban rendeztek be lemezstúdiót, Jagger olykor 40 kilót nyomott – ólomcipõben.

A Beatles – amely szintén 1962-ben alakult, miként a Beach Boys vagy az Omega is – volt a jól öltözött és -fésült fiúk és lányok kedvence, a Rolling Stones lett a rongyosok és csórók bandája. Egy évvel a nem akármilyen bemutatkozás után csatlakozott az együtteshez Charlie Watts dobos, illetve Bill Wyman basszusgitáros. A zeneileg legképzettebb, ám szervezetét idõnap elõtt „szétlövõ” Brian Jonest – akit 1969-ben a saját fürdõmedencéjében találtak holtan – Mick Taylor váltotta, õ hat évig tudta elviselni az õrületet. Utóda, Ron Wood a mai napig állja a sarat. A kezdetekkor õk is a gyökerekhez nyúltak: Chuck Berry, Bo Diddley, Jay Hawkins és mások nótáit játszották, ám idõvel Jagger és Richards a rocktörténelem egyik legsikeresebb dalszerzõpárosává vált. Az évek, évtizedek teltével olyan legendákká alakultak, akikrõl népmeséket költenek, a nagymamák pedig könnyes szemmel emlegetik, hogy egyszer bezzeg Jagger rájuk is vetett egy sikamlós pillantást…

Eric Clapton – minden idõk egyik legnagyobb gitárosa – önéletrajzi regényében elmesél egy esetet Mick nõimádatának apropóján. Történt, hogy Eric – aki még nem volt gitáristen, de annál többet ivott és dorbézolt – megpillantott egy csodaszép nõt valamiféle társasági buliban. Ahölgyet Carla Bruninak hívták, és akkor még sejtelme sem lehetett arról, hogy egy szép napon Franciaország elsõ asszonya lesz. A gitárosnak komolyan megtetszett a lány, és amikor bemutatta Jaggernek, Carlára mutatva odasúgta a nõcsábásznak: kérlek, vele ne kezdj ki! Persze, hogy másnap az ifjú amazon Mick ágyában ébredt, Clapton meg írhatta az újabb kesernyés-szomorkás blues-nótáját.

Manapság talán már ritkábban találják el a hangokat, a gitárpánt is mélyebbre húzza a nyakat, és olyan hírek is keringenek, hogy, Charile Watts helyett más püföli a dobokat, ám tagadhatatlan, hogy az együttes beírta nevét az emberiség kultúrtörténetébe. Élõ bizonyítékai annak, hogy – ha a kövek el is gördülnek – az idõ ideig-óráig megállhat. Legalábbis addig, amíg remegõ lábakkal, õszülõ hajjal, unokáikat ringatva, de a húrok közé csapnak a Rolling Stones tagjai.

 

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s