Dani

Még nálam is szavahihetőbb emberek mondták, ha nem hiszem el a történetet, járjak utána.

Íme:

Dani buszsofőr volt. De nem ám akármilyen sofőr… Hajnalban kelt, a felkelő nap már úton találta. Akkoriban az emberek hangyamód lepték el a külváros gyárait, a buszok megállás nélkül térültek-fordultak. Dani útvonala mintegy öt kilométerre terjedt, ezt naponta ötvenszer meg kellett tennie. Csúcsforgalomban persze nehezebb volt, káromkodott is eleget Dani, látva a sok mamlasz amatőr bizonytalan vezetési stílusát.

Aztán egy szépnek ígérkező nyári napon Dani úgy döntött, ezentúl ugyanúgy megissza reggeli kávéját, akárcsak otthon, amikor nem kellett munkába rohannia.

Ekkor kezdődtek az utasok bajai. Útvonalán több kávézó is volt, ő egy szerényebb, csendesebb helyet nézett ki magának. Pontosan a belvárosban, két megálló között.

Augusztus 8-tól – a dátumot egy állandó ügyfele jegyezte fel az utókor okulására – Dani buszostól, utasostól, minden áldott reggel megállt húsz percre kávézni. Akik siettek, szidták, mint szódás a lovát. Akik ráértek – nyugdíjasok, munkakerülők – elnézően mosolyogtak.

A reggeli kávézás Daninál szertartássá vált. Az okosabb utasok eleve bekalkulálták idejükbe Dani szokását. Akik nem ismerték, azok lelkiismeretesen elküldték melegebb éghajlatra.

Főnökei tanakodtak, mit tegyenek vele. Jó sofőr volt, évtizedekig még csak meg sem karcolta a rábízott járgányt. Amikor kérdőre vonták, Dani nagyot nézett: – Na, mi van, nekem nem jár egy kávé? – csodálkozott ártatlanul. A vezetőség mégsem nézhette tétlenül, hogy az egyik belvárosi vonalon a buszsofőr minden reggel megáll kávét inni. Mint említettük, buszostól, utasostól.

Áthelyezték. Olyan útvonalat kapott a külvárosban – ezen a terven három ember dolgozott két hétig –, amelyen nem volt egyetlen kávézó sem.

Eljött az ősz, és csodák csodája, Dani leszokott reggeli szertartásáról.

Ám rászokott valami másra.

Esőket hozott október, az utcákon sár volt, pocsolyák virítottak minden járdán. Az emberek még inkább az autóbuszt választották. Sok utas volt, Dani úgy döntött, csak minden második megállóban áll meg. A kihagyottaknál egy idő után kövekkel várták. Ettől aztán emberünk is mérges lett.

Amikor jó zsúfolt volt a kocsi, Dani beleszólt a mikrofonba:

– Hölgyeim, uraim, a fék elszakadt, ki tudja, hol állunk meg, kérem, a saját biztonságuk érdekében, feküdjenek a földre, a székek alá, és kapaszkodjanak jól! Mindenki egy emberként vetette magát a sáros, vizes padlóra. Amikor már jól össze voltak rázva az emberek, Dani nyugodt hangon közölte: – Örömmel jelentem, a fék ismét működik!

Vizesen, sárosan, mérgesen, ugyanakkor a gondviselést áldva tápászkodtak fel utasai a kocsi padlójáról. Dani pedig úgy nevetett magában, majd kipukkadt.

Másodszor már nem mindenki dobta le magát. Harmadszorra feljelentették. Újabb tanácskozás a vezetőség szintjén. Kidobni még nem akarták.

Elhelyezték buszjegyet árulni. Ettől aztán Dani nagyon bosszús lett. De a betevőjét meg kellett keresnie. Ült a jegyárusító kuckójában, és gondolkozott. Úgy vélte, az emberek nagyon rosszak, még a szerény kávézását sem nézték jó szemmel. És a szórakozásának is keresztbe tettek.

Beszerzett egy biliárddákót.

Ha valaki nem kapta el elég gyorsan a kezét a kicsi ablakból, amikor a jegyet átvette, nagyot kapott Danitól a kézfejére. Ismét összeült a vezetőség, Danit korengedménnyel nyugdíjazták.

Teltek az évek, Danit mintha a föld nyelte volna el.

Nemrégiben barátomat látogattam meg az elmegyógyintézetben. Dani, a hatalmas épület mögött, egy kicsiny tisztás közepén üldögélt, és torkaszakadtából ordított:

– Egy hosszú kávét két cukorral, kedveske! Nincs fék, minden idióta lapuljon a földre!! Jegyet már adtam, mi az anyátok kell még??

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s