Medvék, emberek, kukák

A medve harap – döbbent rá nagy hirtelenjében több erdőkerülő jófiú is. Hetek óta arról szólnak a híradások, hogy a vérengző medvék megtámadják az embereket, elviszik az állataikat, a vadon helyett a falvak, városok utcáin ütnek tanyát. Képesek voltak megfegyelmezni a rájuk támadó orvvadászokat, megvédeni bocsaikat, és ami a legbotrányosabb: a megtizedelt erdőkben éhesek találtak lenni. Kisebb csoda történt: a medve szembeszállt kínzóival.

A rettenetesen elfajult medvékről szóló híradásokban kevés szó esik arról, hogy az állatok élettere az utóbbi években a negyedére csökkent, természetes környezetüket jószerivel elpusztították. Ugyanannyi medvének kell most elboldogulnia zsebkendőnyi területen, mint évtizedekkel ezelőtt a pártállamban, amikor csupán egyetlen ember (és elvtársai) lőhette ki őket. Ha pedig a megkínzott, éhségtől szédelgő állat természeténél és ösztöneitől fogva megvadul, első számú közellenséggé válik. Pedig a medve már csak ilyen családcentrikus: odacsap, ha bántod őt vagy csemetéit. Amikor éppen nem üldözik őket, a mackók turistacsalogatónak is beillenek: egy külföldi számára ugyanis felejthetetlen élmény a város peremén kukázó medvecsalád. A hatóságok ezúttal is a legegyszerűbb megoldást választották: lőnek mindenre, ami árnyékot vet a földre. Hogy a veszett fenevadat vagy jámbor társát találták el, mellékes ebben a történetben.

Az erdők szélén, egy sokkal nagyobb rezervátumban ennél furcsább dolgok is megtörténnek. Az országos medveüldözés közepette szappanoperát rendeztek az egyik legjelentősebb romániai vegyipari kombinát privatizációja körül, csúfot űznek az emberek elkeseredéséből, médiabohóc kezére játsszák a vállalat sorsát. Ami magánosítás címen zajlik ma az országban, nem más, mint az állami rablás jogának átmentése a baráti magánszférába. Évekig senki sem vette magának a fáradságot, hogy megvizsgálja, hova tűntek a milliók a vállalat kaszájából, hogyan gyűlt fel akkora összegű adósság, amit még unokáink is nyögni fognak. Ezek után úgy nyert árverést a médiasztár, hogy semmiféle garanciát nem tudott felmutatni arra nézve, hogy létezik a pénz, amiről beszél. Emberünk közben luxusautókon, jachton és helikopteren közlekedik, nyakig adósa az államnak és a bankoknak. Ám minden idők legszélhámosabb román kormánya kicsire nem ad.

Ha a dolgok így mennek tovább, előfordulhat, hogy a hozzánk látogató külföldi turisták nemsokára újabb élménnyel gazdagodnak: szemtanúi lesznek annak, amint medve és ember együtt kukázik a gazdagok maradékaiból.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s