BETEGNAPLÓ 2

IMG_2805

Olvasok. Kell ez nekem?

Amióta váratlan módon kiderült, milyen betegséggel küszködöm, egyre érzékenyebb lettem arra, ki, mit mond róla. Velem született kíváncsiságom miatt sok mindent elolvasok ezzel kapcsolatban – olyasmit is, amiről előre tudom, hogy fel fog dühíteni. De, ha az ember szeretne megérteni valamit, főleg, ha a dologban közvetlenül is érintett, minden véleményt, és annak az ellenkezőjét is ismernie kell. Aztán maga döntheti el, mit fogad el, és mit dob egyenesen a szemetesbe.
Amit az egész betegséghez fűződő legnagyobb szemétségnek tartok, amikor valaki sarlatán módon úgy manipulálja szerencsétlen és tudatlan embertársait, hogy neki az hasznot hozzon. Kuruzslók, akik nem átallják doktoroknak titulálni magukat, akik ál-gyógymódjaikkal kitudja hány emberéletet tettek tönkre, árulták a talmi reményt az elkeseredetteknek, akik sem Isten, sem ember előtt nem felelnek, a szenvedést és a tragédiát saját jólétük gyarapítására használják fel.
A közösségi oldalakon legújabban Lenkei Gábor szcientológus „doktor” véleménye kering a rák kialakulásának okairól, tanácsokat osztogat a gyógyuláshoz. Egye fene, hogy a Szcientológiai Egyház híve, amelynek megítélése egyébként több, mint ellentmondásos. (Nem mellékesen: sok ország nemzetbiztonsági hivatal megfigyelés alatt tartja a szervezetet, visszásságairól könyvtárnyi irodalom gyűlt ez idáig róluk össze). Nem érdekel, ki miben hisz, a hit még soha senkit nem mentesített az alól, hogy angyal vagy aljas féreg legyen.
Hónapok óta járok kezelésre, olyan sorsokkal, emberi tragédiákkal szembesültem viszonylag rövid idő alatt, melyekről elképzelni sem tudtam, hogy léteznek. Akaratom ellenére is némileg bennfentes lettem a korra, nemre, társadalmi státusra és bármi másra tekintet nélküli betegségben.
Lenkeit állítólag többen is megkérdezték, mi a véleménye a rák kezelésében használt kemoterápiáról. Mint érintett, természetesen elolvastam válaszlevelet. Hátha-hátha aranyat szól szája. Hát, mégsem…
A kemóval kapcsolatban felsorol néhány tényt, ami egyébként köztudott: hogy méreg, hogy pusztítja az egészséges sejteket is, és így tovább. Ám Lenkei megvilágosodott. Valószínűleg akkor, mikor rájött, ál-gyógymódokkal jobban lehet keresni, mit az orvostudomány szolgálatában. Levelében nem is a következtetések jelentik a legnagyobb veszélyt és álságot – az már az üzleti rész -, hanem a betegség kialakulásával kapcsolatban megfogalmazott zagyvaságai. Féligazságokat tartalmaznak, melyek igen könnyen megvezetik az embereket.
„Én úgy találtam, hogy a rák akkor jelenik meg, amikor egy ember elveszíti valamilyen fontos, éltető, boldogító célját, vagy céljait. Éltető, boldogító célról beszélek. Olyan célról, amiért megérte küzdeni. Amiért megérte élni” – írja a „bölcs” Lenkei. Továbbá: „Az esetek többségében van valamilyen nagy kudarc, veszteség, amely a családi élethez köthető. Ezt követően jelenik meg a rák. A veszteséget követően, hiszen az éltető, boldogító célok adnának értelmet a jövőnek. Az ilyen cél, vagy célok elvesztése valamilyen formában értelmetlenné teszi a jövőt a személy számára”. Természetesen a gyógyulás titka az, ha megvásároljuk Lenkei könyveit, és betartjuk az azokban leírt „gyógymódokat”, ha bekapjuk a „doki” által előállított készítményeket, és – Lenkei szerint a legfontosabb! -, „hogy vegyük vissza az életünk fölött az irányítást. Azt az irányítást, amely a jelek szerint – a rák legalábbis ezt üzeni – kicsúszott a kezeink közül.” Ha ennyire egyszerű lenne, pszichológusok és pszichoterapeuták kezelnék ma a rákot! A francba, hogy ez még Freud Zsigának sem jutott az eszébe!
Akkor kérdezem én Lenkei „doktort”:
– az ölben hordozott rákos csecsemő, akinek szüleivel összeismerkedtem az onkológián, vajon milyen „fontos, éltető, boldogító célját, vagy céljait” vesztette el az életben, mikor gyakorlatilag még nem is élt???
– az édesanya, aki két kiskorú gyermeket, szerető férjet, testvért, anyát hagyott hátra, akit halála előtt is ezer és egy „éltető, boldogító cél” vezérelt, melyekről sosem mondott le, mitől lett rákos beteg?
– megismerkedtem egy hölggyel, akinek a családjában az összes nőtag ugyanabban a rákfajtában betegedett meg. Netán generációkon át nem voltak „éltető céljaik”?
– a szomszédos betegszalonban szenvedő 17 éves kamasz, aki szinte elsírta magát, amikor évek óta dédelgetett terveiről, céljairól, szerető családjáról mesélt, akiről kilométerekről lerítt, hogy amúgy egy vidám, okos srác, akinek éppen most kellene gondtalanul megélnie élete egyik legboldogabb korszakát, mitől lett vajon beteg?
– az élsportolóknak, a nagyszerű művészeknek, akiket lekaszál a rák, talán nincsenek „éltető”, „boldogító”, érte „küzdeni érdemes” céljaik?

És ha már itt tartunk: engem akkor támadott meg a kor, amikor a legtöbb okom lenne élni, amikor szakmai és magánéletem viszonylag egyensúlyba került, amikor igenis vannak céljaim, a jövőt közelről sem láttam értelmetlennek, nem ért sem égbekiáltó kudarc, sem nagy veszteség.
Túlesni a kemoterápián, nem könnyű. Nem tagadom (sőt ajánlom!), kiegészítő gyógymódokkal, étrendváltással – amiről valóban keveset beszélnek az orvosok – elviselhetőbbé tehetők a mellékhatások, a méregadagok (mert a rossz – és egyben a jó sejteket is elpusztító szer valóban méreg) utáni rosszulléteken is lehet könnyíteni. Való igaz, a gyógyulásban vetett hit csodákra képes. Mindemellett állítólag Isten is úgy gondolja, ha segítesz magadon, ő is megsegít.
Ki, miben hisz, teljesen mértékben magánügy. De sohasem árt mindig elgondolkodni azon, amit mások abszolút igazságként hirdetnek. (Mindenben kételkedni kell! – mondanám Marx Karcsival, ha rajongásom az öreg iránt nem múlt volna el zsenge ifjúkorom hajnalán, amikor tébolyultságom más irányokat vett). Minél több pro-és kontravéleményt ismerünk meg jelen esetben egy betegségről, annál inkább egyensúlyba kerül a test és a lélek. Vagy jobban összezavarodik? Ki tudja…Ahogyan egyik ismerősöm mondta: amikor csengetnek, úgyis menni kell. Hát ennek tényleg aranyat szólt szája…

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

14 hozzászólás a(z) BETEGNAPLÓ 2 bejegyzéshez

 1. Balog Ádám szerint:

  Csaba tartsál ki, higgy magadban s abban, hogy te magad vagy a gyógyulás kulcsa! Hit kérdése kell hogy legyen! Az elménk gondolatainak az a tulajdonsága, hogy szeretnének megvalósulni és bevonzani, tehát: a félelem félelmet szül, a gyógyulásban vetett hit gyógyulást hoz. Mindegy, hogy ki mit mond. S más életútjai (amiket példaképpen említesz) nem a te utad. A te utad csak a tied. Kitartás! Nem elbizonytalanodni! Én veled tartok!

 2. Maxim Erzsike szerint:

  Csaba,legtöbb gyógyulási módszer tőled függ,igaz kegyetlen,szinte elviselhetlen a kemóterápia ,/méreg/ de az orvosi tudomány szerint egyetlen csódaszer a javuláshoz,de ehez kell kiegészítő vitaminok, sok nyers /mindenféle/zöldség,semi hust nem szabad enni , mert az táplálja a rákot..Kivánok kitartást! / Halgas meg minden véleményt és amit érzed hogy jó azt válaszd,ne mindent szedjél össze-vissza/

 3. Keszthelyi György szerint:

  Abban van egy adag igazság, hogy a test és a lélek állapotai bizonyos szinten és bizonyos fokig összekötődnek. Ez viszont nem “perdöntő” jelenség. (a szcientológusokat enyhén szólva szélhámosoknak tartom, mindentudásukkal együtt). Az ember, a beteg ember hozzáállásának gyógyító erejében hiszek leginkább. Tarts ki, Csaba, ez sokszor megold mindent. És persze Isten, aki a kulcsa minden kapunak.

 4. Szász Alpár Zoltán szerint:

  Kedves Csaba!

  Hittel vegyes szomorúsággal olvasom a soraid. Szörnyű ez a betegség. Ember-, illetőleg családközelből ismerem. Sajnos, a kemoterápiás szerek nem válogatnak a sejtek között. Illetőleg válogatnak, mert a leggyorsabban szaporodókat pusztítják el. (Most nem részletezem, hogy a tumorsejteken kívül melyek ezek.)

  Fontos az étrend, vagyis a zöldségek és gyümölcsök, valamint a kiegészítő vitaminok bevitele. Az igazán körültekintő onkológus még diétát is előír. S nem árt a vörös bor. A szőlőhéjban található marsavinok, amelyek bekerülnek a borba, s a borral a szervezetbe, gátolják a tumorsejtek kialakulását, szaporodását.

  De a legfontosabb a hit, a gyógyulásba vetett hit, amiről oly szépen írsz.

  Kitartást, felépülést Csaba! Szurkolok Neked!

 5. Kulcsár Gabriella szerint:

  Kedves Csaba! Szerintem (is) az akarat és a hit (sokszor) átsegitheti az embert a legelvetemültebb nyomorúságokon, igy a betegségeken is! Hinni kell a gyógyulásban! Én mindig imádkozok a betegekért, szenvedőkérf…igy Csabáért is imádkozni fogok…..és őszintén reménykedek a felépülésében! Kitartást!

 6. Marika szerint:

  Kedves Csaba! Már az a tény is, hogy ezeket a gondolatokat kíírod magadból, a gyógyulás útján vezet Téged! Hisz mi is ugyanazt akarjuk, és kérjük a Fentiek segítségét . És minél többen vagyunk, annál erősebbek is leszünk. Kitartás, türelem és sok-sok imádság! Szívből kívánom a legjobbakat!

 7. Keszthelyi György szerint:

  A gondolat ereje hatalmas. Kitartást generálhat, amely az élet minden szegmensének a lényege. Isten joga a döntéshozatal minden téren, de néha el lehet vele beszélgetni. A fizikai erő csak csekély töredéke a szelleminek. Minden jót Neked, Csaba, és sok hitet a JÓ lehetőségeiben!

 8. Boglarka Kicsi szerint:

  en meg mindig ott tartok,hogy sajat kalvariamat jarom,valamiert nagyon hitelesnek “tunik”barmi,amit megfogalmaz(ott)ellentetben valoban a rengeteg sok zagyvasaggal,ami nekem is kijutott.Nekem az allaskeresesben ,nem reszletezem,mennyi eszmeletlen hulyeseggel es csalassal volt ugyanez,az ember keres es kivancsi a lehetosegekre.Peldaul,csak egyet emlitek,kerekszepen egy telefonszamot,irta valaki valaszul az oneletrejzra(CV)amit keszsegesen meg is adtam.TELEKOM,experiente impreuna,egyutt,veled!Viszont ezutan semmi,valoszinu,tulajdonkeppen ebben all a kozos tapasztalat,en nem tudom,ki O,Onem tudja,ki vagyok en,en nem tudom o mit akar,stb,ez mar egy minosegi ugras gondolom,igy,egyutt nem tudjuk,mit akarunk.Velemeny,hozzaszolas:az ertelemig,es tovabb…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s