Az utolsó kanyar

Grace Kelly: from serene screen beauty to serene highness.

Az ősz úgy köszöntött be Dél-Franciaországba, hogy a Riviérán szinte olvadt a parti homok. Hűvös oázisnak érezte Roc-Angel hegyét Grace Kelly, este, ha jól megerőltette a szemét, messze a távolban felsejlettek Monaco fényei.
Mielőtt nekivágott a La Moyenne Cornicha meredek szerpentinjének, Grace Kelly még odasandított a tükörre: a tökéletesség az istenek kiváltsága, így hát tökéletes emberi szépség nincs is, hiába bókolnak nekem – legyintett. Persze ez még Hollywoodban volt, régen, valamikor az idők emlékezete előtt. Még Cooper volt, meg Sinatra volt, meg mások, akiknek már sem nevük, sem emlékük nem fontos. Eh, egyik ragyogásból a másikba csöppentem, holott mindig vágytam az egyszerűségre – komorodott el Grace Kelly. Aztán a Rover gurult lefele, a kanyarok meg csak jöttek, de hát az élete sem egy egyenes. Óvatosan araszolt kocsijával lefele a szerpentinen Grace Kelly, néha lopva a mellette ülő kisebbik lányára nézett. Olyan volt, mint ő: gyönyörű, szilaj, vad, falak döntögetője. Az élet szerelmese. A halál jegyese. Tündérmese szereplője.
A kanyargós úton magabiztos kézzel fogta a kormányt Grace Kelly. Úgy, ahogyan annak idején karrierjét is, majd férjét, gyerekeit, rajongóit, a hercegséget. A szépet az életében. A nap ragyogott, a szél süvített, a fák, a sziklák, a boldogság álomként tova tűntek.
Hogy a kocsi megállíthatatlanul gyorsul, azután meg csak zuhan, zuhan, zuhan, akár a kútba ejtett kő, Grace Kelly már nem érezte. Mielőtt örökre eltűnt volna előle lánya arca, a napsütötte táj, és úgy egészében ez a fránya élet, Grace Kelly a roncsok között még suttogott valami semmiséget.

Gracia Patricia Kelly (Philadelphia, Pennsylvania, 1929. november 12. – Monte-Carlo, Monaco, 1982. szeptember 14.)

1982. Grace Kelly Rover 3500_1

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s