Yoko Ono: a hippiből lett üzletasszony

Sokan tisztelik, még többen ki nem állhatják, és ma is őt hibáztatják a Beatles együttes felbomlásáért. Február 18-án tölti 80. életévét Yoko Ono, John Lennon özvegye.
John Lennon múzsája 1933-ban született Tokióban, egy arisztokrata családban, ahol korán megtanulta az úrinő, a feleség és a hitves szerepét. Furcsa jelleme korán előbukkant: már kamaszkorában szerette meghökkenteni és zavarba ejteni embertársait, életét el sem tudta képzelni a nagy nyilvánosság nélkül.
1953-BAN VÉGZETT EGY AMERIKAI EGYETEMEN, MAJD BELEVETETTE MAGÁT A NEW YORK-I FERGETEGBE. EGYÉNISÉGÉBÕL ADÓDÓAN NEM MEGLEPÕ, HOGY A KÉPZÕMÛVÉSZ VÉGZETTSÉGÛ YOKO ONO AZ AVANTGÁRD FELÉ FORDULT, DE NAGY VALÓSZÍNÛSÉGGEL EGY LETT VOLNA A SOK KÖZÜL, HA A SORS NEM HOZZA ÖSSZE A BEATLES EGYÜTTES ALAPÍTÓJÁVAL, AZ AKKOR MÁR VILÁGHÍRÛ JOHN LENNONNAL. ADDIG UGYANIS IGEN SZÛK KÖRBEN, KEVÉS ÉRDEKLÕDÕ ELÕTT MUTOGATTA PERFORMANSZAIT, AMITÕL MÉG ISMERÕSEI SEM ESETEK HANYATT. DALSZERZÉSSEL, SZÖVEGÍRÁSSAL IS PRÓBÁLKOZOTT – UGYANOLYAN KEVÉS SIKERREL.
ÉS ELJÖTT 1966 ESÕS NOVEMBERE, AMIKOR YOKO ONO SZÁMÁRA MEGADATOTT A LEHETÕSÉG, HOGY A LONDONI INDICA GALÉRIÁBAN ÁLLÍTSA KI MÛVEIT. EZ A KIÁLLÍTÁS IS VISSZHANG NÉLKÜL MARAD, HA NEM TÉVED BE A TÁRLATRA JOHN LENNON, AKI ÉPPEN AKKOR FEJEZTE BE EGYIK FELEJTHETÕ FILMJÉNEK FORGATÁSÁT, ÉS MINT SZÉLES LÁTÓKÖRÛ, ANGOL KULTÚREMBER, MINDENFÉLE MÛVÉSZETI ÁG IRÁNT ÉRDEKLÕDÖTT. LENNON ÉS A BEATLES AKKORA MÁR MEGHÓDÍTOTTA A VILÁGOT, AHOGYAN A ZENÉSZ FOGALMAZOTT: NÉPSZERÛBBEK VOLTAK JÉZUS KRISZTUSNÁL. CSAKHOGY, EKKORA MÁR LENNON HÁZASSÁGA TÖBB SEBBÕL IS VÉRZETT. CYNTHIA, A FELESÉG, NEM TUDTA VAGY NEM AKARTA KÖVETNI FÉRJÉT A VILÁGHÍR RÖGÖS ÚTJÁN, MINDVÉGIG MEGMARADT EGY EGYSZERÛ, GYERMEKÉT CSENDBEN NEVELÕ HÁZIASSZONYNAK, AKINEK UTOLSÓ VÁGYA VOLT A REFLEKTOROK FÉNYÉBEN TÜNDÖKÖLNI.
A GALÉRIA-LÁTOGATÁS VÉGE AZ LETT, HOGY LENNON CSAPOT-PAPOT MAGA MÖGÖTT HAGYOTT, ÉS 1968-BAN, EGY INDIÁBAN TETT „MEGVILÁGOSÍTÓ ÚT” UTÁN ÖSSZEKÖLTÖZÖTT ONÓVAL.
GAZDASÁGI SZEMPONTBÓL A BEATLES MUZSIKUSA MINDENKÉPPEN JÓL JÁRT: YOKO ONO INKÁBB BIZONYULT NAGYSZERÛ ÜZLETASSZONYNAK, MINT MÛVÉSZNEK. ÜGYVÉDET, PÉNZÜGYI TANÁCSADÓT, KOMMUNIKÁCIÓS SZAKEMBERT ALKALMAZOTT, LENNON VAGYONÁT BIZTONSÁGBA HELYEZTE, LAKÁSOKAT VÁSÁROLT, TÖBBEK KÖZÖTT A NEW YORK-I DAKOTA-HÁZBAN, AHOL FÉRJÉT KÉSÕBB A VÉGZETES LÖVÉS ÉRTE.
A HATVANAS ÉVEK VÉGÉRE A BEATLES TAGJAI KÖZÖTT TELJESEN ELHIDEGÜLT A VISZONY, LEGTÖBBEN A ZSARNOKI TERMÉSZETÛ YOKO ONÓT HIBÁZTATTÁK A GONDOKÉRT. PAUL MCCARTNEY, LENNON SZERZÕTÁRSA SZABÁLYOSAN UTÁLTA AZ ASSZONYT, DE A TÖBBIEK SEM TUDTÁK ELFOGADNI A MINDEN LÉBEN KANÁL YOKÓT.
AZ EGYKORI HIPPI YOKO ONO, AKI EGY SZÁL SEMMIBEN ÉNEKELTE LENNON OLDALÁN, HOGY HATALMAT A NÉPNEK, MA DÚSGAZDAG ÜZLETEMBER, AKINEK POZITÍVUMKÉNT ÍRHATÓ A SZÁMLÁJÁRA, HOGY TÖBB MINT NÉGY ÉVTIZEDE TÖRETLENÜL ÁPOLJA AZ 1980-BAN ELHUNYT JOHN LENNON EMLÉKÉT.
PERSZE A SZERZÕI JOGDÍJAK, AZ ELADOTT EMLÉKTÁRGYAK, A KONFERENCIÁK MELYEKEN MEGHÍVOTTKÉNT VESZ RÉSZT, ÚJABB ÉS ÚJABB DOLLÁROKAT HOZNAK A KONYHÁRA. ROSSZINDULATÚ ELLENFELEI „HIVATÁSOS ÖZVEGYNEK” NEVEZIK, ÉS AMIKOR MEGKÉRDEZTÉK TÕLE, A MA ÉLÕ HÍRESSÉGEK KÖZÜL KIT ISMER EL A LEGINKÁBB, YOKO ONO CSAK ANNYIT VÁLASZOLT: – MAGAMAT…

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s