Bunkók piaca

 

radio

Románia. Kolozsvár. Széchenyi-tér. Piac. XXI. század.
Az emberfiának már ahhoz is jól össze kell szednie magát, hogy egyáltalán kilátogasson a túlzsúfolt, minden szögletéből bűzlő, piszkos Széchenyi-téri piacra. Azt, hogy próbálunk piacszinten is kievickélni a középkorból, jelzi a kofák feje fölött díszelgő plazmatévé. Csakhogy egy tévé nem csinál piaci kultúrát. És nem helyettesíti a jóérzést sem. A bunkó ugyanis bunkó marad – ahogyan azt szinte naponta megtapasztalom a piacon.
Példának okáért, újabb divat van kialakulóban: az árusok kiírják, hogy nem szabad megkóstolni a portékát! Ha odanyúlsz, megnézheted magad, ezek után egyszerűen ki sem szolgálnak. Épp, hogy nem csapnak a kezedre…Vagy ha mondjuk nem a halom háta mögül szeretnél árút kapni, hanem onnan, ahol látod is, mit tesz a zacskóba – hát elcseszted. Rád ripakodnak, hogy azt kapsz, amit adnak, örvendj, hogy kiszolgálnak, ne legyél már ilyen igényes. Minap egy bizonyos összegre vásároltam gyümölcsöt (nem volt mondjuk kereken egy kiló) – előbb az árút hajította méla utálattal elém az árus, utána a maradék pénzt. (Apropó gyümölcs: azt már firtatni sem merem, hogy a több tonna cseresznyéből hány szem származik valóban Décséből, ahogyan azt a „reklám” hirdeti. És hány cseresznyeárus őstermelő).
Külföldről hazatérő barátaim, ismerőseim kóstolgatják az árakat, a kiszolgálást. Őszintén ámulnak azon, hogy a nyugati árakhoz képest MINDEN a két-háromszorosába kerül. És még örvendj, hogy nem rúg seggbe a bunkó viszonteladó, ha véletlenül civilizált kiszolgálásra tartasz igényt.
Egykori földijeim sajnálkozva és elnézően mosolyognak az itthon maradt hülyéken, miközben magukban hálát adnak az égnek, hogy idejében (le)léptek.
Én meg majd holnap is folytatom megalázásoktól tarkított piaci kálváriámat…

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Miklos Boros szerint:

    Már erőnk se maradt höbörögni. A véleményezésen kívül nem nagyon tehesz semmit. Esetleg árú nélkül méssz haza. Ez egy Sziszifuszi munka.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s