Kossuth Lajos Guiness-rekordja

Talán nincs is magyar széles e világon, akinek nevével oly gyakran és annyiféle módon találkoznánk, mint a 210 éve született Kossuth Lajoséval.
Az ötvenes években még átsétálhatunk Budáról Pestre a nevét viselő hídon, a jelentős alkotók átvehetik a róla elnevezett díjat, elbámészkodhatunk a Kossuth téren, vagy sétálhatunk a Kossuth utcában, de ellátogathatunk az Ohio vagy Mississippi államokban található Kossuth nevű településekre is. Szívhattunk Kossuthot, ami nem egy kimondottan finom cigaretta, de Magyarországon amolyan „nép cigijeként” vonult be a köztudatba. Ám nevét még a Guiness rekordok könyve is őrzi.
Már a turini remete születése körül is legendák keringenek. Õ írja egyik barátjának címzett levelében: „Én magam a szüléktől 1802-ben születtem Zemplén megyében, Monokon, hol atyám ifju korában a gróf Andrássy-család uradalmi ügyvéde volt. Ennyi az, amit egész bizonyossággal mondhatok… Úgy rémlik elõttem, hogy szeptember 16-ika és 19-ike közt; alkalmasint 19-én.” Az olaszliszkaiak, ahová késõbb családja költözött, úgy vélik, tulajdonképpen náluk látta meg a napvilágot Kossuth, amikor várandós anyja és apja éppen átutazott a településen.
Elemibe Sátoraljaújhelyen járt, majd Eperjesen folytatta tanulmányait az evangélikus kollégiumban. Az 1819/1820-as tanévben már a Sárospataki Református Kollégiumban tanult. Ügyvédi oklevelét 1823-ban vehette kézbe, és 1824-32 között ügyvédi gyakorlatot folytatott szülõföldjén, Zemplén vármegyében.
Ügyvédi körökben nem volt ritka, hogy az igazságra felesküdöttek végül az újságírásnál kötöttek ki. Kossuth elõbb az Országgyûlési Tudósításokat szerkesztette Pozsonyban (magánlevelekben terjesztette, így kerülte ki a cenzúrát), majd a megyegyûlésekrõl beszámoló Törvényhatósági Tudósításokat vette kézbe. A lapot nemsokára betiltották, Kossuthot négy év fogházra ítélték. Szabadulása után a Pesti Hírlapnál helyezkedett el.
Az 1848-as forradalomban betöltött szerepérõl tengernyi adat áll rendelkezésre, Itáliai emigrációban leélt éveit is ismerjük, ám egy Kossuthtal kapcsolatos érdekességrõl illik részletesebben is megemlékezni.
Az Országos Széchényi Könyvtár Zenemûtára õrzi azt a két fonográfhengert, melyekre Kossuth Lajosnak az aradi vértanúk emlékmûvének felavatására szánt ünnepi beszédét rögzítették. Két pesti vállalkozó – Felner Károly és Barna Tivadar – agyából pattant ki az ötlet, hogy a turini remete hangját rögzítsék. Ez meg is történt 1890. szeptember 20-án Torinóban.
Noha Kossuth Lajost meghívták az 1890. október 6-i aradi ünnepségre is, õ, aki egész életében teljességgel ellenezte a kiegyezést, önmagát osztrák–magyarnak pedig soha nem ismerte el, erkölcsileg lehetetlennek érezte a részvételt. Arra viszont ráállt, hogy ünnepi beszédét a fonográf segítségével megörökítsék és elvigyék Aradra. A Pesti Hírlap egy 1890. október 4-én megjelent cikkébõl megtudhatjuk, hogy Kossuth eleinte idegenkedett az új technikától, így csak némi leleménnyel sikerült rávenni, hogy az „ördöngös masinába” mondja beszédét.

Egyébként az Edison által 1877-ben szabadalmaztatott találmánynak valószínûleg egy „modernebb” változatáról volt szó, melyet Amszterdamban vásároltak erre az alkalomra. Tulajdonosa, Felner Károly többedmagával kereste fel Kossuthot 1889 õszén, és a megható és tanulságos beszélgetés végén (ebben az évben vesztette el magyar állampolgárságát) született meg az ötlet, hogy az idõs Kossuth élõ szavát meg kellene örökíteni és hazavinni az otthoniaknak. Ez meg is történt egy évvel késõbb, így Kossuth Lajos a történelem egyik legkorábban született embere, akinek még sikerült rögzíteni hangját.

Reklámok
Kategória: Uncategorized
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s