Mátyás

Ki hitte volna, hogy Mátyás királyunk egyik szövetségese Drakula volt? És hogy krimibe illõ halála körül máig legendák keringenek? 570 éve, 1443. február 23-án született Kolozsváron az Igazságos, akit a történelem I. Hunyadi Mátyás néven tart számon.

Neve latinul és németül Mathias Corvinus. Aláírásában a Mathias Rex tûnik fel. Magyarországon 1458 és 1490 között uralkodott. 1469-tõl cseh (ellen)király, 1486-tól Ausztria hercege. Egyébként a Corvinus nevet a család címerérõl kapta, amely egy gyûrût tartó hollót ábrázol. A címernek története van: egy vadászat alkalmával az ifjú Mátyás levette ujjáról gyûrûjét, ezt egy holló elrabolta. Mátyás üldözõbe vette a madarat és visszaszerezte gyûrûjét, a történet emlékére választotta a hollót címerállatául. Történészek azonban úgy vélik, hogy a késõbbi király nagyapjának volt egy Holló Köve nevû birtoka, innen a madár a címerben. A holló másutt is megjelenik: a legenda szerint, amikor a fiatal Mátyást Prága városában tartották fogságban, édesanyja egy holló segítségével levelezett vele.
A gyermek Mátyást anyja és dajkája nevelte, majd tanítók felügyelete alá került. Apja célja az volt, hogy fia általános és jól megalapozott mûveltségre tegyen szert. Mátyást többek közt Vitéz János váradi püspök vezette be a tudományok rejtélyeibe. Megtanult latinul, csehül és lengyelül, elsajátította az egyház- és államjogot, betekintést nyert a mûvészetekbe. Annyi jártasságra tett szert a különbözõ nyelvekben, hogy apját, Hunyadi Jánost tolmácsként kísérte a tárgyalásokra.
A 15. század politikai zûrzavarai nem kerülték el a Hunyadi-házat sem. Mátyás bátyjának, Hunyadi Lászlónak az elítélését és kivégzését a magyar történelem egyik legelsõ koncepciós pereként tartják számon. Történt, hogy 1457 márciusában törökellenes hadjárat címén tanácskozásra kérték a fõurakat, köztük Hunyadi Lászlót is, aki öccsét is Budára hívta. Március 14-én párthíveikkel – Vitéz János váradi püspök, Rozgonyi Sebestyén, Kanizsai László és mások – együtt letartóztatták õket. A halálos ítéletet rövid eljárás során, tanúmeghallgatások nélkül szóban hozhatták meg, és két nap múlva már végre is hajtották. Több mint valószínû, hogy mindkét Hunyadi fiút fõbenjáró ítélettel sújtották, de a 14 esztendõs Mátyás megúszta a végrehajtást, viszont Bécsben, majd Prágában volt fogoly. Királyként a fiatal Hunyadi Mátyás ellenségeinek megbocsátott, amivel növelte tekintélyét, de szinte feledte bátyja sorsát. A fogságból szabaduló Mátyásért Vitéz János vezetésével küldöttség ment Prágába: a legenda szerint a visszaúton, 1458. január 24-én Budán, a Duna jegén királlyá választották, de kiskorúsága miatt Szilágyi Mihályt öt évre kormányzóvá nevezték ki.
Hosszú lenne felsorolni azokat a reformokat, újításokat, melyeket Mátyás vezetett be uralkodása alatt. Egyebek mellett visszaszerezte a Szent Koronát III. Frigyes császártól, megszervezte az elsõ állandó zsoldoshadsereget, kapuadó helyett füstadót vezetett be, újjászervezte az adórendszert, pénzügyi reformot vezetett be. Udvarában számtalan neves külföldi mûvész és tudós megfordult, világhírûvé vált könyvtára, a Corvinák több mint 5000 kötetbõl állt. Budán és Visegrádon reneszánsz stílusban építkezett.
Hogy jön a képbe Drakula? Nos, az ellenfeleit habozás nélkül karóba húzó Vlad Þepeº 1459-ben beszüntette az adófizetést a törököknek, és 1460-ban szövetséget kötött Mátyás királlyal.
Viszonylag korai haláláért – nem volt ötvenéves, amikor Bécsben váratlanul elhunyt – a 16. század történészei közül egyesek Beatrix királynét és Szapolyai Istvánt vádolták, akik állítólag megmérgezték Mátyást. Más kutatók kizárják a gyilkosságot, szerintük a tünetek agyvérzésre utalnak. A mai orvostudomány ismét csak felveti a mérgezés lehetõségét.
Bárhogy is legyen, Mátyás király alakja legendává vált, szülõháza és szobra Kolozsvár egyik legkeresettebb turisztikai látványossága.

Kategória: Bentről kifele | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s