A tizenkilenc éves nagyapa

Mire jó a február 29.? Arra például, hogy egyesek négyévente ünnepelje születésük napját. Elméleti koruk így mindig negyedannyi a valóságnál.
Jóska bácsi 1924. február 29-én született Kolozsvárott. Életútjának történetét hallgatva kezdtem hinni abban, hogy vannak emberek, akiket a sors — születésüknél fogva — különleges élettel áld meg. Már az sem akármi, hogy valaki szökőévben szülessen, méghozzá február havának utolsó napján. Nem kell mondanom, hogy szökőévekről van szó.
Jóska bácsi „első” születésnapját 1928-ban még Kolozsváron ünnepelte. Hogy milyen volt, arra már nem emlékszik. 32’-ben volt a második, 36’-ban a harmadik. Erről Jóska bácsinak igencsak élénk emlékei vannak. Akkoriban Bukarestben lakott a család. Pontosan Jóska bácsi születése napján vonult be Hitler Saarbruckenbe. Ez volt a második világégés első előszele. Egy bukaresti hetilapban, a „Realitate Ilustratã”-ban, azon a február 29-i napon, az első oldalon Hitler fényképe jelent meg, a másodikon Jóska bácsié egy nagy naptár előtt, amint ujjaival mutatja a hármas számot. Ez a „reklám” értette meg vele, hogy négyévenkénti születésnapja valami különleges dolog. „Ilyen különleges véletlen nem lesz többé, fiam” — mondta édesapja. Hatalmasat tévedett. 1940-ben a háború elég kiterjedt frontokon zajlott. A tizenhatodik születésnapját még Bukarestben ünnepelte, de a bécsi döntés után átköltöztek Budapestre. 1944-ben ott „ünnepelte” (volna) 20. szülinapját, ha nem a németek visszavonulásának kellős közepén lettek volna. Mint román állampolgárt nem sorozták be, de munkaszolgálatokon részt kellett vennie. Ami a felszabadulás után történt Jóska bácsi életében, szinte regénybe illő. Bőrdíszműves családból származott, és gyermekkori álma volt eljutni Párizsba, a bőrdíszművesek Mekkájába. 1947-ben szó szerint hét határon át szökött Franciaországba. Útvonala: Románia–Magyarország–Ausztria: orosz megszállási zóna–angol megszállási zóna–francia zóna–Saarbrucken–Franciaország. 24. életévét álmai városában, Párizsban töltötte. Az ok, amiért Párizst választotta: tanulni akart, elmélyülni mestersége titkaiba. Végig remélte, hogy Romániában is olyan rendszer alakul ki, ahol nyugodtan tud élni, dolgozni. (Tudjuk, mi lett ebből.) Miközben Párizsban tanult és dolgozott, újabb vágya támadt: kijutni az Államokba. Hosszú volna elmondani, mi mindent tett ezért, és milyen akadályokba ütközött. Végül kihajózott Amerikába. Csak nem északra, hanem délre, méghozzá Argentínába. Ez 1949-ben történt.
Juan Peron argentin elnök akkoriban elkötelezett katolikus volt. (Később vált kimondottan kommunista beállítottságúvá.) A katolikus híveket minden további nélkül befogadták az argentinok. Mivel Jóska bácsi református volt, nehezen intézte el, hogy neki is sikerüljön kivándorolni. Buenos Airesben élt rövid ideig. A „jó levegő” városa, az egyik legszennyezettebb városnak bizonyult. Jóska bácsi hamarosan áttelepült Uruguayba. 1952-ben már Montevideóban ünnepelte 28. (sorrendben hetedik „valódi”) születése napját. Mivel Kolozsváron asztaliteniszezett, és Uruguayban a ping-pong újdonságnak számított, kinevezték a nemzeti válogatott élére. Egyébként Uruguay akkori elnökével, Louis Balle-lal, naponta találkozott.
Az ’56-os magyar forradalom már Brazíliában, Sao Paolo városában érte. Érdekesség: a forradalom kitörésekor a Brazíliában élő európai származásúak szervezkedni kezdtek, hogy segítséget nyújtsanak a magyar forradalmároknak. És ki beszélte le őket? Kállay Miklós, Horthy volt miniszterelnöke! Sao Paolóban töltötte „nyolcadik” születésnapját.
Ezek után az események felgyorsultak. Jóska bácsinak 1958-ban elhunyt az édesapja, és ő azonnal hazautazott. 60’-tól immár itthon ünnepelte négyévente előforduló születésnapját. Álmai városát, Párizst 51 év után látta viszont.
Négy év múlva Jóska bácsi két kerek évfordulót ünnepel. Biológiailag 80 éves lesz, a naptár szerint húsz. Unokái lassan egyidősek lesznek vele.
(2000. március 1.)

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s