A hülyeség terjedése

A butaságnak és a kanyarónak, úgy látszik, nincsenek határai. A határok ebben az esetben szó szerint értendők. A butaság képletes határtalanságára akár mérget is vehetünk, ám a második eset a 21. században már elég meglepő. Sajnos mindkettő fénysebességgel terjed, és útjuk hasonlóan keletről nyugatra tart.

Döbbenettel vesszük tudomásul a fiatalokat csábító új hóbort, a Kék bálna nevű „játék” terjedését – egyelőre csak a Kárpátokon túli területeket érinti, de idő kérdése, mikor gyűrűzik be a hegyeken innen fekvő városokba, falvakba is. Az internetes horror már több gyerek halálát okozta oroszországi és ukrajnai kiskorúak körében, de felütötte fejét Románia egyik észak-keleti megyéjében is. Nem tudom beleélni magam a mai fiatalok gondolkodásába. A mi korosztályunk a halált hozó tengeri állatok helyett még a kevésbé életveszélyes csapd le csacsit és a gombfocit űzte. A tanórákon nem a telefonokon kerestük a halálos szórákozás különféle fajtáit, hanem – legrosszabb esetben – az iskolapadokba faragtuk halhatatlannak hitt aranyköpéseinket. És ha kaptunk is a fejünkre tanártól, szülőtől a magaviselet miatt, abba azért mégsem lehetett belepusztulni.

Mintha ki lett volna találva: szintén a gyerekeket érinti, és nem kevésbé veszélyes a kanyarójárvány. Ami ugyancsak keletről – pontosabban Romániából – indult hódító útjára a világ civilizáltabb régiói felé, és szintén a kevéske ész, no meg az egészségügyi kultúra hiányának egyenes következménye. Felfogás kérdése, hogy haladunk a korral, vagy leragadunk az ekés társadalom szintjén. Magyarországon – és más nyugatabbra fekvő országokban – több mint egy évtizedig nem jegyeztek kanyarós megbetegedést, mígnem odalátogató honfitársaink jóvoltából ismét megjelent a kór. Ezzel párhuzamosan felütötte fejét a jó román szokás: ha valamiről nem beszélünk, akkor az nem is létezik. Miközben egy moldovai megye nagyvárosá­ban öt gyereket ápolnak „bálnázás” miatt, minap hallottam egy szakembert, amint az ecsetelte, hogy azt új internetes bolondéria még messze határainktól ütött tanyát. Az egészségügyi miniszter pedig azt nyilatkozta, „Románia nem exportál kanyarót”, noha a napnál is világosabb, hogy a betegségnek hol van a fészke.

Nyugalom tehát, szakértők, van Kék bálna és van kanyarójárvány is. És ameddig a terjedésük megakadályozására hivatottak minden mással foglalkoznak, csak a lényeggel nem, addig mindkettő tovább terjed. Ideje lenne felhagyni a struccpolitikával, és szembenézni a tényekkel, legyen szó betegségről vagy akár egy őrült játékról a világhálón. Amíg nem késő.
(Erdélyi Napló)

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) A hülyeség terjedése bejegyzéshez

  1. bogi2016 szerint:

    Es,mi mindenrol le vagyunk maradva!(ha nem figyelunk oda)

  2. bogi2016 szerint:

    Megint masodikszor irom a szoveget,az elobb nem sikerult.Menetkozben irkalok,eleg sok dolgom van,legalabb mint mikor dolgoztam.Csak hogy lemaradtam a kek balnarol,eleg nekem,ha “jonnek a gondolatok”ezt egy betegtol hallottam,nagyon sirt,es megkerdeztem,miert,azt mondta,azert mert jonnek a gondolatok!Es meg irtam egy orvosrol,mikor meg dolgoztam,eljott Brassobol egy kolleganonk nyugdijba menese alkalmaval(roman)es tolem kerdezte,hogy van-e itt valami buli?nem nagyon haragudtunk egymasra,en legalabbis nem ereztem,roman-magyar ellentetet,egeszsegugyben nem is nagyon mukodik,a beteg elajul a vervetelnel,mindenki segiteni akar,minel hamarabb.reflex.szoval errol is lemaradtam.De,most igyekszem,hogy ezt sikeruljon elkuldeni,hatha sikerul

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s