Miniszteri káprázat

Miközben az ország nagyvárosaiban a polgárok több mint egy hónapja tüntetnek a kormány ellen, enyhén szólva is megrökönyödést keltett a napokban a munkaügyi miniszter bejelentése, miszerint a jelenleg 4000 lejig terjedő fizetések megduplázódnak, az azon felüliek 45 százalékkal növekednek, a 7000 lej feletti bérek esetében pedig enyhébb növekedés várható. Mindez a közszférában dolgozók esetében.

Az ember ilyenkor kezdi azt hinni, hogy eljött a mennyország, ezentúl a romániai folyókban is méz fog csörgedezni, és végre nemcsak árakban, hanem juttatásokban is felzárkózunk a Nyugathoz. Csakhogy a szakszervezetek vezetői, akiknek most ugrabugrálniuk kellene örömükben, azt mondták: ez az egész irreális elképzelés, nem lehet nyélbe ütni. Nem is kellett sokat gondolkodni a megvalósításon, hiszen hamar kiderült: semmi sem az, aminek látszik, és nincs is úgy, ahogyan azt mondják.

A miniszternek kinevezett egykori krajovai polgármesterről – akinek rendkívüli erényeire, amelyek a bársonyszékbe repítették, eddig még nem derült fény – könnyű elképzelni, hogy nem tudja, mit beszél. Szerencsére segítségére siettek néhányan a környezetéből, akik elmondták: tulajdonképpen nem így gondolták, és messze még az a nap, amikor mindezt meg lehet valósítani. Majd egyszer…Hogy ebből az emberek semmit sem értenek, az más kérdés.

Miután meghallgattuk a miniszter asszony fejtegetését a többezer eurós fizetésekről, egy másik hírben azt olvashatjuk, hogy a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház felújítására nincs pénz. Egészségügyi intézmény tatarozására nem kerül néhány millió lej, de a bérek megduplázására a miniszter szerint akad több milliárd is. Ez csak egy példa arra az ellentmondásra, ami az országban uralkodik. Mert ugye a miniszternek nem a „fölöslegessé” vált betegek kegyeit kell keresnie, hanem a jó erőben lévő, szavazóképes polgárokét.

Nos, nagyjából itt ér véget az ember türelme, hogy a bolondját járassák vele. Év elejétől megnőtt a minimálbér, a közigazgatásban dolgozók fizetése, a kulturális intézményeknél alkalmazotti viszonyban levő művészek fizetése, emelik a nyugdíjakat, kedvezményekben részesítik a diákot, és így tovább. Arról senki egy árva szót nem szól, hogy mindezt a jótékonykodást miből fedezi a kormány. A mámoros önzetlenség nem egyik napról a másikra üt vissza, hanem idővel. És akkor majd jönnek mások, akik összeseprik az itt hagyott szemetet. Ám addig a mostani szemetelők már messze lesznek. Valahol a történelem süllyesztőjében. Mit nekik egy ígérettel több vagy kevesebb?

Kategória: Bentről kifele | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. bogi2016 szerint:

    Csuda egy vilag ez,az biztos.Csak sajat magamat emlekeztetem,mennyire pontos,preciz,megterhelo munkat vegeztunk,a laborban,mikor meg volt szerzodes,jottek hozzank rendorsegre es mas helyre felvetelizok,soforvizsgasok,plusz rengeteg beteg,mert ingtenes volt,nagyreszt,viszont mi ertelme,egy laboreredmenynek,ha nem jo?ingyenes,ezt akartam irni.Es hogy azt is mondtak a fonokomnek,az orvosom,dolgozik ketto helyett is,csak ne legyenek egymas kozotti tokoskodesek (konfliktusok}Most mar a konfliktus oriasiva novekedett,maganlaborok,esatobbi.Most ket napja kinlodok egy telefonnal,smartfone,az a lenyeg,nem mukodik,be kell menjek a Vodafonosokhoz,biztosan becsapnak,mint mindig,de mindegy.En a telefonnal telefonalni szeretnek,semmi egyeb extra szolgaltatasra nincs szuksegem,de megis probaljak ram ruhazni.Eltunodtem azon is,hogy meg az egeszseges emberek sem tudnak megelni,kulfoldre mentek,tiz kezem kene legyen,ahhoz,hogy megszamoljam,gany rokonunk,szomszedunk,osztalytarsunk el kulfoldon.Vegkovetkeztetes:az en “reakciom”egyenesen aranyos a tortenesekkel.Hogy milyen kilatasaink vannak,hat semmilyenek,de nem szamit.Legalabb tisztaban vagyunk vele.(Ha nem erti,szomszed,en megmagyarazom-ezt egy idos bacsi mondogatta mindig nagyapamnak,es azt is mondta:rossz vilag jo)csak tudott valamit az oreg

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s