Őrült beszéd

alakitva1

A nagy gondolkodóknak kevés követőjük akad, de az együgyűségükben is meggyőzőek, igen sokan cinkosokra lelnek. A magasztos eszmék sosem voltak annyira népszerűek, mint a sovén, kirekesztő, gyűlöletetkeltő diskurzusok. Állításunk igazolására elég, ha a történelem néhány negatív példáját vesszük alapul.

Sajnos, nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy rábukkanjunk a félőrült, demagóg gondolatok szószólóira. Első pillantásra és meghallgatásra úgy tűnhet, hogy amit mondanak, az „őrült beszéd, de van benne rendszer”. Ha a dolgok mélyére nézünk, semmiféle rendszert nem találunk, ha csak azt nem, hogy a demagóg beszédjeikben ezek az emberek mindig következetesek.

Kolozsvár volt polgármestere – aki a legsötétebb időket hozta egy viszonylag civilizált városra – ismét felbukkant. Nem is akárhogyan. Amilyen ostobaságokat nyilatkozott nemrégiben, azzal legjobb korábbi formáján is túltett. Kezdve azzal, hogy Eminescu a relativitáselmélet igazi megalkotója és az analfabéta Einstein ellopta a román költő világraszóló teóriáját, folytatva azzal, hogy a Saul fia című magyar film egy világkonspiráció eredményeként kapott Oscar-díjat, egészen addig, hogy a románok trikolórja dák eredetű, minden elképzelhető és elképzelhetetlen őrültséget összehordott. Aki még kételkedett abban, hogy valami baj van vele, annak ábrándjai most dugába dőltek. A volt városvezetőt – az is megérne egy szociológiai kutatást, hogyan lett háromszor megválasztva, és kik által – a józanabb románok is bohócnak könyvelik el, néhai harcostársával, C. V. Tudorral együtt. De, mint minden bolondnak, neki is bőven akadnak követői. És talán nem is száz, hanem a jelek szerint sokkal több. A román ultranacionalistáknak nincs okuk aggodalomra: itt van az utánpótlás, a 21. század első számú dákja, Bogdan Diaconu. Aki erényt kovácsolt abból, hogy minden lehető és lehetetlen okkal nekimegy az erdélyi magyar közösségnek. Unalmas lenne róla írni, ha nem lenne veszélyes a maga látszólagos együgyűségében.

Amit Funar mondogat, az a vicclapok első oldalára kívánkozik, amit viszont Diaconu, az a Diszkriminációellenes Tanács asztalára. Előbbi esete a szakemberekre tartozik, utóbbit a társadalomnak kellene kivetnie magából. Mert ameddig lesznek követői, addig „normális”, hogy Kolozsvár bejáratánál nincs magyar nyelvű helységnévtábla, az orvos majdnem kidobja a magyarul megszólaló beteget, a Székely Szabadság Napjának szervezőit megbírságolják, állami kitüntetéseket vonnak vissza, és így tovább.

Ám minden jel arra mutat, hogy a kivetés egyhamar nem fog megtörténni.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Boglarka Kicsi szerint:

    “Kemeny beszed ez,ki hallgathatja meg?”A tenyek mindig magukert beszelnek:ime,egy ket tapasztalat az orultsegrol,na,nem szegeny betegekrol,akik igenis betegek,es kezelesre,gondozasra szorul(na)nak,ha lenne hol,ugyanis minalunk az allami pszihiatriai intezetet egyik orvos azert hagyta ott,foorvos volt,O vezette az osztalyt,es szerette,erti is a szakmat,de egyedul hagytak,orvoshiany miatt,es tortent,hogy egyik beteg ne tessek megijedni,szoval szo szerint megfojtotta a masikat.Manapsag egyre tobb a drogos,kabitoszeres fiatalok szama,nem mindenki kimerultsegtol szenved.Es most van Neki maganrendeloje,korhazban nem dolgozik,ismetlem,szerette,csak nagy volt a megterheles.En magam egyszer olyankor kellett menjek beteglapot hosszabbitani,mikor egy doktorno szabadsagon volt,a masik orvos,most mar csak ketten vannak osszesen,hat tudogyulladasos volt,az asszisztensno tartotta az alairni valo papirt,mert kozben perfuzioztak az orvost,szegenyt.Mit lehet erre mondani?Hogy nyilvan vagyok tartva?Halistennek,annakidejen nagy segitseg volt es kulonben is,ez is az orvostudomany szakterulete,mint a tobbi.Csak az a baj,hogy igy nem lesz megoldva egy arva beteg gondja sem,ha igy haladunk.Sajnos.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s