Gerinctelenek hatalma

dsc_7917-v1

Egy olyan kormányrendelet meghozatala után, amely szabad kezet ad bűncselekmények elkövetésére, felvetődik a kérdés: becsületes ember miért keljen fel minden reggel, miért menjen munkába, ha mások közben büntetlenül lophatnak? Hol van a tisztességes munka értéke? Egyébként miféle agyrém az, hogy a lopás felső határát meghatározzuk egy bizonyos összegben, és zöld utat adunk a korrupciónak? Bármilyen furcsa, Romániában még ez is elképzelhető.

Akárcsak Ali Baba és negyven rablója, a román kormány is naplemente után ült össze, hogy határozatot hozzon. Sikerült is egy olyant, amely félmillió embert csődített az utcákra Bukaresttől Kolozsvárig, Berlintől Párizsig. A döntéshozók azzal nem számoltak, hogy a megalázott nép sem olyan együgyű már, mint azt a „vezér”, Liviu Dragnea, a minden földi jóban dúskáló teleormani kiskirály elképzelte. A 2017/13-as sürgősségi kormányrendeletet a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási perrendtartás módosításáról a kormány a napokig tartó utcai tiltakozások hatására végül eltörölte. Ezzel azonban semminek sincs vége: a kabinet – talán egy-két apró változtatással – tovább fogja görgetni a javaslatot, beterjeszti a parlament elé, ahol a baloldal összefogásból mindig is jelesre vizsgázott. Vagy újabb rendelettel rukkol elő. Nem lehet tudni. Tény, hogy az elmúlt napok történései után bármit mond a Grindeanu-kormány, azt nehéz lesz elhinni. Ahogyan azt is nehéz felfogni, hogyan lehet egy országot úgy vezetni, hogy a miniszterek feje felett állandó jelleggel ott lebeg a gyanú árnyéka. Hogy a nép mindig azt kérdezze: ez vagy az a rendelet újabb átverés, vagy valóban a társadalom javát szolgálja? Ha hozzátesszük, hogy mostantól a külföld is mélységes gyanakvással közelít a román kormányhoz, az okozott kár mindjárt más méreteket ölt. De hát Al Capone sem akart tetszeni a zárda szüzeknek.

Nem természetes az sem, hogy törvényeket és kormányrendeleteket az utcán követeljenek vagy buktassanak meg. Ám, amit ez a kormány megengedett magának, annak más ellenszere nincs. Az embereknek elsősorban az fáj, hogy a hatalmon lévők semmibe veszik őket, hogy saját maguknak alkotnak törvényeket, a lopást törvényesítik, hazudnak és maszatolnak, gyakorlatilag a bűnözők pártján állnak. Nem beszélve arról, hogy lassan kivezetik az országot a demokráciából és Európából egyaránt.

Hogy ez a kormány beírta vagy kiírta magát a történelemből, nem lehet tudni. Grindeanut valószínűleg egy arrogáns gengszter lakájaként fogják emlegetni, aki semmi mást nem tett, mint teljesítette a nagyúr parancsait. A többi hajlongó paprikajancsival együtt, akik minisztereknek nevezik magukat.

(Erdélyi Napló)

Kategória: Bentről kifele | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Gerinctelenek hatalma bejegyzéshez

  1. bogi2016 szerint:

    Nonap.Nonap?Isten eltesse a noket es a Zoltanokat.Ezenkivul torjuk a fejunket(a gond nem jatek)hogy jelentkezett valaki aki nagyon meg akarja venni az ujfalusi hazat.ertsd:ahol eltek ferjem es szulei,csak eppen nem voltunk arra fele kb 4 eve,ugyanis van egy autonk,amit nem hasznalunk,mert nem tudjuk fenntartani.Plusz nekem nincs munkahelyem,ferjemnek meg van,csak a terde negy honapja faj,voltunk 6 orvosnal.Edesapam is Zoltan,edesanyam mostanaban betegeskedett,jajj,persze,majdnem elfelejtettem,hogy en is “beteg”vagyok ujabban,munkakeptelennek nyilvanitva.Igaz,attol meg reggeltol estig el vagyok foglalva.Azt mondtam,nem fogom zavarni hozzaszolasokkal.micsinalj,neha eszembe jut,hogy irjak vmit.(Halam fogja uldozni)ezt egy orvos mondta nekem,ugy latszik,ez tortenik.minden jot kivanok!

Hozzászólás