Uborka és egyéb zöldséghírek

furdo 2
Uborkaszezon van a javából. A kulturális intézmények ideiglenesen lehúzták a redőnyöket, a politikusok elvonultak, hogy kipihenjék a semmittevés fáradalmait, a bíróság szabadságon van, az emberek, úgy általában, nyaralni mentek. Ahonnan néhányuk sosem fog visszatérni, elnézve a romániai baleseti statisztikákat. Vége a fociőrületnek is: ahogy egy ismerősöm mondta, az afrikaiak ezúttal is kitettek magukért az Európa-bajnokságon… Így aztán – jobb híján – mindenféle zöldséget összeolvasgat a polgár, mert hát ebben a hőségben filozófiai mélységekbe lemenni úgy sincs igazán kedve… A Brexit ugyan felrázta egy kicsit a nyaraló emberiséget, ám a csoda itt is három napig tartott. A britek angolosan távoztak az Európa-bajnokságról és Európából, sietségükben, ahogy a dal mondja, semmit sem hoztak és semmit sem vittek.

Persze a bulvársajtó, a botrány- és szennylapok, portálok a semmitmondó szövegeket ugyanakkora hévvel harangozzák be és ugyanolyan szenzációnak tálalják, mint az életbevágóan fontos híreket, ettől pedig úgy érezzük, a holtszezonban is ezerrel zajlik az élet. És néhol zajlik is. Például az Egyesült Államokban, ahol lassan a pelenkás csecsemő is fegyvert hord magánál. A vadnyugat legnagyobb rémálma van ismét feljövőben, amikor előbb lőnek, aztán kérdeznek. A rendőrök kinyírnak egy férfit, válaszul közülük lőnek főbe néhányat a polgárok. Később az egyik támadót egy robottal végzik ki a hatóságok – ez már tényleg tiszta Amerika, ahol egyébként nem telik el nap úgy, hogy valaki ne golyó által harapjon fűbe… Ám vannak szelídebb dolgok is a földön. Amelyek mondjuk az éggel kapcsolatosak. Örömmel nyugtáztam, hogy egyik kedvenc rendezőmet, Stanley Kubrickot végre tisztázták a vádak alól. Hogy tudniillik ő rendezte meg – szó szerint – a Holdra szállást. A zseniális rendező lánya megunta már az évtizedek óta tartó szóbeszédet, és nyílt levelet tett közzé, melyben mindenféle célzást elutasít arra nézve, miszerint apja forgatta le egy hollywoodi stúdióban azt a filmet, amely Neil Armstrongot és Buzz Aldrint mutatja, ahogyan az emberiség történetében elsőkként egy idegen égitestre léptek. Az összeesküvés-elméletek alkotóiban egy világ omlott össze – de nem kell félteni őket, konteóból több van, mint csillag az égen.

Visszatérve a focihoz: nem csak az Apollo utasainak van közük a csillagokhoz. Az említett Európa-bajnokság idején valóságos emberkereskedelemnek lehettünk tanúi: napi betevőjét nehezen megkereső halandó számára szinte felfoghatatlan csillagászati összegekért adják-veszik a játékosokat. Ez a műfaj teljesen kiszabadult a józan ész által szabott határok közül, vagyonok cserélnek gazdát azért, mert valaki két egyenest tud rúgni egy labdába. Hol van már Isaura, Kunta-Kinte és a többi szerencsétlen rabszolga, akiket aprópénzért árultak a piacon?

Azért nem minden olyan sötét, mint a világűr vagy Afrika. Egyre világosabb, hogy aki túl akarja élni a betegséget, az messze kerülje el a romániai kórházakat. Tele vannak ugyanis bacilusokkal, viszont kiderült, hatalmas a hiány érzéstelenítőszerekből. És tegyük hozzá, altatóorvosokból is. Meg úgy általában orvosokból. Az egészségügy zuhanórepülésben húz el mellettünk, de ha szerencsések vagyunk, még akár a gyógyítás folyamatát is túlélhetjük. Mindeközben, ahogyan Virág elvtárs is megmondta Pelikánnak, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik. A NATO ott ólálkodik az oroszok kapujában – jó fél évszázada, amikor a helyzet a fordítottja volt, és a szovjetek lestek be Kubából az új világba, majdnem háború lett a vége.

Uborkaszezon ide vagy oda, a zöldségekkel sem érdemes viccelni. Ha esik az eső, azért drágulnak, ha meg süt a Nap, azért. De vigasztaljon bennünket a tudat – szezonális hír ez is –, hogy a Föld legrégibb piramisa, ahogyan egy obskúrus portálon megjelent, magyar! Úgyhogy talpra, míg tart a nyár. És a zöldségszezon…

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Uborka és egyéb zöldséghírek bejegyzéshez

  1. Réka Korossy szerint:

    Erdemes elolvasni. Foleg vasarnap. Vagy barmikor amikor sirni vagy kacagni akarunk. Vagy mindkettot egyszerre.

  2. Boglarka Kicsi szerint:

    Szandekosan nem szoltam hozza,gondoltam,nincs mondanivalom,hallgassak.Pedig van,mert intezem a papirjaimat,a komiszional,tegnap felebredt a masik a telekomtol,hogy menjek allasinterjura.Kozben meg allandoan emberhiany az egeszsegugyben.Nem tudom,sirjak-e,vagy kacagjak,attol fuggoen,hogy eppen beteg kell-e lennem vagy egeszsegugyi.Vagy valami.Na,ugy-e,hogy van mondanivalom.

  3. Boglarka Kicsi szerint:

    kicsit kemeny dio vagyok en ennek az egeszsegugynek,na lassuk-sza,hogy oldom meg a helyzetet.Visszakerultem,ahonnan elindultam,munkahely felszamolva,felujitva a poloklinika,ahol en dolgoztam,jelenleg kaveautomatak vannak.Adtak mindenfele igazolast,mennyire beteg vagyok,persze hozzatettek,nem mind igaz,amit ir a papiron,sot,ugy tekintnek ram,mint korhazi alkalmazottra,ezert nem kellett fizessek!papiron az all,handicapat,vagyok,jogosult segelyre,amit az allam kell adjon.Rendben.Az a baj,ezzel az elmelet osszeomlott,mert visszakerultem hozzuk.Tessek megoldani,mondtam magamnak,ha mar ilyen okos vagyok.Tudniilik,mast nem erdekel,engem igen,negyszer voltam orszagos fizika es kemia versenyen,meg mielott ugymond beteg lettem volna,amihez nemcsak esz,de kitartas is kellett.Hat,van.Nem tudom nezni,hogy a “masik”mellettem halalra dolgozza es idegeskedi magat,tetlenul.Merthogy O sem ma kelt le a falvedorol.Tortent mindez azert,mert en valoban szerettem es akartam ezt a szakmat,egyszeruen,ha lehet ilyent elkepzelni,egyaltalan,a sok okosnak.akik menedzselik,csak ugy,felvallrol az eletunket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s