A rák. Csernobil öröksége?

Ezt a kérdést elsősorban azóta teszem fel magamnak, amióta tavaly márciusban kiderült, hogy daganatos betegségben szenvedek. Mi több, gyanúra ad okot az is, hogy nemzedékemből mintha egyre többen és egyre korábban betegednénk meg.
Jól emlékszem azokra a napokra 1986-ból, amikor bekövetkezett a csernobili katasztrófa. A robbanás április 26-án történt, a mit sem sejtő nagyvilág elől a szovjetek próbálták eltitkolni a katasztrófát. Így természetesen senki sem értesült róla időben, talán május elseje környékén kezdtünk híreket kapni a radioaktív sugárzásról. Persze a történet annyira távolinak tűnt, hogy senki sem ijedt meg, és úgy gondolom, senki sem vette nagyon komolyan. Tulajdonképpen nem is nagyon lehetett érteni a történéseket, pláné nem a következményeket. Egyébként is fiatalok voltunk, hamar túltettük magunkat egy távoli vidéken bekövetkezett tragédián. Valami jódpasztillát is osztogattak a hatóságok, arra már nem is emlékszem, hogy be is vettük, vagy elhülyéskedtük akkor ezt is.
Harminc év után mégis elgondolkodtató, hogy sok kortársam, osztálytársaim nem érték meg az ötven évet. És többségük éppen rákban hunyt el. Mások – ismét csak jelentős számban – pedig megbetegedtek, ha hál’Istennek ma már gyógyultnak számítanak is. Vagy együtt élnek a betegségükkel.
Ezek után óhatatlanul felmerül a kérdés: az utóbbi években jelentősen megnőtt rákos megbetegedések nem Csernobilnek tudhatók be?
Íme, mit írtak erről:
„A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005 szeptemberében közzétett közös jelentése 4000 főre tette Csernobil halálos áldozatainak várható számát. (Ez az adat szerepel a fenti részletezésben, 1800 haláleset a likvidátorok, 2200 a kitelepítettek körében.)
Az Európai Parlament zöld csoportjának szakértői azonban nem fogadják el ezt az adatot, és 30-60 ezer várható áldozatot becsülnek Európában. Kifogásolják ugyanis, hogy a jelentés nem ad számot az Ukrajnán, Fehéroroszországon és Oroszországon kívüli európai országokban szerintük várható sokezres halálozásról (a WHO szerint a három említett országon kívüli területeken elhanyagolható a baleset egészségügyi hatása). A Greenpeace még tovább megy: 2006. április 18-án közzétett tanulmánya szerint akár százezer is lehet a baleset miatti daganatos megbetegedések halálos áldozatainak száma csak Ukrajnában, Fehér-Oroszországban és Oroszországban.”
(Origo, 2011. március 16.)
Nem vagyok orvos, tehát nem állítok semmit. De azért elgondolkoztató….

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s