Találkozás

 

Egy szombati napon a monostori piacon lézengtem. Vásárlásaimat befejeztem, de a kellemes idô, a tél közeledtét megcáfolni látszó napsugarak melege még ott tartott bámészkodni az eladásra kínált portékák között.

A piacon tízméterenként kocsma, italos bódé. Klienseik az átfázott eladók, sietô vásárlók, akik be-betérnek egy sörre vagy egy féldecire. Aki rendszeresen járja a piacot észreveheti, hogy néhányan a nap bármely szakában ott iszogatnak valamelyik bódé elôtt. Ezek az alkalmi munkára várók, akik mihelyt pénzhez jutnak, sietve visszatérnek törzshelyükhöz, hogy egy-két pohárral elûzzék a fáradtságot.

A Monostoron csak két éve lakom, ezért alig ismerek valakit a környéken, itókásokat annál kevésbé. Ezen a szombati napon az egyik ilyen italozó megszólított. Ruháján festék- és olajfoltok keveredtek, bámulatos színezetet adva neki. Borostás volt, sovány, mint egy seprûnyél, de azonnal megismertem. Az ember ritkán felejti el azokat, akikkel együtt nôtt fel. Jó ideje nem találkoztunk.

Szomszédok voltunk több mint tizenöt évig, együtt vettünk részt minden gyermekkori csínytevésben, de kamaszkorunkban már külön utakon jártunk. Kiváló srác volt, versenyszerûen kerékpározott, tanulásban sem volt utolsó, míg egy más társaságba nem keveredett. Új barátairól mindeki tudta, hogy nem a becsületesség a legfôbb erényük. Elköltöztek, de nem messze a környéktôl. Késôbb megdöbbenve hallottam, hogy autólopás miatt börtönben ül. Nem tudtam hinni a szememnek, mikor öt-hat éve, ugyanazokkal a vagányokkal láttam, akik csak bajt hoztak rá. Ezek után már kerültem a vele való találkozást. Egyedül özvegy apját sajnáltam, aki egymaga nem tudta kordában tartani fiát.

Egy évvel ezelôtt a helyi Pro tv rövid riportban számolt be egy öregemberrôl, akinek lakását fia eladta a feje fölül, ô pedig lépcsôházakban húzódott meg a közelgô tél elôl.

Az öreg gyermekkori pajtásom apja volt.

Egy hónap sem telt el, és volt szomszédaink mondták, hogy az öreget holtan találták az utcán.

Most ott álltam a mocskos bódé elôtt, szemtôl szembe egykori barátommal. Ô vodkával a kezében, én némi undorral a lelkemben. Fátyolos szemmel a jó ég tudja hányadik féldecitôl, csak beszélt, beszélt. Egy kérdés nem hagyott nyugodni: miért tette apjával, amit tett? Végül, mint aki semmirôl sem tud, megkérdeztem, hogy van az örege? Rákos volt, a karjaimban halt meg — válaszolta szemrebbenés nélkül. Nem szóltam semmit, csak a gyomrom szorult még jobban össze. Ô nem tudhatta, hogy én tudom az igazat. Látszott rajta, hogy ô már teljesen más világban él. És mégis vidám volt. De ez a fajta vidámság a kissé ütôdöttek jókedvéhez hasonlított.

Elváláskor megkért, mondjam már meg, mi a személynevem, mert neki csak annyi jut eszébe, hogy Csaba. Teljesen elképedtem. Több mint harminc éve ismerjük egymást, és nem emlékszik a nevemre! Akkor már tudtam, hogy egy alkoholtól elbutult embert hallgattam egy fél órán át, akinek annyira gyenge a jelleme, hogy a lejtô aljáig valószínûleg már meg sem áll, és akit, ha arra gondolok, hogy szerencsétlen apja úgy halt meg, mint a háztól elvert, rühes kutya, sajnálni sem tudok.

A kellemesnek ígérkezô szombatom odavolt. Még napok múlva is az járt az eszemben, hogy volt pajtásom élete talán azért futott vakvágányra, mert a nem megfelelô idôben, nem megfelelô emberekkel hozta össze a sors. És ô nem tudott, vagy nem akart nemet mondani nekik.

  1. nov. 8
Kategória: Bentről kifele | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Sipos Andras szerint:

    ettől megijedtem,pedig már 35 éve nem pálinkázom.Hanem egy hasonló alak le akart mászni a 3.emeletről összekötött lepedőkkel,csak nem eleget kötött össze,s egy jó emeletnyit zuhant,s még a mentősöknek is azt akarta hazudni,amit a feleségének vágyott tálalni egy nagyobb elbotlásról.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s