Tóth Lajos keresztje

CharlieCsaba1Addigi életében Tóth Lajos minduntalan úgy érezte, nehéz a batyu, amit cipelnie kell. Soha nem mondta, hogy keresztjét hordja, az eleve Krisztus kiváltsága – magyarázta – így neki csak a batyu maradt. Bár néha szerette volna keresztre váltani batyuját, de legalább egy gerendára, mindenestre valami sokkal látványosabbra, Tóth Lajos magában meg volt győződve, hogy súlyos batyuja mások számára láthatatlan, és már az is áldozatnak tűnt részéről, hogy egyáltalán megmutatkozik a világba.
Tóth Lajos festett. Virágokat, kancsókat, hegyeket, völgyeket, és sok-sok keresztet. Fekete-fehérben kezdte, később vízfestékre tért át, aztán amikor már olajban gondolkodott, a keresztek száma is szaporodni kezdett. A virágok, a fák, a Nap és a Hold, az erdő meg a mező, a felhő lekerült Tóth Lajos vásznairól, a keresztek a paletta minden színében pompáztak, egyenesek, görbék, átlósak és ferdék, mind voltak.
Egy éjjel Tóth Lajos álmot látott: Krisztus látogatta meg képekkel, festékekkel és ecsetekkel ellepett parányi lakásában. Előbb meglepődött, hiszen kereszt ide vagy oda, egyre kevesebbet gondolt égi dolgokra, aztán valamilyen csoda folytán tudatosult benne, hogy csak álmodik.
Reggel frissen ébredt Tóth Lajos, napközben festett még néhány tucat keresztet, este megelégedetten hajtotta álomra fejét.
Éjjel megint Krisztussal álmodott.
Körülbelül a hetedik álommal telt éjjelen történt, hogy Krisztus egy fára mutatott.
Másnap reggeltől Tóth Lajos faragni kezdett. Mi mást, mint kereszteket. Alkotásai lassan belepték lakását, udvarát, kertjét, de még a szomszédok is el voltak látva Tóth Lajos keresztjeivel.
Híre ment, hogy mit művel, felkerekedtek a távolban lakó rokonok, hogy saját szemükkel lássák a szóbeszéd tárgyává lett Tóth Lajos kereszteket.
Éjjel ismét álmodott: Krisztus helyett önmaga mása jött látogatóba hozzá.

Reggel megérkezett a pereputty, és még vagy száz szájtátó.
A kapuban döbbenten visszahőköltek.
Az udvar közepén, a legnagyobb keresztre Tóth Lajos élettelen teste volt felfeszítve….

Kategória: Bentről kifele | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s