Új idők a régi New Yorkban

newyork

Kolozsvár urbánus legendáinak gyakorta főszereplője, zamatos történetek helyszíne, mindenféle művészemberek, bohémok második otthona volt az egykori New York szálloda és kávéház. Az utóbbi években zárva volt, ám nemrég új tulajdonosra talált.

A Jókai és Egyetem utca kereszteződésében található, bejáratával a Főtérre tekintő eklektikus stílusú épület, a maga nagyszerűségében, magasba mutató tornyával uralja a környező ingatlanok együttesét. A századelőn még divat volt, hogy az írók, újságírók a kávéházban, mahagónifa-asztalok lapján rótták a betűket, a futárok egyenesen a szerzők kezéből átvett kéziratokkal rohantak a nyomdába. De ügyvédek fogadták itt ügyfeleiket, grófok, bárók olvasták kedvenc napilapjukat a reggeli kávé mellett, és fiákeresek melegedtek hűvösebb hajnalokon. Laczkó Géza igencsak plasztikus leírását adja a század eleji New Yorknak: „A szállóban átmeneti vigécek laktak, az étteremben cigány játszott, s az előkelőségek vacsoráztak és dorbézoltak, itt zajlottak a híres köri bálok a helybeli egyetem jogászkörének rendezésében, a kávéházban átutazó zsidók alsóztak, újságírók, színészek veszekedtek, s itt szoktak elcsattanni a szenzációs becsületbeli pofonok, mert itt volt a nyilvánosság, fórum, agóra, itt lakott a közvélemény.”

A 20. század elején

Azt még a tősgyökeres kolozsváriak közül is kevesen tudják, hogy a New York felépítése előtt a sarkon szintén szálloda állt, méghozzá a klasszicista stílusban épült Nemzeti Szálló, melyet 1894-ben bontottak le, hogy átadja helyét a Pákey Lajos által tervezett új kávéházas hotelnek. A munkálatok alig egy évet vettek igénybe, 1895-ben át is adták az épületet, pont időben, hogy a Mátyás-szoborcsoport 1902-es avatásakor teljes pompájában fogadhassa a jelentős vendégeket. A szálloda első bérlője a budapesti Steier és Gálos cég volt. Ha valaki ma ellátogat a teljesen felújított, de az egykori formáját megőrzött budapesti New York-palotába, és emlékszik még kolozsvári névrokonának belső terére, megdöbben a hasonlóságokon. És ez nem a véletlen műve: Gálosék annak idején, amikor kibérelték az épületet, magukkal hozták a szintén általuk bérelt budapesti New York-palota monogramos felszereléseit és berendezését, de a nevét is. 1912-ben Fészl József bérelte ki a New Yorkot, és bámulatos érzékkel alakította ki – a kor legmodernebb követelményeinek eleget téve – a szálloda és vendéglő belső terét: központi légfűtést vezetett a helyiségekbe, fürdőket, telefont, fedett és fűtött téli tekepályát és francia konyhát kínált a vendégeknek. A New York lett Kolozsvár első, villannyal kivilágított épülete.

Az 1912-ben elhunyt báró Horváth-Inczédy Ödönné Rhédey Johanna a tulajdonát képező New York szállodát a Rhédey palotával együtt a Debreceni Református Kollégiumra hagyta, hogy az Gróf Rhédey János Alapítvány elnevezéssel kezelje őket, de kikötötte, hogy két leánya és azok leszármazottai három generáción át haszonélvezeti joggal rendelkezzenek.

A szegény grófné nem tudhatta, milyen ínséges idők jönnek Erdélyre és Kolozsvárra.

Az államosítás után

A háború utolsó szakaszában, amikor a németek megszállták Kolozsvárt, a Gestapo rendezte be főhadiszállását a szállodában. Az 1948-as államosítást követően a szállodát bezárták, és egy időre diákszállásnak használták, majd az orvosi egyetem rektori hivatala kapott benne helyet.

A kommunista hatalom az ötvenes évek végén tért magához: rájött, hogy turistacsalogatónak tökéletesen megfelel a patinás épület, így aztán felújították, átkeresztelték Continentalnak, és ismét vendéglőt és szállodát alakítottak ki benne. A múlt század hatvanas-hetvenes éveiben az egykori New York még őrizte a látszatot: hétköznapi emberek ritkán tévedtek be ide, a hotelszobákban tehetősebb külföldiek szálltak meg, a vendéglő színészek, írók, ügyvédek, orvosok – a társadalom „elitjének” – találkahelye lett. A nyolcvanas években már csak abban tűnt ki a többi kolozsvári kocsma közül, hogy az árak magasabbak voltak, és néha olyan italt vagy ételt is felszolgáltak, ami városszerte hiánycikk volt. Persze a diktatúra utolsó éveiben ide is hiába tért be az ember: kezdetét vette a pusztulás, bár egy valutáért áruló üzlet az utolsó évekig működött benne. De ez már nyomokban sem emlékeztetett Kolozsvár egykori büszkeségére…

Viszontagságos közelmúlt

1990 után a törvények lehetővé tették, hogy a dolgozók részvényeket vásároljanak munkahelyük privatizációja során. Hasonlóképpen cselekedett az egykori New York szállodát birtokló, bukaresti székhelyű Continental Hotels, amely részvényesekké tette dolgozóit, ezzel gyakorlatilag a hotelnek több tulajdonosa lett. 2005-ig úgy ahogy működött még a szebb napokat megért szálló, ekkor vásárolta meg Dorel Tamaº gyulafehérvári üzletember, az Ardeleana S.A. cég többségi részvényese, aki rögtön lakatot tett a New Yorkra. Mint később kiderült, Tamas milliói hazugságra épültek, adósságai a bankokkal és üzleti partnereivel szemben ma elérik a csillagos eget.

Az Erdélyi Napló megkeresett egy ingatlanügynököt, aki – neve elhallgatását kérve – elárulta a Tamaş-ügy részleteit. Az üzlet lebonyolítása óta nem került nyilvánosságra, mennyit fizetett 2005-ben az üzletember a szálloda épületéért, de ingatlanszakértőnk tudni véli, hogy 6 millió euró körüli összegbe került a megvétele. (2008-ban 14 millió euróra becsülték értékét). A pénzt különböző banktól felvett kölcsönökből teremtette elő, köztük szerepelt a Banca Italo-Romena, ahonnan 3 millió eurót vett fel Tamas. Az épület működtetéséhez parkolóra lett volna szükség (tervbe vették egy földalatti parkoló kialakítását is), ám ennek létrehozását a műemlékvédő hivatal megvétózta. Miután nem sikerült szállodát nyitnia, az üzletember bevásárlóközpontot szeretett volna létrehozni az egykori New Yorkban. Egy kolozsvári tervezőiroda el is készítette a terveket, munkájukat azonban sosem fizették ki. Tamaş gyanús üzelmeire a DNA ügyészei is felfigyeltek, és eljárást indítottak ellene. Adósságai miatt a bankok és üzletpartnerei is beperelték, ekkor a szélhámos milliomos Dubaiba távozott. A Marosvásárhelyi Ítélőtábla sikkasztásért és jelentős kárt okozó csalásért ítélte el. A csődeljárást a vállalat ellen 2009 júniusában indították el, ekkor az Ardeleanának összesen 59,6 millió lejes tartozása volt.

A lapunknak nyilatkozó ingatlanügynök úgy tudja, Tamaº Dubaiban műszigetek létrehozásába fektette pénzét, ám ez az üzlet is hamarosan befuccsolt. Annak ellenére, hogy nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene, a hatóságok a mai napig bottal ütik a nyomát.

Új tulajdonos, régi név?

Az épület csődbe ment tulajdonosát képviselő csődbiztos tavaly több árverést szervezett az egykori patinás szálló eladására, de egyikre sem volt jelentkező. Korábban mind a kulturális tárca, mind a kolozsvári polgármesteri hivatal lemondott az elővásárlási jogáról – hatalmas összegbe került volna megvásárlása és felújítása, mondta lapunknak a hivatal szóvivője –, így szabad lett a gazda, mégsem kellett senkinek. Ami nem csoda, ha belegondolunk, hogy az 1500 négyzetméter hasznos területtel, bálteremmel, vendéglővel, 70 szobával rendelkező épület állaga az évek során teljesen lepusztult.

Idén nyáron csoda történt: a csődbiztos legnagyobb meglepetésére váratlanul ötmillió eurós vételi ajánlatot kapott egy bukaresti jogi személytől, amely az építőiparban tevékenykedő Ioan Bene kolozsvári üzletember érdekeltségébe tartozik. A 45 éves üzletember ígéri, hogy teljes egészében helyreállítja az épületet, és ötcsillagos szállodát működtet majd benne.

Ioan Bene több részvénytársaságban is többségi tulajdonos. A Napoca Construcþii építkezési nagyvállalatot két évvel ezelőtt vásárolta meg Ion Ţiriac üzletembertől. A vállalkozás vezetőtanácsának elnöke a nemrégiben még Kolozsvár polgármesteri székére törő Ştefan Dimitriu, aki egyben a Kereskedelmi- és Iparkamara kolozsvári fiókjának elnöke, és Görögország tiszteletbeli konzulja a kincses városban. Tavaly Ioan Bene vállalkozása nyerte el a kolozsvári repülőtér új kifutópályájára kiírt pályázatot. Szintén Bene a tulajdonosa a Ben és Ben valamint az üzemanyagok eladására szakosodott Panpetrol cégeknek. Üzlettársai közé tartoznak az egykori román belügyminiszter, Ioan Rus fiai is.

A régi New York új tulajdonosa hét és fél millió euróra saccolja a felújítás költségeit. Úgy tervezik, hogy a felső szinten kávézó fog működni, az alagsor pedig szórakozó helyiségnek ad majd teret. A kávézóból állítólag az egész várost lehet majd látni, az új szálloda 36 luxuslakosztályt, és egy éjszakai klubot is magában foglal. Bene saját cégein keresztül szeretné elvégezni a munkálatokat, számításai szerint a befektetés 12 éven belül térülne meg. Arra viszont az új tulajdonosnak sincs válasza, hogy hova épít parkolót. E nélkül ugyanis szó sem lehet ötcsillagos szálloda üzemeltetéséről.

Az viszont Bene szerint szinte biztos, hogy a szálloda visszakapja eredeti nevét, a New Yorkot.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s