Lincolnra a színházban csapott le a végzet

A 148 évvel ezelőtt, 1865-ben meggyilkolt Abraham Lincoln volt az Amerikai Egyesült Államok első republikánus elnöke, akinek 1860-as megválasztása végül a polgárháború kirobbanását okozta.

Amerika 16. elnöke 1809. február 12-én született Kentuckyban. Fiatal ügyvédként is a rabszolgaság korlátozása mellett kardoskodott, elnökké választása után 11 rabszolgatartó déli állam kilépett az Unióból. Lincoln viszont az életét tette fel arra, hogy erős és egységes Államokat vezessen – ám ezt már nem érte meg. Egy viszonylag ismert színész éppen azon napon gyilkolta meg az elnököt, amikor a győztes északi csapatok felhúzták az USA csillagsávos zászlaját a déliek utolsó lázadó erődjére.

Merénylet az elnök ellen

Amikor 1865. egyik borús áprilisi napján John Wilkes Booth egy füstös lebujban harsány hangon kijelentette, ő lesz Amerika leghíresebb színésze, asztaltársai elnőzően mosolyogtak. Karrierje kezdetén volt, még semmi jelentőset nem alkotott, bár délen igen nagy népszerűségnek örvendett. Soha nem titkolta, hogy ellenzi a rabszolgaság eltörlését, és megszállottan gyűlöli Lincolnt. Márciusban már kidolgozott egy tervet az elnök elrablására, ám Lincoln valamilyen okból nem jelent meg a tervezett helyen, így az akció csődöt mondott. Booth azonban nem adta fel: az előzőnél is nagyobb összeesküvést szervezett, ennek során Andrew Johnson alelnök és William H. Seward külügyminiszter meggyilkolását is tervbe vette.
1865. április 14-én a Ford’s Theatre-ben Az amerikai unokatestvérek című vígjátékot játszotta a washingtoni társulat. Lincoln és felesége – egy fiatal tiszt és annak menyasszonya kíséretében – elfoglalta helyét az elnöki páholyban. Este tízkor megérkezett a színházba Booth is. Amint belépett a páholyba, a merénylő előkapta pisztolyát, és hátulról fejbe lőtte Lincolnt, majd késsel megsebesítette a rátámadó tisztet. Ezután az erkélyéről leugrott a színpadra – a nézők hirtelen azt hitték, ez is az előadás része –, és elkiáltotta magát: „Sic semper tyrannis!” – azaz minden zsarnok így jár. Minden igyekezet ellenére Lincoln életét nem tudták megmenteni, másnap, április 15-én meghalt. Boothnak sikerült elmenekülnie, üldözői 12 nap elteltével bukkantak rejtekhelyére. A merénylő nem volt hajlandó megadni magát, ezért rágyújtották az épületet, majd egy katona agyonlőtte, amikor fegyvert rántott menekülés közben.

Lincoln és Kennedy

Abraham Lincoln volt az Egyesült Államok első, John Fitzgerald Kennedy pedig ez idáig az utolsó elnöke, aki merénylet következtében vesztette életét. Ám a két történet között döbbenetes párhuzamokat fedezhetünk fel.
Lincolnt 1860-ban, Kennedyt kereken száz évre rá, 1960-ban választották meg. Mindkét elnöknek Johnson nevű alelnöke volt. Mindkettőjük ellen egy pénteki napon követték el a merényletet. Lincoln utódja, Andrew Johnson, 1808-ban született, a Kennedy elnököt követő Johnson pedig 1908-ban látta meg a napvilágot. John Wilkes Booth, Lincoln gyilkosa 1839-ben született, Lee Harvey Osvald, aki Kennedy elnököt lőtte le, száz évvel később, 1939-ben.
Ami talán a legfurcsább: Lincolnak volt egy Kennedy nevű titkára, aki figyelmeztette Lincoln elnököt, hogy ne menjen el a színházba, ahol végül megölték. Kennedynek volt egy titkára, akinek a neve Lincoln volt, és figyelmeztette az elnököt, hogy ne menjen Dallasba.
Nem véletlenül mondják: a történelem ismétli önmagát.
Mozirajongók figyelmébe: idén mutatták be Steven Spielberg rendezésében a Lincoln című filmet, két Oscar-díjas színész, Daniel Day-Lewis és Tommy Lee Jones főszereplésével

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s