Sic transit…

tolnai vilaglap 38 (462x640)

Olvasgatom a Tolnai Világlapja régi évfolyamait, és egy 1931. júliusi példányban bizonyos Ivar Kreuger nevű svéd fickóról cikkezik az újságíró. Sikertörténet a javából, ő volt az első világháború utáni Európa leggazdagabb embere, aki valóságos gyufabirodalmat épített ki. Rockefellerhez hasonlították annak idején, állítólag ő látta el a világ egyharmadát gyufával. És, bár dohányos volt, állítólag sosem volt nála gyufa! Üzleteit az Egyesült Államokra is kiterjesztette, briliáns érzéke volt a pénzhez – írja a Tolnai.

A cikk felkeltette érdeklődésemet a svéd iránt, és a mindent tudó világhálón utána is néztem. Nos, elég az hozzá, hogy aki 1931 júliusában a világ egyik leggazdagabb embere volt, kevesebb, mint egy évvel később, 1932 márciusában, alig 52 évesen saját kezűleg lőtte szét a fejét egy félautomata puskával…
Ugyanis a harmincas évek Nagy Válsága, ami – akár manapság a net – az egész világot behálózta, pár hónap alatt szinte földönfutóvá tette a milliárdost.
A svéd gyufakirály birodalmának hanyatlása már akkor elkezdődött, amikor a Tolnai még javában dicsőítette üzleti érzékét. Csakhogy a hírek akkoriban nem a fény sebességével terjedtek, a szerencsétlen Kreuger pedig már a végnapjait élte, amikor a Világlap még hatalmas és csodálatos jövőről beszélt. Furcsa, de szülei jóval túlélték, és ami még furcsább: apja, anyja kis híján megérte a 100. életévet!
Ha manapság netán Bill Gates birodalma omladozni kezdene, azt ma már hamarább tudnánk, mit ő maga. De a lapozgatás és olvasás élménye számomra így is összehasonlíthatatlanul szebb a percenként érkező hírek sodró áradatánál.
Persze fennáll a veszély, hogy valamiről lemaradok. Mint Tolnaiék a gyufakirály összeomlásáról…

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s