Széles Anna, az örök

Volt egyszer egy erdélyi színésznő, akit egy egész ország szeretett, kedvelt, becézett, akit még a román közönség is jól ismert, aki még azelőtt lett sztár, hogy ezt a jelzőt bármilyen jöttmentre ráaggatták volna, ahogyan ez mostanában történik. Ki ne ismerte, látta vagy hallotta volna Széles Anikót, ezt a megannyi magyar és román filmben felbukkanó szőke csodát, akinek szépségénél csak tehetsége ragyogóbb?

Aki, ha nem Nagyváradon születik, hanem egy-két kontinenssel odébb, talán egy Dallas kaliberű sorozatba is befért volna. (Nem tudom, miért, de őt egy ilyesfajta filmeposszal tudom társítani). Vagy, ha nem a kolozsvári színházat választja, meglehet, a Broadwayt nyűgözi le. Széles Annáról Medgyessy Éva írt könyvet Az örök Anikó címmel. Vagy még inkább a művésznő vallomásait olvashatjuk egy kötetbe fűzve. És akármilyen furcsa, valójában kiderül, hogy bármilyen ismert és népszerű volt Anikó, útjáról vagy útjairól eddig keveset tudtunk.
Hiszen a ragyogáson túl is van élet, és a nagy művészek is olyan „apróságokba” ütköznek, mint családalapítás, gyereknevelés, háztartásvezetés, örömteli és keserű történetek a színpadon, szülők elmúlása, unokák születése, és megannyi más. Az egykori üdvöske ma már büszke nagymama, de hetvenötödik életéve küszöbén is ragyog. Bár nyilván, ma már mások a prioritások, és nem a színpad az első boldogságforrás. A kötet bemutatóján Széles Anikó felidézte első filmes élményeit, meghívását a cannes-i, majd ennek egyenes következményeként az acapulcói filmes fesztiválokra, beszélt az A színésznő című előadásáról, amellyel gyakorlatilag elbúcsúzott a szeretett kolozsvári, erdélyi közönségétől. Szerettem az életet, a pályát, sugárzik az emberek szeretete felém, és magától értetődik, hogy ezt viszonozzam” – mondja Széles Anikó. Bevallotta: akkor volt boldog, ha színpadon is felléphetett és filmen is szerepelhetett. Ha lehetett, egyidőben… Medgyessy Éva, a kötet szerkesztője, aki belülről ismeri a színházi életet, hiszen a korán elhunyt, nagyszerű Péterffy Gyula színművész felesége volt (könyvet is írt róla), és egykor súgóként is dolgozott Kolozsvárott, hozzátette: egyedülálló a művésznő pályája, mert annak idején nem nagyon volt olyan színésznő, aki társulatban játszott, közben pedig filmcsillag volt, és a tévében is sikerrel szerepelt. A könyvbemutatón, igazi meglepetésként, jelen volt Florin Piersic színművész, Széles Anna volt férje, és közös gyermekük, a ma már negyven esztendős Piersic Dániel is. Milyen volt és milyen ma Széles Anikó? Kiderül a Polis Könyvkiadónál megjelent remek kötetből. A könyv tulajdonképpen három egymásra tevődő és egymást kiegészítő réteg összefonódása.
Az egyik részben a színművésznő maga nyilatkozik életéről, pályafutásáról, egy másikban pedig Medgyessy Éva színháztörténész és író, a művésznő pályafutásának szemtanújaként és szakemberként egyaránt a társadalmi-politikai-művészeti hátteret megvilágító kommentárokat és szakmai kiegészítéseket fűz a művésznő nyilatkozataihoz. A kötet harmadik része a filmes és színházi eseményeket, előadásokat dokumentáló újságcikkek, riportokat idézi fel. Aki pedig nem látta Széles Annát színpadon vagy filmen – és aki látta is – gazdag képanyag, valódi ritkaságoknak számító illusztrációk mentén idézheti fel a művésznő film- és színpadi művészetét.
(https://kronika.ro/kultura/szeles-anna-az-orok)

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. bogi2016 szerint:

    Mikor Igy leulok,(kozben Hajnika sogornomnek is irtam,Pecsre)gondolkodom,irjak,vagy ne irjak,eszembe jut,amit egy kolleganom mondott a munkaban,mindegy mit csinalsz,Bogi,csak eppen ne sirjal.Akkor,abban a kovetkezo percben neki is fogtam pityeregni,sot,olyan is volt,hogy az ablakban sirtam,mikozben a betegtol vettem el a kuldopapirt,igaz,akkor valami cirkusz volt,ez eleg gyakori volt,a cirkusz,Ugyhogy,ha veletlen valami nem jot irok,ez azert van,hohy meg mindig jobb,mintha sirnek.Kulonben,szazfele jar az agyam,augusztusban megint kell menjek komisziora,azelott vervetel+kabinetbol referat medical,egy csomo programalas,jarkalas,papirok.Ha tudnak ajanlani felnormas munkat,elfogadom,de ugy nem hogy nincs,es nyugdij sincs.Kozben itthon meszeles,jo hogy annyira helyrejott a terde Emilnek,hogy dolgozik,es meszelunk,nekem is annyi jut,mint kettonek.Tiszteletem a konyvkiadasert,es ugy altalaban minden irasert.(a joisten kiserje minden lepeset)csak ugy,mellekesen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s