Uborkaszezon és másként gondolkodók

A nyári évszak az újságírásban úgynevezett uborkaszezon, amikor a politikusok és más emberek szabadságon vannak, a diákok és tanárok vakáción, a kulturális intézményekben szünetel az élet, és úgy általában szinte semmi sem történik. Nincs kit átkozni vagy dicsérni, nincs miért harcba menni és nincs kitől tűzszünetet kérni. Ideiglenesen meghal a város, kihal az utca, ahol a hírek szoktak heverni a laikusok szerint. Ám azért történik egy s más ország-világ szerte, információk továbbra is szembejönnek az emberrel, ha akarja, ha nem.
Újabban sokat hallunk a másként gondolkodók, másként cselekvők feltétel nélküli elfogadásának szükségességéről, a polkorrektségről. Anélkül, hogy bármire vagy bárkire is apropózzak, íme néhány újdonság az uborkaszezonban.
Egy ismerősöm jóvoltából, aki kisebb-nagyobb mértékben virtuális barátaival volt kedves megosztani egy bejegyzést, az Úr 2017. évének nyarán megtudtam, hogy a Föld lapos! A felvételen egy úriember halál komolyan el is mondja, hogy ő és társai miért gondolják úgy, hogy nem egy gömbölyű bolygón élünk. És erre bizonyítékai is vannak. A nem éppen kis mértékben zavaros magyarázatból annyit én is megértettem, hogy a víz nem görbül, és arra sincs bizonyíték, hogy a láthatár lejtene, így aztán – ahogyan középiskolai matematikatanárom mondogatta – quod erat demonstrandum. Aki meg nem hiszi, hogy a Föld, minden ellenkező híreszteléssel szemben lapos, járjon maga utána! Ameddig le nem esik a bolygóról. Ha egy kicsit utánanézünk a mindentudó interneten, döbbenten tapasztaljuk, hogy a lapos föld elméletnek nem csak elvétve akadnak hívei. Társaságok alakulnak, kipihent agyú tagjainak elsődleges célja, hogy bebizonyítsák, a Föld nem gömbölyű. Szerintük az űrből készült felvételek, melyeken világosan látható a gömbölyű Terra, mindössze hitvány hamisítvány. És slussz. Igazukat nem tartják szükségesnek józan érvekkel alátámasztani – pontosan úgy, mint egyes politikusok, akiknek igazát kézpénzként kell elfogadni. Függetlenül attól, hogy milyen nyilvánvaló butaságot beszélnek, vagy mondandójuk köszönő viszonyban sincs a valósággal.
Nyilván az ilyen „tudósnak” (és politikusoknak) inkább az agya lapos, mint a Föld, amely eltűri őket a hátán, de a jámbor őrülteket nem szabad bántani. Ők is egy kisebbség, és politikailag az a korrekt, ha a laposföld-hívőket is meghagyjuk a maguk hitében. Akkor is, ha már az ógörögök is sejtették, hogy az ellenkezője az igaz.
Ugyanilyen polkorrekt módon el kell fogadjuk azt is, hogy egyre erősebb a tiltakozás az új elektronikus személyi kártyák bevezetése ellen. Még meg sem jelentek, azt sem tudjuk, hogyan fognak kinézni, és egyáltalán mikor kapjuk kézhez, de már is hatalmas ellenszenv övezi majdani megjelenését. Ugyanis az új kártya a sátán műve – mondják. Hosszú lenne felsorakoztatni a másként gondolkodók „érveit”, elégedjünk meg azzal, hogy az új kártya szerintük akár az emberiség történetének a végét jelentheti.
Megmosolyogni való történetek – hacsak nem a barikád azon oldalán állunk, ahol a Föld lapos és az új személyi kártya rontást hoz ránk. Ami viszont már nem vicc, az a másként gondolkodók hadjárata az oltások ellen. Mindenféle önjelölt tudós bizonygatja, hogy a kanyaró elleni oltás károsabb, mint amennyire hatásos, miközben a járvány egyre nagyobb méreteket ölt. A televíziók pedig jelentős szerepet kapnak a félretájékoztatásban – főleg ilyenkor, uborkaszezonban, amikor a műsoridőt mindenféle gyanús információkkal töltik ki. Kevesebb szó esik arról, hogy félezer romániai településen nincs családi orvos, és az egészségügy katasztrofális helyzetben van.
Ilyen körülmények között szinte üdítő a laposföld-elméletről meg a nyavalyát ránk hozó személyi kártyákról olvasgatni. És bízzunk benne, hogy az uborkaszezon hamarosan véget ér.

Erdélyi Napló

Advertisements
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. bogi2016 szerint:

    Ha mar ilyen uborkaszezon van,es tokmindegy,hogy az ember mit ir,elek en is a lehetoseggel,en ugyanis teljesen maskepp gondolkodom.Peldaul,olyanokkal (is)foglalkozom,mint uborka-elteves,sot szedni is segitettem,egy szomszedunknal,akinek falun rengeteg ilyesmi termett(es meg sokminden mas)Mar ebbol is latszik,mennyire maskent gondolkodom,de ez semmi,gyerekkoromban rengeteget olvastam!nem volt szgepem,mint Abel,a rengetegben,erdoben maszkaltam,vakacion,sot,mar 10,11es koromban Freudrol elmelkedtem,es meg voltam arrol gyozodve,hogy E=mszercnegyzet,persze,arra mar nincs eszem,hogy szgeppel is ezt leirjam.Szoval,semmi nem vesz el,csak atalakul,ebben remenykedem,ilyen betegnyugdijas egeszsegugyikent,az osszes diplomaimmal egyutt.Es abban,hogy meg lesz alkalmam olvasni az irasait,minden egyebtol fuggetlenul.Nem art neha,gondjaim mellett,nem keves van,es nem is reszletezem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s