A csendes Beatle

Hetvenedik életévét töltené február 25-én George Harrison, a Beatles együttes gitárosa, énekese, zeneszerzõje, rajongói szerint a legszimpatikusabb gombafejû.

John Lennon 1980-ban történt értelmetlen halála döbbentette rá elõször a Beatles népes rajongótáborát arra, hogy bizony a liverpooli fiúk sem halhatatlanok. Az 1943. február 25-én Liverpoolban született George Harrison sem érte meg a nyugdíjas éveket: 58 éves korában, 2001. november 29-én csatlakozott az égi zenekarhoz.
A négy zseniális muzsikus között õ volt a legfiatalabb. Egy buszsofõr fiaként látta meg a napvilágot, szegényes körülmények közt nõtt fel, de egy ösztöndíjnak köszönhetõen bekerült a Liverpool Intézetbe, ahol megismerkedett a fölötte járó Paul McCartneyval.
Kortársaihoz hasonlóan a rock ‘n roll bûvöletében élt. 14 éves korában megvette élete elsõ gitárját, mely három fontba került. Hamarosan életének meghatározó része lett a zene, egy évvel késõbb, 1958-ban, alig 15 évesen bekerült a The Quarrymen nevû zenekarba, melyben már játszott Paul McCartney és John Lennon. Ekkor még a mindössze 22 évesen elhunyt Stuart Sutcliffe nyúzta a basszusgitárt, és egy Pete Best nevû egyén püfölte a dobokat. 1962-ben egészült ki az ekkor már Beatles névre keresztelt banda Ringo Starr-ral, a dobossal, miután Lennonék eltanácsolják az amatõr szinten doboló Bestet.
Harrison volt a „csöndes Beatle”, aki igen nehezen jutott szóhoz a Lennon-McCartney szerzõpáros mellett, de különleges gitárjátéka nélkül az együttes soha nem lett volna az, ami miatt emberek százezrei rajongtak érte szerte a világban.
Mire a 60-as évek végére kiforrott Harrison jobbnál jobb dalokat szállított a zenekarnak, a Beatles már bomlófélben volt. A fiatal gitárost – mindössze 27 éves volt, mikor feloszlott az együttes – komolyan megrázta a szakadás, teljesen elmerült a keleti vallásokban és a meditációban, és hamarosan Krisna-hívõ lett belõle.
Emberségére, érzékeny lelki beállítottságára vall, hogy 1971-ben Banglades megsegítésére a New York-i Madison Square Gardenben segélykoncertet szervezett. A bevételt, 243 418 dollárt az ENSZ-en keresztül juttatta az éhezõ bangladesi gyerekekhez. Nagyszerû muzsikusok vették körül, és mindannyian szerették az emberként igen megbízható, zenészként pedig igényes Harrisont.
Elsõ felesége Patti Boyd modell volt, sok gyönyörû dal, köztük a Something múzsája. 1977-ben elváltak, Patti pedig két év múlva feleségül ment Eric Claptonhoz, Harrison egyik legjobb barátjához. A történet érdekessége, hogy a két zseniális gitáros kapcsolata nem romlott meg, sõt, Clapton volt az, aki George halálakor hatalmas emlékkoncertet szervezett barátja tiszteletére. A több órás elõadás – ahol világhírû muzsikusok léptek fel – bizonyította, hogy Harrison volt a zenésztársadalom egyik legelismertebb és legmegbecsültebb tagja, akire Paul McCartney is a legszebb jelzõkkel emlékezett.
Los Angelesben halt meg, egy barátja otthonában 2001. november 29-én. A halál oka áttétes tüdõrák volt, amely megtámadta az agyat is. Holttestét elégették, és bár a hírek szerint hamvait a Gangesz folyóba szórták, a ceremóniát nem az elõre bejelentett idõpontban, hanem a nyilvánosság kizárásával hajtották végre.

Kategória: Bentről kifele | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s