Matuska és a tenisz

CharlieCsaba1

Csák Matuska, amióta az eszét tudta, arra vágyott, hogy katona legyen. Szülei próbálták lebeszelni erről, Kacatfalván inkább az állatok mellé nevelték a gyereket, ebből éltek a falusiak, ez volt a múlt a jelen és a jövő. Meg e betevő falatot is ez jelentette…

Ám Matuska komolyan gondolta, amit gondolt. Előbb üress üvegekre, majd a lámpaoszlopok kiégett égőire, végül vándormadarakra lövöldözött gondosan faragott parittyájával, később nyilat fabrikált, és miután fenéken lőtte az első titkár fiát (akkoriban még olyan is a volt az isten háta mögötti faluban) komoly kétségek támadtak a falu mind az ötvenhárom lakosában, hogy Matuska még köreikben maradhat.
Mindez a legényt csöppet sem bántotta.
Katonának vitték, és mindössze arasznyira került álmának megvalósításától. Ezt az araszt az alakulat jelentetette: ugyanis a tűzoltókhoz sorozták be.
Matuska úgy gondolta, a fegyvernem mellékes dolog, az egyenruha az egyenruha, a státus az státus, és hős tetetteket locsolócsővel és véghez lehet vinni.
Sosem lett hős. Nem engedte születéséből fakadó szerénysége, jóindulata. Felettesei is tudták, hogy Matuska nem az égig érő tűzek oltására van predesztinálva, így aztán viszonylag csendes és kényelmes állást kapott: egy hangszereket és sportszereket gyártó válallalat tűzbiztonsági felelőse lett.
Teltek az évek, Matuska családod alapított, kislánya született. A gyerek szépen cserepedett, a feleség megszokta már minden bogarával, mondhatni boldog életet élt.
Soha de soha nem derült ki, a gyerekenek honnan jutott eszébe, hogy teniszütőt kérjen apjától.
A vállalat, ahol Matuska felügyelt arra, hogy ne gyúljanak fel a gitárok, furulyák, dobok, és megannyi más hangszer, teniszütőket is gyártott. Emberünket többször is megkörnyékezték ilyen-olyan ajándékokkal, hogy nézzen félre, mikor kisebb szabálytalanságok történnek, de ő egyszer sem adta be derekát. Még egy nádihegedűt vagy sípot sem vett el, de nem is büntetett túl gyakran. Tiszta lekiismerettel hajtotta álomra a fejét mindaddig, míg egy szem gyermeke nem kért tőle teniszütőt.
Éppen akkoriban történt, hogy Kapros Zénó olyat tett, amitől cakkumpakk kigyúlhatott volna az egész hóbelevanc. Matuska ezúttal nagyon arra készült, hogy most aztán megmutatja.
– Nézze Csák úr – állt Matuska elé lehajtott fejjel, bűnbánóan Zénó -, tudom, hogy hibáztam, bocsásson meg. Tudja, melyik részlegen dolgozom, ha elengedi a büntetést, megajándékozom magát két teniszütővel…
Villámcsapásként érte az ajánlat, Matuska soha addigi életében nem került ekkora dillemával szembe. A gyereknek kellett az ütő, ám a helyzet is volt annyira veszélyes, hogy példát statuáljon. Három nap és három éjjel vergődött éjszakánként hideg verejtékben Matuska, álmában a törvényeket idézte, nappal meg csak kóválygott. És ahogy ült harmadik reggel Csocsó bácsi, a portás mellett, hirtelen megvilágosodott: kiszab egy minimális büntetést Kapros Zénó hülyeségére, hogy ne érje szóbeszéd, és a két ütő helyett egyet ő biza elfogad. Ez így korrekt, mindenki jól jár – gondolta a tűzoltó mosolyogva.
Csák Matuska nem vette számításba, hogy a teniszezéshez legalább két ember és két teniszütő kell.
Hazavitte az ütőt, a lánya megpuszilta, utána pedig napokig azután járt, hogy találjon valakit Kacatfalván teniszütővel. Az ám, de a dolgos parasztok azt sem tudták mi fán terem a fehér sport, állatokat neveltek, nem bajnokokat.
Ma is beszélik a népek, hogy Matuska csak egy ütővel állított haza, ezért a faluban soha nem terjedt el ez az úri sport. Akaratán kivül is legenda lett: Kacatfalván és környékén, ha valaki valamiből kettő helyett eggyel állít haza, azt mondják rá: elfelejtette, mint Matuska a teniszütő párját…

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s