Meglovagolva a történelmet

(a Nemzeti Vágta margójára)

Azok vagyunk mi itt a Kárpát-medencében, akik szinte állandóan azzal szembesülünk, hogy a „balsors régen tép” bennünket. Lássuk azért be: az utóbbi évek hoztak ránk „víg esztendőt” is, amióta – bizonyára az újrahonosításnak is köszönhetően – úgy érezhetjük, nem vagyunk a nemzet béna végtagjai.

Újraéledt az együttgondolkodás igénye, kevésbé szakadunk már anya-, meg külhonra, lassan kezd tudatosulni az emberekben, hogy mégiscsak többen, együtt vagyunk erősebbek, jobbak.

Olyan események zajlottak az utóbbi napokban, hetekben, amelyek erősítik nemzeti tudatunkat, egyben rávilágítanak, hogy nincsenek „jelentős” és „kevésbé jelentős” magyarok. Ha mi, „elszakadtak” a történelem mostohagyermekei is vagyunk, jó tudni, hogy valahol valakik számára fontos, hogy ne zsákutcák felé vegyük az irányt. Részekben lehetünk bizonytalanok, olykor kétségek is gyötörhetnek, de ha közös a cél, együtt nagyszerű dolgokra vagyunk képesek.

A Nemzeti Vágta közösségi ünnep. „A magyarság önmagába vetett hitének, erejének, összetartozásának, eleven múltjának képviselője” ez az esemény, ahogyan azt Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok, a Nemzeti Vágat elnöke üzeni a résztvevőknek. Ha létezik esemény, amire igaz a mondás, miszerint a részvétel a fontos, akkor a Hősök terén lezajlott versenyre biztosan az. A Kárpát-medence magyarlakta térségeiben megrendezett előfutamok – így a Székely Vágta is – az összetartozás újabb, nagyon erős jelképei. Bárhol éljünk is, a lovak szeretete egy tőről fakad, génjeinkbe ágyazott, múltunk része, együtt megélendő jövőnk jelképe.

Talán a mindenkoron nemzetben gondolkodó – és ebbe végül belepusztuló – Széchenyi döbbent rá (ismét), mennyire hozzátartozik a paripa, a lovaglás a magyarság jelleméhez, vérmérsékletéhez. Ezt az életérzést élesztették újra a Nemzeti Vágta kitalálói. Elvégre lovon érkeztünk a történelembe.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s