Mentsék meg a kerti törpéket!

CharlieCsaba1

Talán kevesen tudják, hogy létezik a világon egy olyan mozgalom, melynek neve a Kerti Törpék Felszabadítási Frontja. A buzgó (és kipihent agyú) aktivisták célja, hogy “lerázva az elnyomott törpék rabigáját” (az idézetet egy kiadványukból vettem át), visszavigyék őket az erdőbe, természetes lakhelyükre. Vannak azonban olyan példányok, amelyek tulajdonosaik szerint 1,5 millió dollárt is megérnek.

Az ügynek fele sem tréfa. Legutóbb a felszabadítási front a franciaországi Les Vosges városára vetette ki hálóját. Röpke egy hét alatt összesen 198 apró törpét szabadítottak ki fogságukból az aktivisták, s helyeztek el méltó helyükre, a környékbeli erdőben.
Nos, Nyugat-Európa több országában a mozgalom jelentős múltra tekint vissza. 1997-ben kénytelenek voltak — bizonyos időre — illegalitásba vonulni, ugyanis egyik vezetőjüket fülön csípték, amint 182 kerti törpével a csomagtartójában igyekezett elillanni egy erdőben, hogy “szabadon engedje” védenceit. A mozgalmat az sem bomlasztotta, hogy az illetőt, lopásért, három évi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Bizonyítja ezt az a tény, hogy egy párizsi kertitörpe-kiállításról 20 senyvedő, szenvedő figurát léptettek meg és helyeztek el a közeli futballpálya mellett. Sőt, ennél morbidabb cselekedetekre is vetemednek a szabad-törpe imádók. A szintén francia Brieyben 11 kerti törpe lengedezett felakasztva a város hídjának tövében. “Mire ezt olvassátok, már nem leszünk többé önző világotok rabjai, ahol nem voltunk többek puszta dekorációnál” — állt a mellettük hagyott búcsúlevélben.
Ez a meseszerű és mégis igaz történet jómagamat néhány igencsak érdekes társításra késztet.
Romániában, ahol az alkotmányban írva vagyon: egységes nemzetállam (azaz mindenki román, így nemzetisége szinte elhanyagolható), a kisebbségnek — és főleg a magyarnak — ugyanazt a szerepet szánták, mint Nyugaton a kerti törpéknek. A mindenkori hatalom megpróbált (mondhatni elég sikeresen) úgy elhelyezni minket a román politikai élet palettáján, hogy külföld felé jól mutassunk, tetszetősek legyünk mások szemében, akár a kertekben felállított törpék. Számtalanszor, immár az unalomig ismételgetik vezető román politikusaink (visszanyúlva a Ceausescu-érába), hogy a nemzeti kisebbségek helyzete hazánkban megoldódott. Ugyanezt minden kerti törpére rá lehet fogni. Ennek ellenére a törpék felszabadítási frontja (a magyarság esetében az RMDSZ) határozott támadást indított “felszabadításuk” érdekében.
Természetesen a kerti törpék szabadságának lelkes hívei ugyanúgy tisztában vannak azzal, hogy akcióik viharok a biliben, mint érdekképviseletünk vezetői, akiknek néhanapján eszükbe jut jogainkat követelni, kiállni nemzetféltésből eredő fájdalmunk enyhítése mellett. De a rendkívül mértéktartó politizálás ugyanannyit ér, mint a kerti törpék elszállítása az erdőbe. Gazdáik előbb-utóbb hazaszállítják őket.
Aki úgy érzi, hogy a hasonlat az erdélyi magyarság és a kerti törpék között kissé sántít, annak figyelmébe ajánlom (ismételten) azt a búcsúlevelet, amelyet egy igen értelmes kertitörpe-felszabadító hagyott a felakasztott figurák mellett: ebben az önző világban “nem voltunk többek pusztadekorációnál”.
Félelmetes, hogy mennyire érvényes ez a gondolat hazánk kisebbségére, a magyarságra.
(2001. augusztus 4.)

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Mentsék meg a kerti törpéket! bejegyzéshez

  1. Boglarka Kicsi szerint:

    A parhuzamosak a vegtelenben talalkoznak.mivel mar irtam,es,es kitorolte a szgep most leroviditem.talan majd egyszer nem fogja kitorolni.maradjunk ennyiben,a parhuzamosak a vegtelenben talalkoznak.Ugy latszik,a tobbi “hosszu”

  2. Boglarka Kicsi szerint:

    volt egyszer egy kislany,azt hittuk,orvos lesz belole.aztan jott a forradalom,semmit nem ertett belole,csak,tanulni kellett,mas iskolaban,mas osztalyban.kozben kepviselte parszor kovaszna megyet orszagos szinten,fizikabol,kemiabol.kozben ferjhezment,allitolag van,aki eltartsa,de ez tiszta hulyeseg,nem ezert ment ferjhez,es nincs is ki eltartsa,szulok nem elnek,sogor felakasztotta magat forradalomkor,novere elment magyarorszagra,egyedul nevelni ket gyermeket.kozben dolgozott sirva ment haza karacsonykor,nem tevedett,szaz eredemenybol egyet nem tevesztett el.most,egy esztendeje jarja a kulonbozo szakavatott emberek altal kiadott,hitelesitett papirok nyomaban,ki kell javitani masok tevedeseit.csak neki nem szabad tevednie.soha.szandekosan irtam kisbetuvel,mint nemecsek erno

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s