Kolozsvár hazatérése

Nagyszerű napra virradt 1940. szeptember 11-én Kolozsvár. Az augusztus 30-ai második bécsi döntés értelmében Észak-Erdély, ezzel együtt pedig a kincses város visszatért az őshazához.

Beck Albert királyi ezredes és segédtisztje, verebélyi Marssó István tartalékos hadnagy díszruhába vágták magukat, és délelőtt 11 órakor megjelentek a városházán, hogy a magyar államhatalom részére átvegyék Kolozsvárt. „Amikor átveszem ennek a ragyogó múltú, ősi, magyar városnak a parancsnokságát, első szavam a hála szava a Mindenhatóhoz, hogy ezzel a dicsőséges, boldog nappal megajándékozta a magyar nemzetet. Köszönetemet fejezem ki Kolozsvár magyarságának, hogy kitartott a hosszas raboskodása alatt, és meg tudta őrizni ennek a városnak hagyományos magyar jellegét” – mondta beszédében az ezredes.
Délután két órakor megszámlálhatatlan sokaságú embertömeg ünneplése, viharos éljenzése közepette bevonult a városba a magyar királyi honvédség, vitéz Jány Gusztáv altábornaggyal az élen. Nagyvárad felől érkeztek, végigvonultak a Monostori majd az Unió utcákon, hogy végül a Főtéren, a Szent Mihály-templom előtt felállított dísztribünön ülők előtt tisztelegjenek. Dr. Vékás Lajos, a Magyar Párt kolozsvári tagozatának elnöke üdvözölte a bevonuló csapatok főparancsnokát, majd az egyházak képviselői fogadták a bevonuló honvédséget.
De nem csupán a honvédek nagyszerű menete volt ez. Ünnepi ruhát öltött magára egész Kolozsvár: a templomok tornyain magyar zászlók lengtek, virágeső borította el a bevonuló katonákat, csókok cuppantak a borostás bakák arcán. „Mindent vissza! Éljen a magyar hadsereg!” – kiabálta a mámorban úszó sokaság. Felnőtt emberek, öregek és gyerek sírtak a boldogságtól, hogy Kolozsvár felett is megvirradt a szabadság napja. A Bánffy-palota homlokzatán Horthy Miklós hatalmas portréja jelezte, ki az úr széles e hazában, az utcákon díszmagyarba vagy népviseletbe öltözött fiatalok integettek a bevonuló magyar csapatok felé. Huszonkét év elteltével ismét felcsendült a Himnusz Kolozsvár szívében. Noha délután hatalmas záport bocsátott a bevonuló csapatokra és a népre egy sötét felhőtakaró, ember nem mozdult, míg véget nem ért a nagy ünnep. Hiszen oly sok alázat után, amikor Trianon emléke még ezeregy sebből vérzett, elnyomók helyett szabadítókat üdvözölhetett Mátyás király városának népe.
Nagybányai Horthy Miklóst gépkocsi hozta az ünnepi díszszemle helyszínére (a korabeli filmfelvételek alapján sajnos megdőlni látszik az a szép legenda, hogy a kormányzó fehér lovon vonult be a kincses városba). Előbb a főméltóságú kormányzóasszony szállt ki a kocsiból, őt követte tengernagyi uniformisában Horthy. A Szent Mihály-templom északi felén kiépített dísztribün előtt a város magyar vezetése üdvözölte vendégeit. Először gróf Teleki Pál miniszterelnök köszöntötte a kormányzót, majd gróf Bethlen György mondott köszöntő beszédet az itt maradottak nevében.
Amikor vitéz nagybányai Horthy Miklós felszólalt a kolozsvári ünnepi díszszemlén, többek között a következő szavakat intézte az ünneplő tömeghez: „Boldogan köszöntöm Kolozsvárról Erdély visszatért országrészeit! Huszonkét évi keserves megpróbáltatás után valóra vált, amiben bízni nem szűntem meg soha, egy percre sem. És most, mikor végre valóban itt állhatok a szabad Erdély szabad földjén, olyan mélyen meghat ennek a történelmi pillanatnak a nagyszerűsége, hogy érzelmeim kifejezésére alig találok méltó szavakat. Gondolatban ma itt van minden magyar!”
A boldogság azonban nem tartott sokáig. Kolozsvár túlélte a bombázásokat, ám a háborúban vesztesnek kikiáltott Magyarországot újabb csonkítással sújtották: az 1947-es párizsi békeszerződés ismét a trianoni határok közé szorította Mária országát.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s