Húsvéti szellemjárás

 
 

Temesvárról, a Bolyaira felkerült apámnak, egyetemi évei alatt, a marosvásárhelyi Cs. Zoltán volt a szobatársa egy kicsi, de kellemes albérletben.

Édesanyám akkoriban már menyasszonya volt apámnak. Ő is albérletben lakott Irma néninél, családjuk házinénijénél. Húsvétkor Zoltán soha nem felejtette el meglocsolni az akkor már jóval a nyolcvanon túl járó idős asszonyt.

A házinéninek az égvilágon egyetlen rokona sem volt, ezért, szinte jelképes összegért, eladta a házat a szüleimnek azzal a feltétellel, hogy élete végéig ellakhat az egyik szobában. Zoltán kissé irigykedve mondogatta apámnak: Lajoskám, ahogy elnézem az öregasszonyt, öt év múlva már csak emlék lesz, és akkor aztán tiétek, fiataloké a világ.

Cs. Zoltán ekkorát életében nem tévedett.

Apám elvette feleségül édesanyámat, Zoltán pedig Vásárhelyen alapított családot, ennek ellenére halálukig tartották a kapcsolatot.

1974 húsvétján váratlanul beállított Zoltán. Öröm, ölelés, előkerült a tészta, bor, pálinka. Szájtátva hallgattam fiatalkori kalandjaikat. Vendégünknek estére kissé fejébe szállt a sok duma, meg a pálinka, és elindult levegőzni. Az előszobából hirtelen kiáltás hallatszott, és félholtra rémült barátunk rontott be a szobába. Percek múlva tudta kinyögni: láttam a házinéni szellemét! Esküdözött, hogy életében többet nem iszik, és egyfolytában azt hajtogatta: hihetetlen, ez nem lehet igaz!

Pedig igaz volt. Szüleim, a nagy mesélésben elfelejtették megmondani, hogy az immáron százéves házinéni még él. Zoli, mikor meglátta a hófehér hálóinges, szobájából kilépő vékonyka öregasszonyt, azt hitte, elment az esze. A nevetéstől rogyadozó apám alig tudta rávenni, hogy végre meglocsolják Irma nénit is.

Hajnalodott, mikor a kapuban elbúcsúztunk a fáradt, kissé üveges tekintetű Zolitól, de még akkor is egyre csak azt motyogta: hihetetlen, nem lehet igaz!

Kategória: Bentről kifele | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s