Markómánok

(Erdélyi Napló, 1999. június 8.)

Markómán: azon személy, aki markófüggőségben él. A látásra és hallásra igen veszélyes, de az idegrendszert is megviseli a markó hosszabb távon való használata. Nemrég, mindössze egy nap alatt, 274 emberről derült ki, hogy markómán. Ezen személyek a markó hatására évek óta ismételgetik ugyanazokat a frázisokat, érvrendszerük tipizálódott, gondolkodásuk egysíkúvá vált, és az évek múlásával egyre mélyebb tohonyaságba süppednek. Az állandó és hosszan tartó markózás látomásokat idéz elő (Petőfi-Schiller Egyetem, kétnyelvű feliratok stb.). A függőségben szenvedő alany súlyos károkat okozhat sorstársainak (pl. a Nyugat hülyítése, miszerint Románia példamutató ország a kisebbségek gondjainak megoldása terén, amire a markós csak bólogatni képes). A súlyos markóst a hatalom mindenáron való megtartásának kényszerképzete is jellemzi. Kiszakadva a realitásból, mindenkor saját érdekeit helyezi előtérbe.
Elvonási tünetek: a markómán, ha nem jut hozzá napi adagjához, reszketni kezd (ez főleg a vidéki markósokra jellemző), úgy érzi, kicsúszik lába alól a talaj, rosszabb esetben munka nélkül marad vagy visszazuhan a teljes ismeretlenségbe. Az elvonás idején növekszik rettegése a “radikális” szó hallatára. Súlyosabb esetekben elvonási tüneteket okozhat, ha a markómán nem láthatja magát a tévé képernyőjén, nem hallhatja hangját a rádióban. A titokban markózóknak néha sikerül eltitkolniuk szenvedélyüket, meghúzódva egy csendes, meleg helyen, és legjobb ismerőseik sem sejtik, hogy markófüggőségben élnek. A markó megvonásával erejük, magabiztosságuk lassan elvész.
Gyógymód: olykor odafigyelni a tőkések és kincsesek szavaira is. A markó helyett mások gondolatait is magukba kellene szippantaniuk, és ha eljutnak egy bizonyos egyensúlyi szintre, már félig gyógyultaknak mondhatják magukat.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s