ALI

I Am Ali film. Handout via Gareth A Davies.

„Ez csak munka. A fű nő, a madarak énekelnek, a hullámok a homokot mossák, én pedig embereket verek” – mondta egyszer Cassius Clay, alias Muhammad Ali egy riporternek. Ne szeresd az ilyen embert?
Minden idők egyik legnagyobb és legszerénytelenebb sportolója („Ha valaki olyan nagy, mint én, nehéz szerénynek lenni.”) 74 évesen eltávozott az őt fogva tartó mihaszna-testéből. Hétköznapi ember számára kissé érthetetlen lehet, hogy az, aki a legszebb, a legjobb, a legerősebb volt, több mint három évtizedig gyakorlatilag vegetált a világban. De a remegő, totyogó, sorvadó testben hatalmas lélek lakott. Ha elolvassuk, amit szintén Ali mondott, hogy tudniillik „A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik.” – akkor megértjük, hogy Clay, a sportember, tulajdonképpen a ringen túl volt igazán nagy. Közel harmincezer fejére mért ütés után is bölcs maradt, mint egy indiai fakír: „Aki ötvenévesen is ugyanolyannak látja a világot, mint húszévesen, az harminc évet elpazarolt az életéből” – kacsintott rajongóira.
A Parkinson felemésztette. A tudomány eltemette. Ali túlélte önmagát. Legyőzte a lehetetlent.
„Nincs azzal semmi baj, ha az embert a szorítóban vagy azon kívül padlóra küldik. A baj ott kezdődik, ha ott is marad.” Ettől a mondatától sorstársának érzem magam…

Cassius Clay (Muhammad Ali)
1942. január 17. — 2016. június 3.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Boglarka Kicsi szerint:

    kedves szamitogep!nagyon el vagyok faradva,es nagy meleg van es futtballmeccsek.Es elvittek turazni,hogy mozduljak ki az allitolagos nemtudommibol,mert nem unatkozom.De nem gond,tudok en menni,csak most eppen munkahely nelkul,probalom kovetni az esemenyeket.Hajra, magyarok,meg minden ilyesmi.Legjobban azt szeretnem,egy kicsit egyensulyozni,normalisan menni ,hetkoznapokon.es eredmenyeket elerni,felmutatni,masoknak is.Sajnos,nem igazan lehetseges,szabaduszo vagyok:szabadon uszok egyik kotelessegemtol a masikig.Jelenleg,nincs mas valtozat.szoval,kedves szamitogep,ha ugy latod,kicsi baj van velem,esetleg feldolgozhatod ezeket az adatokat,es megoldast is tudnal talalni.Vagy megse?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s