Elterelő műveletek

Noam Chomsky nyelvész, filozófus, aki manapság állítólag a legtöbbet idézett, még élő szerző, tíz pontban megírja, hogy a hatalom hogyan manipulálja a népet, mivel gyűri maga alá a társadalmat.
Az interneten keringő „tízparancsolat” első tételében a következők szerepelnek: „Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.”

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy Romániában nem akkora a hatalom társadalmi és politikai tudása, hogy a Chomsky által leírt dolgokkal tudatosan félrevezessék a népet. Ezt cáfolja, hogy az utóbbi időben történt néhány figyelemreméltó esemény, ami az amerikai filozófus gondolatait igazolja.

Hivatalosan is, de a médián keresztül még inkább, hatalmas feneket kerítettek az úgynevezett székelyzászló-ügynek, melynek úgy tűnik, se vége, se hossza. Megjátszott értetlenség övezi a székely önkormányzatok magyar nemzetiségű vezetőinek döntését, hogy a román meg egyéb lobogók mellé kitűzzék tájegységük egyik jelképét. Holott az ügy szinte érdektelen lenne – sehol nincs leírva, hogy ez tilos, ugyanakkor, ha mondjuk a kínai zászló lobogna valamelyik piacukon, senkit nem érdekelne – ha nem kötnek bele a „jó hazafiak”. Elterelő hadműveletnek nem rossz, hiszen az ott élőknek a legkisebb problémájuk is nagyobb egy zászlónál.

A valós gondokat leplezni kívánó akció volt a kovásznai román kislány hajpánt-ügye is. Megmaradt volna diákcsínynek, ha a román nemzetféltők nem fújják fel országos jelentőségűvé. Miközben az ország lakossága egyre inkább szegényedik, a közvélemény hetekig egy teljesen jelentéktelen, semmit sem befolyásoló hírrel foglalkozott.

Megszűnnek munkahelyek? Éhségsztrájkolnak az elbocsátott dolgozók? A börtönkapuban egymást verik le a mindenkori hatalom csaláson és lopáson elkapott kiszolgálói? Sebaj, tárjuk fel, hogy az egyik magyar párt kitől és honnan jutott támogatáshoz. Nehogy az jusson eszünkbe, hogy valahol valakik valóban az autonómiára tették fel életüket, hanem annak járjunk utána, honnan szerzik be a céljaik eléréséhez szükséges anyagiakat , ezzel is bagatellizáljuk valós tevékenységüket.

A manipulálás nagymesterei éppen Chomsky gondolatai alapján járnak el. Hazaszeretettel, nemzeti szimbólumokkal hatnak az érzelmekre, hogy a lényeg láthatatlan maradjon a szemnek.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s