Tél van. És halál a kanapén

dsc_7921-v-v

Tél van – mondom azoknak, akik nem tudnák, hogy a mi fertályunkon négy évszak szokott lenni.
Hull a hó, fúj a szél, hideg van, és a hírtelevíziókban világvége-hangulat uralkodik. A csőcselék, aki otthon ül a meleg szobában, és elképedve bámulja a képernyőt, csak hápog. Úristen, milyen hó van meg fagy odakünn – mondja a hideg évszak kellős közepén. Attól nem kell félni, hogy a román hólapáttal a kezében hal meg. Nem. A kanapé kényelmes.

A tévé képernyőjén egy didergő kis riporterecske remegő hangon, halálfélelmet sugallva bejelenti: téli körülmények között zajlik a közlekedés. Ettől aztán én is eltátom a számat. Januárban téli körülmények? Ez hallatlan! – gondolom, beleélve magam abba, hogy az utolsó napokat éljük a Földön. Egy másik tévében azok szörnyülködnek a hidegen, akik tegnap még gazdasági szakértőkként temették az országot. Tegnapelőtt meg a divatról volt véleményük, azelőtt az atomfizikáról. Ők azok, akik mindent tudnak, mindenről határozott elképzelésük van. Nem baj, ha nem értenek hozzá. Legalább nagy a pofájuk…
A tél, a hó, a hideg árú lett. Ahogy a nyár is. A meleg. A napsütés. A tragédia sok pénzt ér. Minél nagyobb, annál többet.
Mert az nem hír, hogy a gyerekek szánkóznak, hóembert gyúrnak, örvendenek az életnek. Mások ilyenkor síznek, hógolyóznak, boldogak, hogy tél van. Ebben viszont nincs semmi apokaliptikus. Nem lehet eladni. Csak a kódokat, a figyelmeztetéseket, a lezárt utakat, a szerencsétlen hajléktalanokat. Onnan dől a lé…

Ki fog tavaszodni. Mint minden évben, évezredek óta. És a csőcselék megint ott ül majd a kanapén. Mert már most tudni lehet, hogy árvizek jönnek, megerednek a folyók, esni fog az eső, borús idő várható. És lesz megint hír agyra-főre, és beszélnek majd ugyanazok az emberek a tévében, és megint mondják, ilyen még nem volt, Úristen, mi van itt.
És aztán jön a nyár. Meg a kanapé. Erre már gondolni sem merek…

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s