Jancsó Miklós (1946-2017) emlékére

A kisördögök nevetnek most rajtunk, Miklós. Velünk aztán sikerült kibabrálniuk. Úgy intézték ezt a sorsnak mondott akármit, hogy szinte egyszerre vert meg minket a betegséggel. Aztán várták, hadd lám, mi lesz…
Hát az lett, hogy a szoba hűvösében, a kényelmes székből, egy hideg fényű képernyő előtt én emlékezem Rád. Nyilván akár fordítva is lehetett volna. Ki tudja? Ki a megmondhatója annak, hogy ki, mikor és hogyan? És főleg: ki ismeri a miértekre a választ? Biztos, hogy nem mi. Kicsik vagyunk ehhez, sosem fogjuk megérteni, kinek meddig jár a kegyelem.
Te a Színész voltál. Az Író, a Tanár. A színház, Kolozsvár, az emberek, az élet megéneklője. Én az egymásba forduló napok krónikása. Szerény méltatód, csodálód, aki előtt minden találkozásunkkor megemeltem láthatatlan kalapom. Nem lehetett könnyű viselni a sok súlyt, mi megülte vállad. Mit nem lehet elintézni vállrándítással. Leseperni sem. A súly ott marad. Ha mosolyogva is, de cipelni kell magunkkal. Míg megszállja lelkünket, szívünket, testünket. Míg elemészt a kór. Méltósággal viseltél minden csapást Miklós. Mint ahogyan férfiembernek kell. Csak belül gyűltek a könnyek…
Kiváltsága volt az életnek, hogy ismerhettelek. Tisztelőid, csodálóid nevében is köszönöm, hogy voltál. És, hogy még sokáig élsz emlékezetünkben. Ameddig majd velünk is kibabrálnak a kisördögök.

(Fotó: Horváth László)

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Jancsó Miklós (1946-2017) emlékére bejegyzéshez

  1. Barta László szerint:

    Igen! Kinek mi adatik meg…A kisördögök nem nyugszanak.És mi minden nap rácsodálkozunk a mára! Még itt vagyunk.Egy akármilyen szívinfarktus után is, már azt mondhatjuk…már aki…:MINDEN NAP EGY AJÁNDÉK! Emlékét megőrizzük az elmenőnek.Jancsó Miklósét is.

  2. bogi2016 szerint:

    Nekem nem szabad osszezavarodni.Hiaba egyre bonyolultabb korulottem minden,en akkor is “normalisan”kell erezzem magam,ugy latszik,en folytonosan ezert kuzdok.Nem is olyan egyszeru.(csak ennyit akartam,azt hiszem,talan,lehet,de nem biztos)

  3. bogi2016 szerint:

    Sokmindenen kell torjem a fejem,mostanaban,tobbek kozt,a szgep sem mukodott,rajottem,a meleg miatt,ez a “foproba”mer”ugye,mi emberek birjuk a kanikulat,csak a gepek nem.Idokozben testveremnek Kadar Botond nevu fia elment Angliaba,szerencset probalni,dolgozni.En egyik orvostol a masikig,augusztusban fel kell ujitani a komiszios papirokot,Emil dolgozik,esatobbi,menetkozben nem koszontem meg a megertest es biztatast,neha elkel nalam is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s