Az űrutazás többszörös csúcstartója

Ha végigtekintünk az amerikai űrhajósok életrajzi adatain, egy dolog azonnal szembeötlik: szinte kivétel nélkül mindannyian hosszú életűek voltak, vagy a mai napig az élők között vannak. Közülük is kiemelkedik korával John Glenn, aki idén töltötte 92. életévét, és 15 esztendővel ezelőtt, 1998. október 29-én ő lett a világ legidősebb embere, aki valaha is az űrben járt….

John Herschel Glenn Jr. az Amerikai Egyesült Állomokban, az Ohio állambeli Cambridge városkában született 1921. július 18-án. Talán a csillagokban is az volt megírva, hogy űrhajós legyen: második világháború és a koreai konfliktus alatt összesen 150 alkalommal szállt fel harci bevetésen. A férfi 1954 után berepülő pilótaként működött közre a légierő fejlesztésében, így például az ő nevéhez fűződött az első olyan utazás, mely során egy szuperszonikus sebességgel haladó repülőgép leszállás nélkül szelte át Észak-Amerikát. Ilyen háttérrel jelentkezett John Glenn a NASA által meghirdetett űrhajós-válogatóra, és 1959-ben bekerült az úgynevezett „hetek” csoportjába, vagyis az első amerikai űrhajósok közé.

Amúgy sincsenek sokan a történelemben, akiknek megadatott, hogy a világűrben járjanak, de Glenn még ezek közül is több szempontból kiemelkedik: amellett, hogy 77 évesen repült, ő volt az első amerikai űrhajós, aki 1962 februárjában megkerülte a Földet, és a harmadik az új világból, aki valaha is repült az űrben. Kiemelkedő tehetségű pilóta volt: 1957-ben, még vadászpilótaként repülési rekordot ért el: az addig érvényben lévő Los Angeles–New York közti gyorsasági csúcsot döntötte meg 3 óra 23 perces időeredménnyel. De Glenn volt az is, aki a leghamarabb kiszállt az amerikai űrprogramból: mivel az emlékezetes űrrepülése után főnökei – óvva a hős életét – semmiféle repülő szerkezetbe nem engedték beülni, 1964-ben távozott a NASA űrhajós kötelékéből. Egyébként az űrhajózás hajnalán volt is ok aggodalomra: Glenn-nek például kézi vezérléssel kellett visszatérnie első útjáról – a kapszula automata vezérlőrendszere elromlott –, majd a hőálló védőpajzs is felmondta a szolgálatot, így az űrhajós az atmoszférába érve szinte megsült.

Miután elszámolt az űrhivatallal, Glenn politikai karrierjét kezdte építgetni. Nem is akárhogyan….

Az űrhajózás egyik csúcstartója a politikában sem hagyta alább, ezen a pályán is rekordokat döntött: 1974 után négyszer választották meg Ohio állam szenátorának – ennyiszer soha senki nem nyert Ohióban mandátumot –, és a washingtoni törvényhozásnak 1999-ig volt tagja.

Másfajta, de kisebb rekord az is, hogy 70 esztendeje él boldog házasságban feleségével,Anna Margarettel, aki egy fiút és egy leányt szült neki.

1998-as utazása a Space Shuttle fedélzetén bebizonyította, hogy egy egészséges ember a biológiai öregkorban is képes megbirkózni az űrrepülés kihívásaival.

Mondják, hogy aki az űrben járt, alapvetően megváltozott további életére, és ritkán beszél a vele történt csodáról. Glennt is megkérdezték, milyen volt megkerülni a Földet. Titokzatos mosoly kíséretében válaszolt: „Nem tudom, mit mondhatnék egy olyan napról, amikor négy gyönyörű naplementét láttam.”

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s