Szécsi Pali, a nők bálványa

Kevés olyan könnyűzenei énekes élt és halt Magyarországon, akinek sírját harminc évvel halála után is virágok borítják. Szécsi Pál életében is hatalmas népszerűségnek örvendett, de a szakmai sikerek nem tudták ellensúlyozni magánéleti kudarcait.

Március 19-én töltötte volna hetvenedik életévét minden idők legnépszerűbb magyar könnyűzenei előadója, de kereken negyven éve nincs közöttünk. Szécsi Pál élete regénybe illő – írtak is róla könyveket –, tragikus halála pedig egyenes következménye volt a magánéletében elszenvedett sérelmeknek. 1974. április 30-án bekövetkezett halála pillanatától mítoszok és legendák fonódtak személye köré, melyek máig is élnek, s még mindig újabb és újabb összeesküvés-elméletek születnek utolsó napjairól és annak előzményeiről.

Budapesten született, édesapja nyelvész volt, könyvei is megjelentek a harmincas években. A háború idején született Pált és két testvérét zsidó származásuk ellenére a szülők megkeresztelték, hogy elejét vegyék a zaklatásoknak. A Szécsi gyerekek apja így sem kerülhette el sorsát: a háború vége felé ismeretlenek agyonlőtték. Az özvegyen maradt édesanya a kisfiút és két testvérét nevelőszülőkhöz adta, majd 1956-ban Ausztrián át az Egyesült Államokba disszidált. Legnagyobb lányát Bécsig magával vitte, ott azonban a pályaudvaron hagyta. A két kisebb gyerek, Kati és Pali Magyarországon maradtak. Furcsa mód a nagymama, aki gyakorlatilag gyámjuk lett Budapesten a gyerekeknek, nem támogatta a félárván maradt Pált és Katit, sőt úton-útfélen hangozatta, hogy a „Szécsi gyerekek úgyis bűnözők lesznek”. Nem csoda, hogy az énekes komoly traumákkal vészelte át a gyerekkort, és későbbi pszichés gondjai is erre az időszakra vezethetők vissza.

A varsói modell

Szécsi egyik dalában Gedeon bácsiról, a nők bálványáról énekel. A valódi nőbálvány viszont éppen ő volt, életét végigkísérte a nők iránt érzett vonzalma és a szebbik nem rajongása iránta. Tizennyolc évesen megismerkedett a 23 éves lengyel modell Grazyna Haase-szel. Nem sokkal ezután, egy nézeteltérést követően a Szabadság hídról a Dunába ugrott, ez volt az első öngyilkossági kísérlete, de azért 1962-ben feleségül vette a hölgyet. Három hónap múlva a pár Lengyelországba költözött, Szécsi Varsóban kapott manökeni állást, gyorsan megtanult lengyelül, és idegenvezetőként is dolgozott. Három év alatt a pár szinte megutálta egymást, a kapcsolatnak 1965 elején vége is lett. Hazatérése után megnyert egy amatőröknek szervezett eszperantó dalfesztivált, majd beválogatták az 1967-es Táncdalfesztivál énekesei közé. A Csak egy tánc volt című dalt énekelte, ezzel útjára indult énekesi karrierje. Sármos, kisfiús-férfias kinézete a nők bálványává tette, habzsolta az életet, mindig szerelmes volt, nem vetette meg a futó kapcsolatokat, sem a férjezett nőket.

Sérült lelkivilág

Szécsi volt az, aki hihetetlen átérzéssel tudta előadni az olasz slágereket. Egy San Remó-i második helyezett dalt, amit Kósza szél címen énekelt, egy egész ország dúdolgatott. A hirtelen jött népszerűséget már nehezen viselte, egyre gyakrabban nézett az üveg fenekére – amúgy is labilis idegrendszerét még jobban megviselte az ivás. Magánélete tele volt kudarcokkal, a fantasztikus karrier ellenére egyre jobban magába zárkózott. Túlméretezte a problémákat, bármilyen szakmai vita már a padlóra küldte Szécsit. Egyszer például találkozott Bánki Lászlóval, a Magyar Telelevíziókönnyűzenei osztályának vezetőjével, aki annak idején beválogatta őt a Táncdalfesztivál énekesei közé. Bánki megdorgálta Szécsit, amiért lemondott egy televíziós felkérést, de hozzátette, ő ezért nem haragszik. Az énekes mégis nagyon szívére vette a dolgot, úgy érezte csalódást okozott egy olyan embernek, aki vele jót tett. Elkeseredésében ismét elszánta magát a végzetes lépésre. Valahonnan szerzett gyógyszert, hazament és konyakkal bevette a tablettákat. Harangozó Teri, Pál pályatársa és barátja valahogy megérezte, baj van: amikor Szécsi nem válaszolt a telefonhívására, azonnal a mentőket hívta. Szécsit megmentették, de a nyakán a gégemetszés helye örökre ott maradt. Az Egy szál harangvirág című sláger Terikének íródott köszönetképpen…

Halálos szerelem

Szécsi Pál 1972 januárjában találkozott a nála 12 évvel idősebb Domján Edit színésznővel, ekkor vette kezdetét a legendássá vált 10 hónapos szerelmük. Edit eljárt Pali fellépéseire, szakmai tanácsokkal segítette, minden szabad percüket együtt töltötték. A környezetükben azonban sok volt a „jóakaró”. Szakításuk után két hónappal Edit levelet írt Szécsi Katalinnak, hogy vigyázzon öccsére, mert ő az életben már nem tud többé segíteni neki, és félti Palit, mert rossz emberek befolyása alá került. Domján Edit 1972. december 26-án, negyvenedik születésnapján öngyilkos lett. A hír hallatán Szécsi Pál rosszul lett, pszichiátriai kezelésre szorult. Magát okolta Edit halála miatt, és félt, hogy a közvélemény is őt fogja hibáztatni. Ekkor már Szécsi anyagi gondokkal küzdött, alkoholizmusa is súlyosbodott. Nyolcszor próbált meg öngyilkosságot elkövetni, de az utolsó pillanatban mindig segítséget kért, így ismerőseinek sikerült megmenteniük az életét. 1974. április 30-án az utolsó kísérletet már nem tudták megakadályozni. Mindössze 30 éves volt. Halála hírére gyászba borult az ország, rajongói egyszerűen nem tudták feldolgozni a veszteséget. Még évekkel később is virágcsokrok százai borították sírját. Akik ismerték, azt vallják, férfitestet öltött gyerek volt élete végéig, aki rettegett a magánytól, noha rajongók ezrei vették körül.

 

 

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s