Karády: a soha meg nem fejtett titok

43788_339266_750x450Születésének éve sokáig titok volt. Gyönyörű nőnek tartották, bár sosem mosolygott. Szexszimbólumnak kiáltották ki, noha többnyire nadrágban járt. Negyed évszázada, 1990. február 8-án hunyt el a titokzatos Karády Katalin.

A későbbi díva Kőbánya egyik lerobbant lakótelepén született hetedik gyermekként, Kanczler Katinka néven, 1910. december 8-án. Apja amolyan lump ember, aki ugyan cipész volt, de élete nagy részét a lóversenyen piti ügyeskedőként töltötte. Otthon drasztikusan megkövetelte a rendet, fegyelmet, különben brutális megtorlások következtek: „Apám despota volt, aki akaratát, ha másképp nem ment, ököllel is rákényszerítette a családjára. ..Megvert valamennyiünket…Mindg szíjjal ütött és haragja az ütések nyomás sem párolgott el, nem is enyhült” – írja Hogyan lettem színésznő című önéletrajzában Karády Katalin.
Szerencséjére, egy akkoriban elterjedt ifjúsági program keretében öt éven át külföldön –Svájcban, illetve Hollandiában – nevelkedett. Hazatérte után a Kereskedelmi Leányiskola tanulója lett, a környék legszebb lányának tartották. Külföldön szerzett nyelvtudásával, visszafogott öltözködésével és tisztaságigényével kissé kilógott a külterületi tanintézet diákjai közül. A nagy – és döbbentes – fordulat az életében tizenhat éves korában következetett be: apja halála után néhány hónappal, miután két évet elvégezett a kereskedelmi iskolából, feleségül ment a nála 30 évvel idősebb Vargha Rezső adótiszthez. Hogy miért? Az okokra soha nem derült fény, tény, hogy a középkorú férfi nem tudta tartani a lépést a tinilánnyal, és három hónap együttélés után könyörgve kérte Katalint, hogy váljanak el. A színésznő ekkor még nem volt tizenhét éves, és eme „kaland” után soha többé nem ment férjhez…Ekkoriban fedezte fel saját vonzerejét, hatását akár a férfiakra, akár a nőkre, egy ideig „luxusprostituáltként” élt. Magát jól megfizettetve járt fogadásokra, estélyekre, utazott külföldre, később egy barátnőjének mesélte, hogy hódolója volt gróf Tisza István miniszterelnök is, aki egy Mercedesszel is kifejezte csodálatát.
Színészi tanulmányait viszonylag későn, 1936-ban kezdte. A fiatal szépséget Egyed Zoltán újságíró-laptulajdonos fedezte fel egy budai mulatóban, tőle származik a jól csengő Karády művésznév is. Cs. Aczél Ilona, az egykor ünnepelt színésznő tanodájában is eltöltött három évet, itt tanulta meg a színészi szakma alapjait, és az éneklésen túl – a majdnem 180 centiméter magas Karádyt – megtanították öltözködni és viselkedni is.
Időközben Egyed Zoltán aki amellett, hogy meglátta Katalinban a tehetséget, fülig szerelmes is lett bele – elhatározta, hogy sztárt csinál belőle. Egyed baráti köre egyáltalán nem nézte jó szemmel a próbálkozást, Hunyady Sándor például kétségbeesetten panaszkodott, hogy barátja egy „közismert meleg tyúkba szeretett bele”. Hunyadi szerint Karády „olyan szenvedélyesen meleg, hogy aligha képzelhető el, hogy egy férfit tartósan viszontszeressen”.

Siker és szenvedés
1939-ben került a mozivásznakra a Halálos tavasz, Karády pillanatok alatt berobbant, és szinte amerikai szintű sztár lett belőle. Filmjeit vetítették a mozik szerte az országban – négy év alatt 22 film készült vele, dalait éjjel-nappal zengte a rádió – Hamvadó cigarettavég, Mindig az a perc, Ezt a nagy szerelmet tőled kaptam én…Minden újság első oldalán hozta az újabb Karády-híreket, Karády- frizurában jártak a lányok, Karády-klubok alakultak mindenfelé.
Karády miközben mindent megtett, hogy a mítoszát táplálja, a valós életét mindinkább fedte, már-már titkolta. Ellenőrizhetetlen pletykák azóta is terjednek, de az igazságot valójában azóta sem tudja hitelt érdemlően senki. Egyetlen kapcsoltáról tud az utókor, amit soha nem titkolt: a háborús időkben megismerkedett a kémelhárítás kulcspozícióban lévő parancsnokával, Horthy István egyik legbizalmasabb emberével, Ujszászy Istvánnal. Viharos szerelem lobbant, Karády mindig állította, hogy az egyetlen igazi az életében. Ujszászy István tábornok úgy belehabarodott a színésznőbe, megvásárolta neki a budai XII.kerületben, a Művész út 6. szám alatt álló villát. (Itt lakott később Antall József, majd Horn Gyula miniszterelnök). El is jegyezték egymást, és úgy tervezték, hogy a háború után összeházasodnak. A kapcsolat a primadonna és a kémfőnök között meglehetősen pikáns volt, azóta is sokféle találgatás látott napvilágot ezzel kapcsolatban. Ma sem tudni, vajon mennyire volt beavatva a hírszerzés ügyeibe Karády, de tény, hogy Ujszászy személye védelmet adott a dívának azokban az időkben, amikor a színésznő számos zsidó barátján igyekezett segíteni. A németek bevonulása után rettenetes időszak következett az életükben. Ujszászy ellen elfogató parancsot adott ki a Gestapo. Előbb sikerült elmenekülnie, majd fogságba esett, röviddel később letartóztatták Karádyt is. Három hónapig tartották bent szörnyűséges körülmények között, mígnem rajongói közbenjárására szabadon engedték. Ujszászy egy fogolycsere révén Moszkvába került, ám ott nyoma veszett.

Amerikai magány

1945 nyarán, egy Moszkvából visszatérő ismerőse révén jutott tudomására, hogy Ujszászyt meggyilkolták. Bár a tábornok a később nyilvánosságra került dokumentumok tanúsága alapján ekkor még életben volt, Karády halottnak hitte szerelmét, és idegösszeomlást kapott, kilenc hónapig ágyban feküdt.
A megváltozott idők egyébként is mindinkább fojtogatták a korábbi évek nagy díváját. Bár az operettszínház egy ideig még foglakoztatta, filmsyínészkét teljesen mellőzött lett. Mi több, korábbi filmjeit, dalait tiltólistára tették, mint letűnt kor relikviáit. Fájdalommal kényszerült belátni, hogy többé nem volt szükség hazájában „végzet asszonyára”. Utolsó magyarországi fellépése 1950 őszén volt Kecskeméten, ahol – saját nyilatkozata szerint – a közönség kifütyülte és sörösüvegeket vágtak hozzá. Egyetlen barátnőjének, Frank Irmának híres kalapszalonját államosították, és ő disszidált Ausztriába. Röviddel később, 1951. februárjában Karády Katalin is elhagyta az országot. Talán ő sem gondolta, hogy Magyarországra már csak a koporsóban fog visszatérni.
Karádí és barátnője, Irma másfél évtizedet töltött Brazíliábanm, mire a mávésznő megkapta a vízumot az Egyesült Államokba. 1968-ban költözhettek csak New Yorkba Irmával és régi házvezetőnőjével, Mohácsi Ilonával. Barátnője itt is kalapszalont nyitott, itt dolgozott szinte észrevétlenül, névtelenül és arctalanul egy hátsó szobában Karády, az egykori díva. Egyetlen helyet látogatott szívesen, a környéken levő kutyatemetőt.
Hívták haza, többször szóba került esetleges hazajövetele, de a dolog csak nem jött össze. Azt beszélik, hogy idős asszonyként nem akart visszatérni oda, ahol szexbálvány volt, amikor kényszerűen távozott évtizedekkel korábban.
New York-ban hunyt el, egy hónappal később, végakaratának megfelelően a Farkasréti temető művészparcellájába temették, barátnője, Gobbi Hilda mellé. Egy halálos télben a gyönyörű dal elhallgatott, a cigaretta immár végleg leégett…

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s