Tizenhárom vértanú… és a tizennegyedik

Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet elsősorban mégis az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevesíti, gyakran a „tizenhárom aradi vértanú”-ként említve őket. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost.

Ferenc József akkor lett igazából dühös a magyar sereg tisztjeire, amikor Világosnál nem az osztrák hadak, hanem az oroszok elõtt tették le a fegyvert. Eltorzult arccal, kegyetlen megtorlásra utasította Haynaut, a „bresciai hiénát”: „A legnagyobb szigorúság a kompromittáltakkal szemben! Sok fejnek kell lehullania, mint a kiemelkedõ mákfejeknek, ha az ember fölöttük ellovagol!” A napóleoni háborúkat is megjárt tábornok féktelen gyûlöletet érzett a forradalmárok iránt, neki tehát nem kellett kétszer mondani, hogy a magyar sereg vezérkarára csakis halál várhat. A tizenhárom halálos ítéletet október 6-án – szándékosan a bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának elsõ évfordulóján – hajtották végre.

Golyó és kötél 

A gyászos nap hajnalán elõbb azoknak szólt az utolsó ébresztõ, akik golyó általi halálra voltak ítélve: Lázár Vilmos ezredest, valamint Gróf Dessewffy Arisztid, Kiss Ernõ és Schweidel József tábornokokat fél hatkor vezették a sorfal elé. Török Ignác tábornok úgy menekült meg a kötéltõl, hogy szíve – nem sokkal az ítélet végrehajtása elõtt – felmondta a szolgálatot. Tizenkét katona állt fel velük szemben töltött fegyverrel, parancsnokuk kardjával intett, és a lövések eldördültek. Dessewffy gróf még elkiáltotta magát: „Tegnap hõsök kellettek, ma mártírok… Így parancsolja ezt hazám szolgálata” – majd összeesett a gyilkos golyók tüze alatt. Kiss Ernõt – szerencsétlenségére – csak a vállán érte a lövés. Három katona állt eléje, és újra tüzet nyitottak a sebesültre.
Fél órával késõbb, amikor az elsõ négy vértanú holteste még ki sem hûlt, sor került a többiek kivégzésére is. Sorba vezették bitófára a tábornokokat, a forradalmárok elitjét: Pöltenberg Ernõt, Török Ignácot, Láhner Györgyöt, Knezich Károlyt, Gróf Leiningen-Westerburg Károlyt (a legfiatalabb katonát) és Aulich Lajost. Haynau annyira gyûlölte Damjanichot – aki a császáriak elsõ számú közellensége volt –, hogy felülírta belügyminisztere rendeletét, miszerint a tábornokot a legvégén kell kivégezni. Így került végül utolsóként a kötélre gróf Vécsey Károly tábornok, aki – a legenda szerint – odalépett Damjanich holtestéhez, és megcsókolta a kezét.
Damjanich János a kötél alatt állt már, amikor keserû mosollyal leszólt hóhérainak: „Legyõztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt.”

A tizennegyedik vértanú 

Kazinczy Ferenc, a nagy nyelvújító 61 éves korában nemzette Lajost, a család nyolcadik gyermekét. Az idõs író sem gondolhatta, hogy 1820. október 20-án született fia „a tizennegyedik aradi vértanú” címen vonul be a történelembe.
1849. október 6-án csupán egyik fejezete zárult le a osztrák bosszúnak: közvetlenül a kivégzéseket követõen a hadbíróság újra nekifogott feltárni a bebörtönzött honvédek, nemzetõrök és civilek szabadságharcbéli múltját. Így került képbe Kazinczy Lajos is, akinek bûne – amellett, hogy részt vett a szabadságharcban – származása volt. Görgey – aki tehetségesnek és megbízhatónak tartotta az ifjú katonát– felkérte õt az Erdélyben felállítandó tartalékhadtest megszervezésére. Talán azért sem siette el a hadbíróság Kazinczy tárgyalását, mivel õ „csak” ezredes volt, és elsõként a tábornokoktól akartak megszabadulni. A halálos ítéletet Haynau október 18-án felterjesztette a császárhoz, aki jóváhagyta azt, majd a hadbíróság kegyelmi úton a felségsértõkre kirótt akasztást „kegyelembõl” golyó általi kivégzésre változtatta. Kazinczy Lajos ezredest 1849. október 25-én reggel 7 órakor lõtték fõbe az aradi vár sáncárkában, ahol a többi aradi vértanú is kilehelte lelkét.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s