Pillantás a múltba – Születtek Kolozsvárt

agape6

Egyetlen hátránya van annak, ha olyan városban laksz, amelyet nem csupán képletesen, a kultúra fellegvárának neveznek. Annyi néha az egy időben szervezett érdekes esemény, hogy ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hova és melyikre látogasson el. Mivel odáig még nem jutott el a tudomány, hogy a földi halandó egyszerre több helyen jelenjék meg, ez okozott fejtörést a napokban a 6. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten is. De bár csak minden nap hasonló gondokba ütköznénk, amikor a magaskultúra elönti Kolozsvárt, és a sok érdekességből ki sem látszunk.
Kolozsvár egyik legszebb multifunkcionális rendezvényterme, a Györkös Mányi Albert Emlékház ezúttal Gaal György irodalomtörténész Születtek Kolozsvárt* című kötete bemutatójának adott helyet. A történelmi téma annál is aktuálisabb, hogy idén lesz 700 éve, amikor Károly Róbert király városi rangra emelte a kincses várost.
Lehetséges, hogy a lokálpatriotizmus mondatja velem, de kevés olyan hely van a Kárpát-medencében, ahol annyi jelentős történelmi személyiség látta volna meg a napvilágot, mint Kolozsvár. Feltételezhetjük, hogy ebből a gondolatmenetből indulhatott ki a szerző és a kötet megszületésénél segédkező többi munkatárs is, amikor elhatározták, hogy a nevek mellé, amelyek a történelem rostáján fennmaradtak, valós arcképet rajzolnak. „Beköltöztem az életrajzokba” – mondta kötetének bemutatóján a szerző, hiszen a munka könyvtárak, levéltárak látogatását, dokumentumok tanulmányozását, adatok százainak ellenőrzését jelentette évekig.
A Kolozsvári Márton és György testvérpárostól kezdve, Mátyás királyon és Bolyai Jánoson keresztül, Herepei Jánossal bezárólag tizennyolc pályaképet tár elénk a szerző, közel háromszáz illusztrációval és számos színes műmelléklettel megtűzdelve. A századok tovatűntek, de emlékük megmarad – köszönhetően Gaal György életművének is. Hiszen a temető története (Tört kövön és porladó kereszten. Pusztuló múlt és fájó jelen a Házsongárdi temetőben), valamint a város történéseinek kronológiája (Kolozsvár kétezer esztendeje dátumokban) és számtalan más kötet után ezúttal egy olyan albumba lapozhatunk bele, amely azok életútját tartalmazza, akik Kolozsvár arculatát, történetét alakították. Akik itt éltek, alkottak, akik e helyen szenvedtek vagy voltak boldogak.
Olyan kiadvány, amit félre lehet tenni esetleg hetekig, hónapokig, de érdemes úgy elhelyezni, hogy mindig kéznél legyen. Mert néha felbukkan valahol egy név, egy hely, egy történet, és a felszínes internet helyett inkább Gaal György albumába kukkantsunk bele. Hiteles, bőséges, és nem utolsó sorban tanulságos információkat nyerhetünk belőle.

* Gaal György: Születtek Kolozsvárt. Polis Könyvkiadó, Kolozsvár, 2016. Tervezte és az illusztrációs anyagot összegyűjtötte Unipán Helga.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s