A három majom (ne láss, ne hallj, ne beszélj)

0_1a_harom_majom

Nem új keletű a jelenség: számtalanszor megjegyzik – főleg az egyre alacsonyabbra zuhanó bulvár (és általában a média) kapcsán – ha nem tetszik, ne nézd, ne hallgasd, ne olvasd.
„Engem nem érdekel a politika, s ki mit ír, mit mond erről s amarról, csak azt tudom, hogy mindenki azt írhat, mondhat, amit akar. Ha valakinek nem tetszik, kapcsolja el a tévét, rádiót, vagy görgessen lejjebb a neten. Ennyi.
Nem szabad ilyen módon támadni az embereket…” – olvasom egy hozzászólásban egy mostanában kialakult vita kapcsán. Ártatlan bejegyzés. Csakhogy ettől még a jó és rossz, a fehér, fekete, szürke és színes dolgok, a politika és a média léteznek. Ha homokba dugja fejét a strucc, a Nap ugyanúgy süt rá, és ellensége is megtalálja.
„Nem szabad ilyen módon támadni az embereket…”. Igen ám, de az már önmagában ellentmondásos, hogy bár téged valami egyáltalán nem érdekel, akkor a másiknak se legyen véleménye, fogja be a száját. Vagy értsen veled egyet. Akkor a barátja, sorstársa, kedvese, példaképe vagy. Miközben, természetesen téged semmi sem érdekel.
Attól, hogy valakit nem érdekel a migránsáradat, még milliók szállják meg Európát. Téged lehet nem érint és nem érdekel, de embertársaid, akik nyakig benn vannak – bármelyik felén a barikádnak – hatványozott problémaként kezelik. Ha továbbgörgetsz, amikor erőszakról olvasol, attól a dolog még létezik. Ha nem beszélünk a terroristákról, még robbantani fognak. És ugyanúgy az iszap ki fog ömleni, a szomáliaiak meg éhen fognak halni, valakibe tőrt fognak döfni. Szóval, nem olyan egyszerű vakon és süketen élni. Millió dolog befolyásolja életünket, akár érdekel, akár nem.
Tegyük fel, hogy az embereket jobban odafigyeltek volna a Hitleren korán kiütköztek a pszichopátia jeleire. Talán akkor nem pusztul el több millió ártatlan a háborúba. De említhetjük Dzsugasvili „Acél” Sztálin, Uljanov-Lenin, Csáó, a tölgy, Kádár, Mao és a többi kisebb-nagyobb elmebeteg diktátor nevét. Akik úgy lettek azok, akik, hogy az emberek nem látták, hallották, nem akarták látni, hallani a jeleket. Ilyenformán nem is érezhették meg a tragédia előszelét.
Az aljasságot úgy a legkönnyebb szőnyeg alá seperni, ha nem beszélünk róla. Mert „ha nem tetszik, ne nézd, ne hallgasd, ne olvasd.”. Légy a három majom, aki nem hall, nem lát és nem beszél. A világ úgyis megy tovább, nem de bár, ha meghallod a bajait vagy örömeit, ha teszel érte, hogy jobb legyen, ha csak ülsz a páholyban, és onnan ontod okos megjegyzéseidet. Persze úgy, hogy közben „nem érdekel”.
Talán azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy miért a normális állapotok furcsák ebben a korban – ha arra vágyom, hogy színvonalat kapjak, én vagyok hülye, kapcsoljak, görgessek tovább -, a deviancia, az idiotizmus pedig büszkeségszámba megy. De, az egy másik téma…

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) A három majom (ne láss, ne hallj, ne beszélj) bejegyzéshez

  1. Boglarka Kicsi szerint:

    Perpetuum mobile,nem tudom,miert ez jar a fejemben,tulajdonkeppen nem letezik,valoszinu,en mar annyira hulyen gondolkozom,az a szerencsem,nekem van jogom ehhez,gondolom nem sok ilyen van,akinek van joga felrebeszelni,mindenfele hulyesegeket gondolni.Nem semmi!

  2. Boglarka Kicsi szerint:

    Perpetuum mobile,ez jar a fejemben,nem letezik,valoszinu,en mar annyira hulyen gondolkodom,viszont,nekem van jogom,nem sok ilyen ember van,akinek jogaban all felrebeszelni,mindenfele hulyesegeket gondolni.Nem semmi!ennyit en is elertem,meg sokra vihetem

  3. Boglarka Kicsi szerint:

    A baj a szamitogepemmel is van.ezert ismetel,lelassult,ha lesz idom,megorvosoljuk.Roviden:logikus,hogy ilyenek jutnak eszembe,fizikabol,kemiabol orszagos szinten kepviseltem Kovaszna megyet.Van,akinek az az elhivatasa,riporter,es ramutat a lenyegre,kihozza a helyzetbol a maximumot,nalam ez annyit jelent,sajnos,nem vagyok hulye,sot beteg sem,lehet,akkor egyszerubb volna.Nev nelkul,van egy tucat evfolyamtarsam,akik orvosok,meg egy Egyesult Allamokba elkerult kutato fizikusrol is tudok,szegeny mindig elveszett a varosban,ahol fizikaversenyen voltunk,kellett fogni a kezet.Nev nelkul,megallapitottak,prognozis jo,millio szamitogepben vagyok nyilvantartva,tulajdonkeppen,egy hangulati melypont,20!evvel ezelott,kimerultseg,magyarul.Na most mar en nem tudok belenyugodni,hogy egy munkaugyi,anyagi gyanus epitkezesi folyamat miatt hulyenek legyek nevezve,helyesebben felnormas munkat kell keressek,ami ugyanolyan lehetetlen,kb mint az orokmozgo.Nagyot tevednenk,csakugyan,ha nem ugy latnank a dolgokat ahogy vannak,ezt nem engedhetjuk meg magunknak.En nem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s