Polyák bácsi és az áramkimaradás

Polyák bácsi kényelmesen elhelyezkedett kissé megfakult bőrfotelében, és bekapcsolta a televíziót. Azaz bekapcsolta volna, ha a gép elindult volna. Nyúlt az éjjeli lámpa kapcsolójáért, kattintott egyet, ám a szoba vak sötétben maradt. Megpróbálta a rádiót – ha már kép nincs, legalább hang legyen – az is csöndben maradt. „Nosza – gondolta az öreg -, csak nem vették el az áramot?” – ami valljuk be, a rendszerváltás óta nem fordult elő nagyon gyakran. Sőt, évek óta nem fordult elő – jutott eszébe Polyáknak. Csakhogy az asszony künn a konyhában vasal – döbbent rá az öreg – ergo áram van a házban.
Ült megkopott karosszékében az öreg, a sötét és a csend már-már bebugyolálta jótékony csöndjébe, de hát sorozatot várt a televízióban, úgyhogy nem nagyon nyugtatta a gondolat, hogy baj van az áramellátással.
Nehézkesen tápászkodott fel Polyák bácsi nagy kényelméből, és kiballagott a teraszra, megvizsgálni a biztosítékokat. Úgy látta, minden rendben, így aztán már nem igen értette, hogyan vasalhat vidáman az asszony a másik helységben, vakító százas égők fényében, miközben neki semmi sem indul el a szobában.
Polyák bácsi tízéves unokája, a még édesen selypítő Boglárka rendszerint estefele ért haza az iskolából, ami egy hajításra volt otthonuktól, úgyhogy nem aggódott a család, hogyan ér haza a kicsi. No meg aztán egész gyereksereg házról-házra kísérte egymást, nagy ujjongások közepette.
Boglárkának már az utcáról feltűnt, hogy nagyapjánál nem ég a villany, és nem szűrődik ki a televízió kísérteties fénye sem. Meg is lepődött, mikor nagymamáját vasaló mellett találta, az öreg Polyákot meg búslakodva a sötétben. Nagyapja éppen azon morfondírozott, hogy most már feltelefonálja a villamosműveket, jöjjenek már s nézzék meg, mi lehet azzal a fránya áramellátással. Hiszen őt a guta üti meg, ha nincs áram a szobában…
Ahogyan ott üldögélt és gondolkodott Polyák bácsi, egyszer csak fényözön árasztotta el a szobát, egyszerre indult el televízió, rádió, kigyúlt az éjjeli lámpa.
A hazaérkező, tízéves Boglálka visszadugta a konnektorba az elosztót…

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s